Brädspel:…Mellan spelrundorna lyckas jag få träffa Max som är en flerårig Gastmedlem och en av de bästa Warhammerspelarna i Sverige.

MAX1
Hur allt började
Max berättar att Warhammerintresset började när han var sju-åtta år i lågstadiet.
-Då var det mest en lek med roliga gubbar och man spelade efter sina egna regler. Så som hos de flesta 80-talisterna kom dataspel in i hans liv när han blivit lite äldre. I samband med det återuppstod intresset för de gamla modellerna när han insåg att reglerna gav en helt annan dimension och på många sätt konkurrerade ut dataspelet. Och jag förstår honom. Att spela öga mot öga med någon och se reaktionerna som skapas av ett välgenomtänkt drag är ljuvlig. Det är något med att se svetten rinner från pannan skapad av den intensiva tankeverksamheten som man själv framkallat hos motståndaren. Det är att spela ett riktigt spel det.

Warhammer 40k vs Warmaschine
Något jag vill få klarhet i är skillnaden mellan Warhammer 40k och Warmaschine.

Max förklarar att Warhammer är originalet. Alltså moderjord det som kom först och inget annat. Det är Europa och USA där Warhammer likt nybyggarna for över till USA och etablerade sig där. Historien säger att USA växte sig större och tar över världen och Warmaschine är påväg att ta den stora färjan tillbaka. Warmaschine är nämligen Amerikanskt och Warhammer är brittiskt.

Jag lär mig att Warhammer från början inte ett spel utan häftiga gubbar man byggde och målade. Spelets uppkomst var helt enkelt att det föreföll sig naturligt att när vi nu byggt två fina armér bör vi ju kunna spela med dem med. Därav började en rörelse växa fram och så småningom skrevs också en regelbok tillhörande det framväxande spelet. Warmaschine är alltså uppstickaren som likt David lärt sig med list att lura jätten och har ett upplägg mer anpassat efter själva spelandet. Max tycker själv att det senare har bättre skrivna regler för att spela som dessutom kontinuerligt uppdateras och där man inte på samma sätt riskerar att fastna i tolkningar av regler. Warmaschine är på frammarsch men det är ingen clinch mellan spelarna. Många spelar båda spelen och de spelar på liknande spelplaner likt Vindsurfare och Kiteåkare som far fram över samma hav.

Warhammer är det spelet som har flest utövare, men frågan är hur länge till.
De långa matcherna tar ut sin rätt. ETC 2013, Novi Sad Serbien

De långa matcherna tar ut sin rätt. ETC 2013, Novi Sad Serbien

”Den är som bibeln… den går att tolka”
Warhammer 40k är ett spel som bygger på många regler. När jag går runt och lyssnar och talar med de spelande förstår jag att det krävs att man är påläst och regelboken är tjock. Men kan då vem som helst spela detta spel?
Max förklarar:
– Spelet kan liknas vid upplägget av ett rollspel där det finns regler att följa. Men du behöver inte kunna allt i regelboken för att kunna spela. Med andra ord är inte startsträckan så lång som man först kan tro. Dessutom finns det ett välutvecklat Codex bundet till varje armé med FAQ(Frequent Asked Questions) som fungerar som en bra lathund. Max nämner att regelboken har likheter med bibeln, den är tjock och den går att tolka. Allt är alltså inte solklart vad som gäller i alla lägen och det kan förklara de intensiva diskussioner som ibland uppkommer när jag försiktigt sicksackar mellan spelplanerna.

Max berättar att hans dedikation till spelet givit honom mycket vänner och bekanta över hela världen. Och han har tagit intresset till nästa nivå. Förutom att han är med i det Svenska landslaget drar också in en slant genom sitt företag Tabletop wars som importerar väskor som används till modellerna.

Det blir rätt mycket tid på föreningen för att hålla kunskaperna fräscha och lyckas hålla sig på den höga nivå som krävs. Tiden han lägger på Warhammer varierar men det blir en hel del. Minst en spelkväll varje vecka samt en till två helger i månaden är en vanligt. Inför en turnering tre till fyra dagars föreberedelser. Inför VM uppskattningsvis 150 matcher á 3 timmar.

”De låser inte toaletterna där”
Nästa ETC Warhammer 40k:s officiella Världsmästerskap äger rum i Serbien den första helgen i augusti detta år. Max nämner Serbien med en suck. Det visar sig att det är lite av spartanska förhållanden och att de bland annat inte låser toaletterna där.

Det är bara att hålla tummarna för att låsen på toaletterna är på plats den här gången…