Vapenfetischism: Bättre fly än illa fäkta är ett ordstäv som ofta nämns i samband med hur man ska överleva en eventuell zombieapokalyps. Men när zombierna har omringat dig är det tipset lika användbart som bröstvårtor på ett harnesk. Se i stället till att ha en rejäl uppsättning med vapen nära till hands.

Glöm snacket om gruppdynamik, hemlig bunker, extra batterier, konservburkar och flyktvägar. För vad gör du när zombiehorden står och bankar och forcerar enda utgången, din ytterdörr? Enkelt. Du tar på den röda bandanan á la Rambo, plockar på dig dina favoritvapen för att göra köttfärs av de objudna gästerna. ”Anfall är bästa försvar” är det enda ordstäv som gäller.

De flesta tipsen och informationen om vapnen är hämtade från Max Brooks ”The Zombie Survival Guide”, men jag har även lagt dit några egna godbitar. För att få fram en tillräckligt bra arsenal till enmansarmén krävs det att ett par grundläggande fakta och regler presenteras:

Pistol med ljuddämpare = tummen upp. Man vill ju inte locka till sig zombies i onödan.

Pistol med ljuddämpare = tummen upp. Man vill ju inte locka till sig zombies i onödan.

# För att döda en zombie krävs det att hjärnan förstörs. Regel 1, kan det tilltänkta vapnet penetrera en zombieskalle? Om ja bra, om nej dåligt.
# Välj ut ett favoritvapen. Träna med det. Länge. Det sägs att det krävs 10 000 timmars träning för att bli expert på något.
# Bär aldrig bara med dig ett vapen.
# Närstridsvapen ska vara stryktåliga, rostskyddade och slipade.
# Närstridsvapen ska ha ett bra grepp, på så sätt kan man få loss till exempel yxan som kilats fast i zombieskallen.
# Se till att ha med dig väldigt mycket ammunition till dina eventuella skjutvapen. Slut på ammunition är ingen rolig känsla.
# Rengör och olja in alla skjutvapen, eldavbrott suger zombiep*ng för att tala klarspråk.
# Låter vapnet för mycket så lockas ännu fler zombier till platsen. Överväg ljuddämpare eller i allmänhet tysta vapen.
# Vapnet ska helst vara lätt att bära med sig. För mycket tyngd och du kan inte röra dig så smidigt som du vill.

Så, då var det dags att välja ut en drömuppsättning med vapen att bekämpa horden med. Men författaren Max Brooks lever uppenbarligen i en annan värld än mig – det vill säga i det fria USA där alla enligt grundlagen har rätt till björnarmar, eller förlåt bära vapen (the right to bear arms). Så är det inte riktigt i Sverige.

Därför har jag delat upp tipsen i två avdelningar. Den första kallar jag The American Dream då tillgången till vapen och utrustning är i stort sett obegränsad på andra sidan Atlanten. Åtminstone är den bättre än i Sverige. Jag tänker mig scenen när Arnold Schwarzenegger tar en kundvagn och strosar runt i en vapenaffär i filmen Commando.

Sektion 2 går under namnet Svenskt Stål och är en, för oss nordbor, mer plausibel arsenal med vapen. Tänk er att vi går och handlar på Biltema eller möjligtvis en jägarbutik. Avslutningsvis går jag även igenom en hög med olika vapen som valdes bort, med en kort kommentar.

Okej, då shoppar vi loss.

The American Dream

Trench spike, även kallad trench knife, rankas riktigt högt på döda-zombies-listan.

Trench spike, även kallad trench knife, rankas riktigt högt på döda-zombies-listan.

Litet närstridsvapen: Trench spike
Flitigt använd i skyttegravarna under första världskriget. Ett knogjärn med ett 18 centimeter långt knivblad. Perfekt för hugg neråt, går dessutom att boxa bort zombies med knogjärnet. Ingen risk att kniven fastnar då greppet är utomordentligt bra. Det går att skriva en hel novell om det här fantastiska vapnet, Max Brooks beskriver trench spiken som ”det bästa kompakta anti-zombievapnet på jorden”.

Större närstridsvapen: Katana
Svärdet som Michonne använder sig av i The Walking Dead. Går att använda både som enhands- och tvåhandsvapen. Ett välslipat svärd kan få många huvuden att rulla på kort tid. Inte det bästa i tajta utrymmen dock. Men ett svärd är verkligen att rekommendera.

Tyst skjutvapen: Pistol med ljuddämpare
Att med darrande hand träffa en rörlig och annalkande zombie med en pistol är inte det lättaste. Inget att förlita sig på vid långa avstånd hur många cowboyfilmer man än sett. Tystheten gör det ändå användbart, men räkna inte med ett skott = en död zombie. Snarare en ratio på 6:1.

Rock ’n roll skjutvapen: Kalasjnikov med bajonett
Trotjänaren, arbetshästen och evighetsmaskinen AK47 – även kallad Kalasjnikov – anses generellt att vara den bästa automatkarbinen någonsin. Den går aldrig sönder och får aldrig eldavbrott. En kalasjnikov med bajonett är i mina ögon det ultimata vapnet. Nästan lika mångsidig som Barrikadens Tomas Löwemos hemmabygge. Såklart ser man till att tejpa ihop ”jägarmagasin” – alltså man tejpar ihop magasinen två och två för att kunna ladda om så snabbt som möjligt. Och glöm inte att alltid ha en kula i loppet.

