Brädspel: I höstmörkret är det många som bäddar ner sig i soffan med en god bok eller en långfilm. Vi går på brädspelskonvent istället! Under den sista helgen i november anordnades nämligen SmashCon 2015 i Huddinge och Barrikaden var på plats för insupa stämningen.

Shadows Over Camelot

Vem är förrädaren runt det Runda Bordet? En omgång Shadows Over Camelot under SmashCon
Foto: Spelförening SMASH

 

Borden som är placerade runt om i Folkets Bistro i Huddinge är välfyllda. Det är lördag och brädspelskonventet SmashCon 2015 går av stapeln samtidigt som kalla novembervindar snart kommer bytas mot ännu kallare decembervindar. In till borden når som tur är ingen vind in, här är det öppet, varmt och inbjudande. När jag vandrar runt kring borden slängs jag mellan olika tider, platser och världar. Från en episk strid om Tokyo mellan övervuxna monster till pirater på jakt efter dubloner i de sju haven. Vid ett annat bord pågår en katt-och-rått-lek där några rebeller försöker störta regeringen samtidigt som deras organisation är infiltrerad av regeringstrogna. Längre in i lokalen har precis befälhavarna för fyra stora arméer, däribland klassiska Ultra Marines och Orker, påbörjat en flera timmar lång rymdkamp om Herakon klustret. Med plastfigurer, träningar, pappbrädor och kort kan vilken värld som helst byggas fram.

– Jag har spelat brädspel i hur många år som helst och folk brukar fråga mig: Jaha, vad spelar du för brädspel? Och jag kan inte svara på den frågan. Det är en hel värld, vilket också innebär att det finns så många möjligheter. Du kan verkligen göra vad som helst! Vill du sitta i 13 timmar och ta dig igenom Mordor eller vad det kan var så kan du göra det. Vill du bygga ihop en myra så kan du göra det, säger Åsa Enström Granström som är en av arrangörerna.

Behöver du hjälp eller en till spelare? Hissa flaggan! Foto: Spelföreningen SMASH

Behöver du hjälp eller en till spelare? Hissa flaggan!
Foto: Spelföreningen SMASH

Hon är en av de tiotal personer som arbetar på konventet, hon var med och planerade SmashCon 2015 och är en av medlemmarna i Spelföreningen SMASH. En ideell förening som började som en studentförening på Södertörns Högskola och nu, efter att studierna tagit slut, har flyttat ut från högskolan in i Folkets Bistro. Från att tidigare arrangerat brädspelskonventet FlemCon (Flem pga att Södertörns Högskola ligger i Flemingsberg) till att nu arrangera SmashCon 2015. Men även om besökarna får gå av en station tidigare på pendeltåget, nya lokaler används och namnet är ändrat så är målet att föreningen och konventet ska genomsyras av samma känsla som tidigare. En tanke som kommer från studietiden då en vän till spelföreningens grundare bjöd på brädspelskvällar hos sig. I en avslappnad och social miljö där det inte fanns krav på regelkunskaper eller förkunskaper.

– Det ska vara så enkelt som möjligt att komma in. Det ska vara enkla trevliga spel, det ska va vara lätt att komma in i hobbyn. Något vi alltid har haft med oss. Därför har vi alltid haft gratis inträde, man behöver inte betala medlemskap. Medlemskapen hjälper såklart föreningen att göra det föreningen gör, men vi vill inte ha det som ett krav för att man ska få resten. Kom och besök, se vad det är för något, lär dig om nya brädspel och välja att stödja om du vill, förklarar ordförande Jens Thernström som var med och grundade SMASH.

Alien Frontier

Barrikadens Robin Johansson (mitten) spelar, och vinner(!), en omgång Alien Frontiers på SmashCon.
Foto: Spelföreningen SMASH

– När vi började för 4 år sedan var vi 17 personer. Nu förväntar vi oss 150-200 besökare. Det går pumpa in massa pengar och få effekt tillbaka, artificiellt, men det här har vuxit organiskt. Folk tycker om brädspel, träffa nya personer och socialisera över någonting. Många ser det som en motreaktion mot digitala saker. Man vill skära ner på antalet timmar man spenderar på Facebook, på mobiltelefonen, på TV, fortsätter han.

Efter flera timmar bland spelandet på SmashCon 2015 har jag fått ta del av den känsla som både Jens och Åsa pratat om. Det är en tydlig gemenskap kring brädspelande, men det är en gemenskap som är inkluderande istället för exkluderande. Vänner som inte ses så ofta träffas på igenom med glada tillrop och kramar. Men även om det är så att jag själv är där utan att känna någon så känns det inte som jag är utanför. Utan att egentligen ha koll på hur ofta någon av besökarna spelar brädspel eller vad de gillar för brädspel så får jag känslan av att alla hittat något som passar.

– För oss är det väldigt viktigt, både för föreningen SMASH och för SmashCon 2015, att vi just kan erbjuda alla någonting. Att det finns allt från gatewayspel, lite fillers ända upp till ”Vill ni sitta hela dan och spela? Ja det vill vi!”, säger Åsa.

Ordförande Jens är inne i liknande tankebanor.

– Om man håller på med hockey så håller man på med hockey. Om man spelar brädspel, eller socialiserar genom brädspel, så har man tusental olika världar eller berättelser och lockelser till hobbyn. Det är vad jag tycker är viktigt med ett sånt här konvent. Att det går träffas oavsett var nånstans på spektret man finns så finns brädspel som det centrala.

Brädspelshögar

Några av de ca 100 spel som kunde lånas under SmashCon.
Foto: Spelföreningen SMASH

Under SmashCon 2015 kan den som vill ta möjligheten att upptäcka var på spektret man befinner sig. I ”Spelcontainern” finns det cirka hundra spel tillgängliga för utlåning till alla besökare. Inga regelkunskaper behövs, den hjälpen bistår SmashCon med genom någon av volontärerna på plats. För den som går dit själv är det enkelt att få vara med eller bjuda in andra till sitt spel. Sätt bara upp en flagga som signalerar att en spelare sökes eller gå själv fram till ett bord där den flaggan är hissad. Den du hamnar med kommer troligtvis vara ung eller gammal. Med hög sannolikhet är det en man eller kvinna. Hen är väldigt säkert en erfaren spelare eller en nybörjare. Intresset finns med andra ord över hela brädet! (Barrikaden står inte bakom den avslutande ordvitsen, reds.anm)

Vid tangenterna: Robin Johansson

Här hittar ni Spelföreningen SMASH


Liten brädspelsparlör

  • Gateway Game – Spel som ska leda in i mer spelande. Enkla att första, roliga att spel. Exempel: Ticket to Ride, Carcassone, King of Tokyo
  • Filler – Fyllnadsspel som ofta spelas mellan längre spel. Ska vara snabba och enkla.
  • Eurogame – Strategiskt spel där ingen direkt konflikt sker mellan spelarna. Finns från enkla till väldigt svåra och tidskrävande. Exempel: Caverna, Pillars of the Earth, El Grande.
  • Meeple – Träkaraktär som används i många brädspel. Ofta med en färg per spelare.
  • Co-Op Game – Spel där man samarbetar för att vinna. Ofta mot spelet, ibland mot en av spelarna. Exempel: Pandemic, Eldritch Horror, Robinson Crusoe