Recension: I en värld där simulatorer används i träningssyfte för krigspiloter, lokförare och miltärpersonal är det kanske inte så många som höjer ögonbrynen över att vårdindustrin till sist har fått sin egen kirurgsimulator att leka doktor i. Det finns dock ett litet hinder. Surgeon Simulator: Anniversary Edition är allt annat än en simulator. Det är en digital dödsmaskin.

Läget är akut. En medelålders man rusas in på bår till operationssalen. Det är upp till dig, som den erfarna soffkirurg du är, att utföra en framgångsrik hjärttransplantation innan det är för sent. Framför dig har du en skalpell, sax, kniv, hammare och en hel arsenal av verktyg som kan användas under operationen. Varje kroppsdel är ett hinder och för att nå hjärtat måste du förbi revbenen. Hur du gör detta bestämmer du själv, men räkna med att klippa sönder artärer och såga dig igenom så många revben att du känner dig som seriemördaren H.H. Holmes när du väl lyckas.

Alternativen är lika många som frågorna, och har du ingen erfarenhet av kirurgi (men det har du givetvis) kan det bli tufft. Surgeon Simulator håller dig aldrig i handen utan förutsätter att du ska misslyckas så många gånger att du rent statistiskt till slut måste lyckas. Det är ren och skär ”trial and error”-tortyr som gäller. Litervis med forsande blod ackompanjerat av mjuka, köttpenetrerande ljud av borrmaskiner är något du får vänja dig vid, helt enkelt.

Det slafsas rejält i det svårstyrda spelet Surgeon Simulator: Anniversary Edition till PS4.

Det slafsas rejält i det svårstyrda spelet Surgeon Simulator: Anniversary Edition till PS4.

Utvecklarna Bossa Studios har medvetet gjort Surgeon Simulator överdrivet svårt, och det märks. Kontrollerna är nästintill obegripliga, mestadels på grund av att man använder kontrollens inbyggda rörelsefunktion eller högra analogspak för att styra händer och fingrar, till den grad att precision stundtals är omöjligt att åstadkomma.

Om det är ett genidrag eller inte är diskuterbart (mest troligtvis, spelet har sålt över två miljoner exemplar) men det bäddar för många bisarra och roliga situationer som gör att man kan förbise det faktum att Surgeon Simulator är ett ganska tunt spel. För under hundralappen är det okej, men det är glasklart att utvecklingsteamet fokuserat på att gameplayet ska gå hem hos youtubers och andra streamers. Inget fel med det, men den som tror att Surgeon Simulator vänder sig till aspirerande läkare får vända sig någon annanstans.

Hur som haver är Surgeon Simulator, i grund och botten, ett riktigt kul spel med glimten i ögat. Det kommer att pröva ditt tålamod och straffa dig. Och du kommer att vilja bli bättre, för i slutändan måste du utföra operationen korrekt och rädda patienten om du vill låsa upp fler scenarion och nya kroppsdelar att jobba på. En garanterad partysuccé är också det faktum att Surgeon Simulator låter dig koppla upp en till kontroll så att du och en kompis, nyktra eller inte, kan styra varsin hand i spelet. Jag har själv testat detta och kan bara vittna om att det är en fantastisk upplevelse trots de många tragiska utfall som mina patienter fick gå tillmötes.

Surgeon Simulator är ett perfekt exempel på vad en liten studio på fyra personer kan åstadkomma med lite fantasi och humor. Det är inte särskilt snyggt eller matigt, men det underhåller i korta stunder och levererar ett vattenfall av fånigheter och dåligt samvete när ens patient dött för femtioelfte gången i rad. Är du på mordiskt humör och har lite extra slantar över i plånboken är Surgeon Simulator: Anniversary Edition kanske något för dig. Det värsta som kan hända är att du strimlar sönder ett öga med en maskinsåg och tappar donatorhjärtat på golvet.

/Myran

*Surgeon Simulator: Anniversary Edition är en uppgraderad version av originalet Surgeon Simulator 2013.