Carcassonne: Rutinerade Jon-Alexander Henriksson har tidigare kvalificerat sig till SM hela sex gånger. Men inför årets kvaltävlingen på Calcon hade han inte tävlat på över ett år. Han kände sig ringrostig och nervös. Men efter lite tur och med mycket skicklighet kammade Jon-Alexander hem SM-platsen i vad som var en jämn kvalturnering.

Jon-Alexander Henriksson säkrar vinsten i sista kvalmatchen mot Magnus Anderberg.

Jon-Alexander Henriksson säkrar vinsten i sista kvalmatchen mot Barrikadens Magnus Anderberg.

– Det kändes bra, jag hade lite tur någon gång i turneringen men sen fick jag lite känsla för vilka brickor som var kvar och det hjälpte mig en del. Även om jag höll på att ställa till det för mig när jag trodde en bricka jag behövde var kvar och den hade redan använts, säger Jon-Alexander.

Så här spelas Carcassonne

Carcassonne går ut på att samla så mycket poäng som möjligt. Det gör du genom att placera ut brickor och bygga en värld (är lite som att pussla). För att få poäng så behöver du placera ut dina trägubbar (mer kända som Meeples) i borgar, på vägar och på fälten som bildas runt det som byggs. För att få poäng måste du sedan bygga färdigt borgar och vägar eller ha gubbar på fält som nuddar färdiga borgar. Det krångliga i spelet är egentligen att du ska göra detta samtidigt som någon annan försöker förstöra för dig.

Förr spelade Jon-Alexander mycket Carcassonne, men hade trots det svårt att gå vidare ifrån kvalen och blev arg på sig själv.

– Jag lärde mig genom att kolla på duktiga spelare. De som är bra har alltid en gubbe kvar. Gör aldrig av med den sista gubben även om det lockar ibland. Du vill aldrig bli låst till att inte kunna spela gubbar för att få poäng.

Efter den sista svettiga matchen landade Sven(till vänster) på en andraplats totalt och Max(till höger) på en fjärdeplats totalt i kvalet.

Efter den sista svettiga matchen landade Sven(till vänster) på en andraplats totalt och Max(till höger) på en fjärdeplats totalt i kvalet.

Barrikadens redaktion tar till sig av detta tips och siktar in sig på framtida tävlingar. För de som inte spelat så mycket Carcassonne alls så bad vi Jon-Alexander ge sitt bästa tips.

– Lägg inte så mycket fokus på att sno åt dig av andra spelare. Fokusera på ditt eget spel så långt det går. Det är lätt att tappa gubbar i strider om fält och borgar och då sitter man där och får titta på när motståndaren tar massa poäng i slutet.

Spelregler vid SM

Det är internationella regler som gäller. Deltagarna möter varandra en mot en och det är standardutgåvan av Carcassonne som används. Varje spelare har 15 minuter var. När en spelare har lagt sin bricka och tilldelat poäng för omgången börjar nästa spelares 15 min att ticka ner. Hinner tiden ta slut så får motståndaren fortsätta lägga tills dennes tid tar slut eller tills att brickorna tar slut. Poängen skrivs ner efter varje match. Blir det lika efter gruppspelsomgången så används den procentuella poängskillnaden för att skilja. Därför är det viktigt att fortsätta ta poäng även om matchen känns säker.
De stolta deltagarna i årets kval till SM i Carcasonne.

De stolta deltagarna i årets kval till SM i Carcassonne. Från vänster: Sven(2), Magnus(3), Jon(1), Max(4)

Barrikaden tackar CalCon för ett trevligt event och S.A.R.Z för ett trevligt arrangemang kring SM-kvalet. SM-finalen spelas i september i Stockholm.