Tyngre skjutvapen: Prickskyttegevär
Alla hatar campare i Counter-Strike. Men i ett fullskaligt zombiekrig är det något jag skulle kunna tänka mig. Sitta gömd på behagligt avstånd, ”snajpra” och samla frags. Minus för den rejäla smällen vid avfyrning.

The American Dream på papper.

The American Dream på papper.

Svenskt Stål

Litet närstridsvapen: Morakniv
En lyckoträff med kraft med morakniven in i ögat kan faktiskt få stopp på en zombie. Även bra till annat. Liten och smidig att ha nära till hands på höften eller benet.

Större närstridsvapen: Kofot
Personligen skulle jag rekommendera versionen som är något större än den vanliga kofoten. Men den vanliga storleken duger. Förhållandevis lätt att svinga och blir bra kraft i träffen. Spetsen kan tränga igenom hyfsat lätt. Ingen större risk att vapnet fastnar. Multianvändbarhet är ett stort plus. Ingen risk att kofoten går sönder.

Reservvapen: Vedyxa
Risk att yxan fastnar i skallen. Annars ett dugligt vapen som finns på järnhandeln. Snåla inte med den billiga varianten med 600 gram yxa för 60 kronor. Ta den dyrare, kraftfullare och rejälare klyvyxan som väger 2,5 kilo och kostar runt 200 kronor. Det är det värt.

Tyst skjutvapen: Compoundbåge
Ingen Robin Hood-båge gjord av gran eller en, det här är en sån man ser i OS. En pricksäker skytt kan träffa bulls-eye på 50 meter. Tyst och relativt snabb att ladda om. Svårt att hitta ny ammunition och kräver en hel del träning.

Skjutvapen: Jaktgevär
Kanske det tyngsta vapnet en vanlig svensk medborgare kan komma åt. Inte militäriskt utformad men duger den för att fälla älgar så borde den kunna göra lika god nytta med en zombie i kikarsiktet hundra meter bort.

Så här ser scenariot Svenskt Stål ut, något förenklat.

Så här ser scenariot Svenskt Stål ut, något förenklat.

Bubblare, vapen som nästan kom med:

Motorsåg – låter för jäkla mycket vilket vi lärt oss lockar horden till dig, men det kanske är det du vill? En sista stor hjälteinsats medan dina kamrater flyr i väg? Risk för soppatorsk. Episkt härligt i Left 4 Dead 2 men det är ett dataspel, inte verklighet. Svårhanterlig, risk för självskada.

Kaststjärnor – om du inte är Staffan Olsson eller Magnus Wislander så har jag svårt att en vanlig Svensson ska kunna träffa eller göra skada med en ”shuriken”.

Kulspruta90 – pricksäker som en blind höna. Visst, det går att få in en träff eller två. Men KSP90 är främst ett understödsvapen. Det lockar att få ha patronbandet med 200 skott runt axeln, men det är inte värt det för att se cool ut och chanserna att få ligga med en MÖP ökar inte. Det enda liggandet kommer att ske i en kista.

M16 – USA:s motsvarighet till Kalasjnikoven. Den är ett ruskigt dåligt val då den är allmänt känd för att haka upp sig och kallas även för det ”sämsta maskingeväret någonsin”, av Max Brooks som är en man som verkar veta sina vapen. Inte ens vietnamesiska gerillakrigare ville sno med sig M16-geväret från dödade amerikanska soldater under Vietnamkriget.

Armborst – gör mer skada än pilbågen men tar längre tid att ladda om.

Eldkastare – lycka till att hitta en sådan. Om du gör det så tänk efter om eld dödar zombies. Nej just det. Det blir bara värre då du i stället för en zombie nu har en brinnande zombie som jagar dig.

Hagelbössa – extremt bra inom 1-3 meter. Men bortanför det avståndet värdelös. Inte direkt jättelätt att få tag.

KLAS – den svenska militärens allroundiga och vassa spade. KLAS står för Kort Liten Attack-Spade. Valde mellan den och yxan som backup. Då det nu handlar om strid så går yxan före, men för en survivalist är KLAS given.

Batong – fungerar för poliser och övernitiska vakter för att få stopp på civila. Men det krävs väldigt många batongslag för att omintetgöra en zombiehjärna.

Sköld – per definition inget vapen… men i kombination med ett svärd kan det vara jättebra. Bubblare som var nära att komma med. Dock så känns en sköld bättre då ens motståndare också har svärd. En zombie lär bara greppa tag i skölden och så var det roliga slut för evigt.

Vad gäller rustningar, personligt skydd och utrustning så är det ett helt annat avsnitt som inte får plats här. Avslutningsvis så vill jag också bara säga att bandanan är såklart inte bara till för att se cool ut. Den är även till för att hålla nere håret så att en hungrig zombie inte får tag i hockeyfrillan eller hästsvansen och sedan brunchar loss på din nacke.

Bengt out.