Krönika: Jag trodde jag var ensam. Det var knappt så att jag vågade prata om mina synder med mina vänner. Jag kan ibland få så dåligt samvete att jag snabbspolar tiden och går ifrån skärmen. Det handlar såklart om simsmord! Inte allra minst i Sims 1 då simmarna inte åldras. Jag menar… klart man blir trött på att spela med simmarna efter ett tag. Vad ska man göra med dom då om inte döda dom?

När jag väl började prata om detta med mina sims-galna vänner brast dom i skratt. De skrattade åt mina berättelser men också för att dom gör precis likadant. De berättar liknande historier som mina egna, att de stängt in simmar i rum utan fönster inredda med en öppen spis och massa växter. Sedan snabbspolar dom, och vet precis vad som kommer hända, växterna fattar eld och sprider sig bort till simmen, som dör. Alla andra i hushållet blir jätteledsna men det blundar man för, samtidigt som det gör lite ont i hjärtat.

Förutom att stänga in simmar i brinnande rum, är det vanligt förekommande att man låter simmarna drunkna. Man låter simmarna ta en simtur i poolen, och efter ett tag pausar man spelet och tar bort pool-stegen, sedan startar man spelet igen och simmarna kan inte på något vis komma upp.

Detta var något som blev allt ”roligare” i Sims 2 när alla spöken såg olika ut beroende på vilken typ av död de varit med om. Det kan bland annat handla om eld, vatten, elektricitet, svält eller av ålderdom (då simmarna, från och med Sims 2, kan åldras).

En annan synd som också är vanligt förekommande är otrohet. När jag pratar om simssynder i Sims 3 med mina vänner, är det oftast denna synd vi växlar berättelser om. Hur den manliga simmen flörtar vilt med hembiträdet så fort frun åker till jobbet, eller hur den kvinnliga simmen ”myspyser” runt med andra killar och tjejer varje gång hon åker utomlands.

Helst ska ena simmen bli på smällen för att det ska vara som roligast. Och gärna med en häxa, vampyr, älva eller varulv. Alla dess sorter av otrohetsberättelser finns, hos vem jag än frågar. Och den ena historien blir bara värre efter den andra.

Man går bortom verklighetens moral och spelar loss på alla möjliga sätt. Men varför så mycket otrohet och mord? Hur kommer det sig att man sims-syndar när det skapar dåligt samvete? Vad är det som är så roligt? Kanske är det spännande med mer dramatik. Spelarnas vardag består av dagliga rutiner och kanske inte så dramatiska händelser, så varför inte krydda till det på Sims? Det ska i alla fall bli spännande att se hur simssynderna kommer se ut i Sims 4 och vilka nya berättelser vi kommer växla med varandra.

Simssynder_Bild_01