Virtual reality är coola grejer. Här med Barrikadens Nils Ek i sin egen värld.

Virtual reality är coola grejer. Här med Barrikadens Nils Ek i sin egen värld.

Film/TV: Världens största tv-serie Game of Thrones kom till huvudstaden. Barrikaden var givetvis på plats för att spana in spektaklet från George R. R. Martins fantastiska värld. När Oslo hade utställningen 2014 hade den över 12 000 besökare och det kändes som Game of Thrones Exhibition drog mer folk än arrangören väntat.

Detta ledde till att man fick utöka sina öppettider på grund av publiktrycket. För den som följt HBO:s event på facebook kan man se en del arga och besvikna besökare som åkt långväga för att få komma in men istället fick vända hem efter sju timmars kö. Undertecknad stod i kö under 2 timmar på måndagen (jag anlände runt klockan 11). I kön bjöds det på kaffe och godis samt att arrangören hade några små Game of Thrones-quiz. Det var ett trevligt sätt att fördriva tiden. Under de två timmarna man stod i kö lärde man känna sina kögrannar och det är häftigt att få prata med fans som kommit från andra länder som åkt hit för att få kolla på utställningen. Några var Lannisters andra var mer lojala mot Starksfamiljen men det var inga sura miner mellan släkterna utan kärleken till serien skapade härliga diskussioner.

The Others var skräckinjagade även i verkligheten.

White walkers var skräckinjagande även i verkligheten.

Väl framme var första stoppet något vi alla ville ha: ”The Iron Throne”. Det fotades och poserades innan det var dags att kliva in i Exhibition-tältet. Här hade det mesta från otroliga klänningar som ”Mother of Dragon” bär till det monsterstora svärdet som tillhör ”The Mountain”. Av all rekvisita som fanns var det mest imponerande ”The White Walker”-statyn. Den var oerhört ”verklig” och får en att fasa om man skulle möte en hel armé av dessa snözombier. Utställningen bjöd även på tre interaktiva aktiviteter. Gör dig själv till en ”white walker” med hjälp av en green screen och bli bränd av en drake. Här blev man besviken och de kändes oerhört lama.

Den sista aktiviteten var dock något av det mest ofattbara. Man fick ge sig upp på muren vid ”Castle Black”. Du ställer dig i en hiss och får på dig 4D-brillor och hörlurar. Upplevelsen att höra se och känna blåsten på väg upp var fantastisk och man blev skakig i benen som om man åkt fritt fall eller liknande karusell när du klev ur. En grym upplevelse och gjorde inte förväntningarna mindre inför säsong 5.

Minus: Green screen-aktiviteterna var lama och passar bättre på typ Axels tivoli.

Plus: Personalen på plats som var proffsiga och väldigt trevliga.

GOT1

The Mountains svärd.

Kön ringlade lång under eventet.

Kön ringlade lång under eventet.