Brädspel: Utbudet av zombiebrädspel på marknaden är överväldigande stort. Bara på Dragon’s Lair i Stockholm finns det över 60 zombietitlar. Därför tog vi helt enkelt hjälp av David Rasmusson från nämnda butik och förening för att få tips om fem zombiespel. Det blev även ett allmänt snack där han nämner sex moderna klassiker som bör ingå i ett ”brädspelskörkort”.

Zombiespelet Last Night on Earth är ett av fem zombiespel som David Rasmusson tipsar om.

Zombiespelet Last Night on Earth är ett av fem zombiespel som David Rasmusson tipsar om.

Vad ska ett bra brädspel innehålla?

– Det första som kännetecknar det jag skulle kalla ett bra brädspel är att det är spelarnas val som avgör resultaten, inte tur med tärningar. Moderna brädspel ger spelare mer kontroll och är mindre beroende av slump än gamla spel som Monopol och Risk. Zombiespel ska naturligtvis också föra med sig en viss känsla när de spelas. Att som spelare känna att det är zombies överallt och det snart inte finns någonstans att fly är lika viktigt i spelet som i en zombiefilm. Vissa spel ger möjligheten att vara zombie också, då ska naturligtvis samma sak gälla där, att tappa lite av kontrollen och drivas av sin hunger för de levande, säger David Rasmusson, tidigare ordförande i Dragon’s Lair-föreningen som anordnar mängder med spelkvällar i butikens källare.

Vad ska man tänka på när man köper ett nytt spel?

– Precis som inför alla andra köp: Gör lite efterforskningar, kolla vad andra tycker, eller chansa och köp något som ser kul ut. Det finns massor av bra webbplatser med recensioner, till exempel Geek & Sundrys YouTube-kanal TableTop. Men mitt val skulle vara att gå till en öppen spelträff och prata med spelare, kanske provspela något, och sen köpa något jag gillar där eller något som är likt det. Att köpa spel är på många sätt som att köpa vin: Hitta något du gillar och utforska andra med liknande smak eller karaktär.

Vad kan förstöra en spelkväll?

– Jag skulle gå hem om jag blir utslagen eller inte kan kontrollera hur spelet flyter för mig. Särskilt om det är ett långt spel. Om jag bara ska sitta bredvid och se de andra spela kan jag hitta roligare saker att göra. Om det är ett kort spel gör det inte lika mycket, då får jag snart en ny chans.

Märker ni av några brädspelstrender?

– Nu har det gått över 10 år sen den ”nya brädspelsvågen” kom med spel som Settlers of Catan, Carcassonne, Ticket To Ride och Power Grid, och det kommer fortfarande många spel som påminner om dem. Senare trender är samarbetsspel, till exempel Pandemic, och lekbyggarspelen där Dominion var det första. De flesta spel bygger på mekanismer som lånats eller utvecklats därifrån så de sex borde alla ha spelat någon gång. Lite som att ta ett ”brädspelskörkort”.

Vilka zombiespel finns det på marknaden?

– Jag ska inte försöka nämna alla, det skulle bli en lång lista. Butiken på Dragon’s Lair har 60 titlar med zombietema men jag vill lyfta fram fem som zombiefans kan börja titta på.

 

zombiedice-box-bgg

 

1. Zombie Dice: Ett lättsamt spel som funkar med de flesta. Här är spelarna zombies och ska försöka äta så många hjärnor som möjligt innan de blir skjutna av de levande. Det bygger på en mekanism som kallas ”push your luck”, hur länge vågar du fortsätta slå tärningarna som kan ge hjärnor när risken att bli skjuten hela tiden ökar. Någon gång måste du backa undan och läka dina sår.

 

 

thewalkingdead_comic-box-bgg

 


2. The Walking Dead, serieversionen:
Som hjältarna från den populära serien ska spelarna samarbeta och försöka komma undan de döda.
thewalkingdead_tv-box-bgg

 

 

3. The Walking Dead, TV-versionen: Det börjar som i serieversionen, tills någon blir biten och går över till de dödas sida och får jaga de som fortfarande lever.

 

lastnightonearth-box-bgg

 

 

4. Last Night On Earth: En eller två av spelarna styr alla zombies medan de andra spelarna ska överleva. Precis som i TV-versionen av The Walking Dead kan vänskap sättas på prov här.
zombicide-box-bgg (1)

 

 

 

 

 

 

5. Zombicide: Nu är alla levande tillsammans och de odöda styrs av fasta spelmekanismer. Så smyg och var taktiska om ni vill hålla dem på avstånd, eller samla vapen och försök skjuta er genom horden och ta er ut ur stan.

 

Någon favorit bland zombiespelen?

– TV-versionen av The Walking Dead för mekanismen där spelare som dött får fortsätta spela som ”walker”. Och Zombicide för det innehåller en verktygslåda för spelare att göra egna scenarion och ge spelet evigt liv. Det kan dessutom spelas av en spelare, som ett avancerat patiens.