Datorspel: I förra veckan tog League of legends till nya krafttag för att få ned “abusive” språk i sitt spel. Numera kommer du inte bara få din chattfunktion avstängd utan också bli avstängd från rankade matcher. Detta med att personer inte kan bete sig på internet kommer knappast som en nyhet och som datorspelare orkar man nästan inte bry sig längre. Personer på internet har svårt att samsas. Något som även Sverok (sveriges största ungdomsförbund) noterat och därför lanserat ett projekt för att få ordning på språket i turneringar och på LAN som deras föreningar anordnar. Bra initiativ men frågan är om vi inte alla behöver lägga manken till.

En av många steamreviews av Dota två som sätter fingret på problemen på ett humoristiskt sätt.

En av många steamreviews av Dota två som sätter fingret på problemen på ett humoristiskt sätt.

Senast i förra veckan så spelade jag en match som efter ungefär fem minuters spelande urartade i att mina lagkamrater mest skrev saker till varandra i chatten att de var värdelösa, borde dö och att deras land sög osv. Eftersom man i Dota 2 inte kan ge upp på något smidigt sätt så betyder det att jag fick spela vidare i 30 minuter där jag vet att vi redan förlorat. Bara för att de jag spelar med tycker det är viktigare att gnälla på varandra än att faktiskt spela på riktigt. Efter att de betat av de vanliga internethädelserna med “n00b”, “feeder” och “fag”, så övergick de till att likna varandra vid hitler och att kasta massa hat på varandras länder.

Som tur är händer inte detta varje match. Men det händer alldeles för ofta när man spelar tävlingsspel på internet. Fenomenet “rysshat” har inte sin grund i att man ogillar Rysslands beteende kring Ukraina. Utan det baserar sig på att ryssarna spelar på engelska servrar men vägrar skriva något som man förstår. Vilket såklart folk som recenserar på Steam har plockat upp och gjort mer eller mindre roliga memes kring.

Att kalla Dota 2 för den billigaste ryskakursen i världen är ett av många återkommande skämt kring Dota 2.

Att kalla Dota 2 för den billigaste ryskakursen i världen är ett av många återkommande skämt kring Dota 2. ”Cyka” är ett ord som man ser allt för ofta när man spelar. Det är inte något positivt.

För min del som Dota 2 spelare är denna uppenbara överdrivna fritid som vissa spelare besitter ett problem. Som när min medspelare påpekar för en spelare att han borde göra något annorlunda (i god ton, vilket inte är det vanligaste). Istället för att säga nej det vill jag inte, eller ens kalla personen “n00b” och nöja sig med det. Så började spelaren helt enkelt följa efter min vän resten av matchen. Han la alltså en halvtimme av sitt liv bara på att förstöra för sina medspelare och verkade vara väldigt nöjd med detta.

Eftersom jag har ett heltidsarbete där jag stundtals jobbar ännu mer, så vill jag när jag spelar dator mest ha roligt. Att sätta sig ned och spela spel med mina vänner online och ibland när vi inte har ett fullt lag spela med individer från hela världen. Ibland blir det fantastiskt roligt och att man lär sig saker. Men tyvärr blir det allt för ofta en lektion i ryska, svordomar och bortkastad tid, då många av de som spelar verkar ha gott om tid att slösa.

Att spela dator tillsammans skulle kunna vara så mycket roligare. Det enda jag vill är att slippa är idioterna. Därför kommer jag nog fortsätta spela främst med mina vänner. Och ignorera resten av communityt till ett spel som jag verkligen gillar, av den enkla anledningen till att väldigt få kan bete sig. Och att det snarare är en norm att man ska missköta sig och klaga på de andra än att jobba tillsammans som ett lag. För i vilken annan sport kan du få möta massa hån för att du gör ditt bästa?

Tyvärr tror jag e-sporten framförallt kommer tappa, eller kanske snarare inte klättra så högt som den skulle kunna göra om vi inte alla sätter ned foten och säger att nu är det nog. Att Riot som utvecklar League of Legends tar i med hårdhandskarna är viktigt. På samma sätt är det viktigt att även Sverok slår ett slag för att minska de hårda orden. Jag hoppas bara att även Valve  och andra stora aktörer tar tag i problemen som finns. Istället för att bara borsta dem under mattan.