Brädspel: För några veckor sedan presenterades vilka spel som var nominerade till Spiel des jahres. Alltså årets spel i brädspelslandet Tyskland. Anledningen till att man ska bry sig är för att det är ett av de tyngsta priserna i brädspelvärlden, om inte det allra tyngsta. Inte bara för att Tyskland är ett stort brädspelsland utan för att de ofta är ganska duktiga på att hitta de där spelen som de flesta gillar.

 

Vackert designat spel, även om mynten är av tveksam kvalitet. Foto: Ylva Westerlund.

Vackert designat spel, även om mynten är av tveksam kvalitet. Foto: Ylva Westerlund.

De tre spel som är nominerade är The Game, Colt Express och Machi Koro. Det första är ett kortspel som verkar rätt simpelt, det andra handlar om ett tåg som blir rånat och det tredje är det som enligt mig lär vinna. Machi Koro släpptes redan för ett par år sedan men tog sig till Tyskland först förra året vilket gör att det kan vinna och enligt mig lär det göra det också då spelet är lättspelat, kul och väldigt snabbt att lära ut. Ofta är det sådant som premieras, med första expansionen blev det dessutom ännu bättre.

I den tyngre kategorin så hittar vi Broom Service, Elysium och Orléans. Där min gissning är att det riktigt bra Orléans i slutändan drar det längsta stråt. Spelet dök upp på Essen (ett av världens största spelkonvent) utan särskilt mycket förhandshype, men intresset exploderade efteråt och jag tycker själv att det är ett fantastiskt spel (efter tre genomförda spelsessioner). Det känns smart, går ganska kvickt att spela och riktigt kul. Det är det enda av de tre nominerade jag spelat vilket gör mig väldigt färgad också såklart.

Vilka spel som tar hem det hela får vi vänta och se. Tills dess kan ni se fram emot en recension av Machi Koro och expansionen Harbor här i framtiden på Barrikaden.