Star Wars: Kejsarens onda hantlangare i filmerna – givmilda när fansen tar på sig rustningen. Stoormtroopern har gått från snedskjutande elaking till hjälte. För Nordic Garrison besöker varje år mängder med events, kalas och mässor för att samla in pengar till välgörenhet.
– Alla pengar går direkt och oavkortat till de behövande barnen, säger Camilla Olofsson, Sveriges representant i Nordic Garrison.

Om ni någon gång varit på en sci-fi-mässa så har ni förmodligen sett 501st Legions eller undergruppen Nordic Garrisons monter med sina Stoormtroopers, Scout Troopers, Imperial Guards, Darth Vader, Boba Fett eller andra onda karaktärer.

– Vi har olika event, allt från sci-fi-mässor till barnkalas. Ibland har vi fotobås där besökare kan fotograferas med oss och få med hem ett fint foto för 50 kronor. Vi har ”Blast a Trooper” där man får skjuta nerf-skott (plastpil) på troopers eller så kommer vi bara dit och visar upp oss och leker med barnen, säger Camilla Olofsson, Nordic Garrisons svenska representant.

Nordic Garrison på väg mot ett uppdrag. Camilla Olofsson är trea från höger, en Imperial Gunner. Foto: Daniel Olofsson.

Nordic Garrison på uppdrag. Camilla Olofsson är trea från höger, en Imperial Gunner. Foto: Daniel Olofsson.

Nordic Garrison är en del av den internationella organisationen 501st Legion som har sammanlagt 6 500 medlemmar över hela världen. Nordic Garrison är filialen för norra Europa och består av ungefär 150 medlemmar från Sverige, Norge, Finland och Danmark.

– Vi ökar hela tiden. Det är så roligt att vi blir en allt större och större förening, säger Camilla Olofsson som också berättar att medlemmarna har fullt upp med events var och varannan vecka.

– Vi samlar in pengar för behövande barn såsom Barncancerfonden, Unicef, olika barnsjukhus och så vidare. Vi är en ideell förening så alla pengar går direkt och oavkortat till de behövande barnen.

Jag såg er på Sci-fi-mässan i Stockholm senast, ni såg väldigt populära ut. Känns det så också? 

– Ja, vi är populära när vi dyker upp på våra olika event. I alla fall för de personer som älskar Star Wars lika mycket som oss. Det är något vi hela tiden vill utöka, nämligen vår egen synlighet utåt.

Hela 501st Legion med undergrupper har sammanlagt samlat in 95 miljoner kronor sedan starten. När 501st Legion grundades 1997 innehöll den till en början bara Stormtroopers. Men i dag finns alla möjliga skurkar med på eventen:

– Bland annat Darth Vader, Boba Fett, Stormtroopers, Tie fighter-piloter, alla möjliga Clonetroopers, Darth Maul och så vidare. Vi har även med rebellerna från Nordic Base – Rebel Legion där man bland annat finner Chewbacca, Leia, Luke och Rebel Legion-piloter, berättar Camilla Olofsson som äger flera olika dräkter:

– Jag har i nuläget en Scout Trooper, Imperial Gunner och en Tie Fighter-pilotreserv. För tillfället håller jag på med en Tie Fighter-pilot.

Camilla Olofsson, medlem TI-8879 och CR för Sverige, som Imperial Gunner. Foto: Daniel Olofsson.

Camilla Olofsson, medlem TI-8879 och CR för Sverige, som Imperial Gunner. Foto: Daniel Olofsson.

Jag har förstått att det krävs en del arbete med dräkten för att få bli medlem, hur ser kraven ut?

– Kraven kan man läsa på 501st Legions hemsida men det handlar om att ge ett autentiskt intryck i sin dräkt. Något som vi hjälper aspiranter uppfylla.

Och om man skulle bli sugen på att till exempel skaffa sig en proffsig Stormtrooper-dräkt, så hjälper Camilla och de övriga medlemmarna gärna till.

– Börja med att registrera dig på vårt forum. Vi tar väl hand om dig och hjälper dig om möjligt från att göra misstag i dina köp. Det kan bli en del frågor och mycket diskussion såsom med att få reda på din kroppsbyggnad bland annat. Utöver vår hjälp och lite tålamod krävs också att man tar tjusning i att efterforska mycket om alla dräktens detaljer. Återigen finns vi där hela vägen så länge du söker vår hjälp.

Men behövs det fler Stormtroopers? Det känns som att ni har rätt många såna? 

– Man kan aldrig ha för många Stormtroopers! Ju fler vi har desto större sannolikhet är det att vi faktiskt träffar något.

Har du någon story kring någon i Nordic Garrison som gjort något kul i sin Star Wars-dräkt?

– Vi har gjort en massa roliga grejer såsom musikvideos, danser, varit med på tv och Rose-parade. Dessutom har vi mycket roligt tillsammans också på events.

Vad ser du mest fram emot med kommande Star Wars Episode VII? 

– Att vi ska få följa vidare i denna underbara story, att gamla och nya karaktärer är med men framför allt alla nya dräkter som ska komma.

Avslutningsvis, hur ska du fira *May the fourth?

– Jag och min man bär alltid några kläder med Star Wars den dagen. Just i år blir det inte så mycket av det på grund av att vi är bortresta. Men annars brukar vi kolla på minst en av Star Wars-filmerna och ta roliga bilder med våra dräkter.

 

*I dag den fjärde maj – May the fourth  är det internationella Star Wars-dagen. Så May the force be with you.

Bengt out