Brädspel: Brädspel är så mycket mer än Monopol och Bondespelet. De kan handla om att rädda världen ifrån aliens, att styra ett rymdskepp tillsammans med dina vänner, att bygga borgar i Carcassonne eller att döda drakar. Power Grid är spelet som visar att brädspel kan handla om det mesta. Det handlar om att bygga olika sorters kraftverk i Tyskland och USA, vinnaren är den som kan försörja flest städer med ström. Ett spel där du investerar i kraftverk i Tyskland? Det låter väl inte särskilt roligt kanske du tänker nu. Men där har du fel. För det är nämligen fantastiskt roligt.

Här spelas det på USA-kartan. Det är tidigt i spelet och ingen har byggt något större nätverk på kartan.
Spelet har tre faser som alla är viktiga för driva spelet framåt. Först är det auktionsfasen där alla spelare får buda på kraftverken som finns på marknaden. I början av spelet handlar det mest om kol- och oljekraftverk, men även sopor kan förbrännas till energi och lite senare kommer ren energi ifrån vindkraft och kärnkraft in i spel.
Auktioner är något som jag uppskattar i spel överlag. Det går att luras, trissa upp priset på kraftverk som man vet att ens motståndare väldigt gärna vill ha eller helt enkelt okynnesköpa ett kraftverk bara för att ingen annan ska kunna få det. Känslan när man kan köpa ett kraftverk för en spottstyver samtidigt som ens motståndare har budat över varandra på de tidigare kraftverken är nästan obeskrivligt skön. På det där lite skadaglada sättet.
Nästa fas går ut på att köpa resurser till sina kraftverk. Även här kan du sätta käppar i hjulet för dina motspelare genom att köpa resurser som de behöver och därmed öka priset på de kvarvarandra resurserna. Resurserna fylls på varje omgång, men om alla vill elda kol går priset upp och tillgången ned då det inte fylls på lika snabbt som det förbränns. Även här är det kul att se motståndarnas ögon tåras när de får betala absurda summor för ett fat olja. Medans man själv har fyllt sina kraftverk med billiga fat tidigare i omgången.
Efter detta ska man bygga ut sina nätverk och etablera sitt strömimperium i nya städer på kartan som man valt att spela. Även här kan man såklart sabba för sina motståndare.
Om det var oklart innan så är en av de stora anledningarna till att jag verkligen gillar detta spelet att det är väldigt mycket spelarinteraktion. Du kan inte sitta och göra din egen grej i ett hörn för att allt som händer kommer att påverka dig. Allt som dina motspelare gör påverkar dig, det kan vara positivt eller negativt men det kommer garanterat att påverka dig och dina planer.
En annan sak som jag gillar med spelet är att det allt som oftast blir väldigt jämnt. Den som har störst nätverk av städer får nämligen börja buda i auktionen, köpa sist i resursköpandet samt bygga sist i byggfasen. Det gör att spelet jämnar ut spelfältet så att de som hamnar efter har en stark möjlighet att komma ikapp i slutet. Något som jag uppskattar i spel som tar lite längre tid. För det är grymt tråkigt att sitta i två timmar och veta efter första kvarten att man inte kan vinna. Detta slipper man i Power Grid och ofta har det varit väldigt små marginaler i de matcher jag spelat vem som faktiskt kommer att vinna.
Sammanfattningsvis är Power Grid är spel för dig som gillar spelarinteraktion, marknader som förändras och att köpslå. Gillar du kraftverk, kartor och att känna stålarna rulla in så är det en bonus. Men trots ett tema som låter torrt och tråkigt är Power Grid ett spel där du hela tiden får anpassa din strategi och plan efter vad dina motståndare hittar på. Precis som på en verklig marknad så ändras priser efter tillgång och efterfrågan och klarar du inte av att anpassa dig så kommer du hamna sist. Det är dock inte alltid en nackdel som sagt. Då kan du välja och vraka bland kraftverken då de andra måste köpa först, du får bygga först i nästa omgång och kanske gör du en fantastisk comeback som får alla att slita sitt hår i förtvivlan.
Power Grid är ett välrenommerat spel med många fans och är ett av de högst rankade spelen på www.boardgamegeek.com och jag rekommenderar det varmt för dig som vill gå vidare till lite tyngre och lite längre spel. För även om det är advancerat så är det lätt att lära sig och speltiden är inte uttröttande lång, något som är viktig för mig och de jag spelar med.