Forskning: ”Spriten räddade mig från sporten” är en gammal skämtsam punkslogan som i en modern tappning låter så här: ”datorspelen räddade mig från spriten”. Inte lika punkigt, men ändå dagens sanning. För enligt nya rön så dricker dagens ungdomar allt mindre alkohol. En orsak sägs vara att många hellre umgås online.
Sprit och tobak lockar inte längre svenska ungdomar i lika stor utsträckning som förut. De dricker helt enkelt mindre sprit nu än tidigare år. Kul att höra, och bra för alla dessa små levrar och lungor.
– Siffrorna är antingen de lägsta eller bland de lägsta som uppmätts. För andra året i rad är det färre än hälften av eleverna i årskurs 9 som uppger att de dricker alkohol, säger Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings direktör Håkan Leifman till deras hemsida.
Däremot, vad som kommit bort under dagens euforiska rapportering är att tendenserna till narkotikaanvändandet ökat. Nåväl, studien presenterades i dag under Almedalsveckan då Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning släppte sin undersökning där 4 900 elever i årskurs 9 och 3 800 elever i gymnasiets år 2 svarat på massa frågor om alkohol, tobak och narkotika.
I flera medier skrivs det att datorspelande och socialt umgänge online är några av anledningarna till minskningen som rör sig om enstaka procentenheter jämfört med i fjol. Avdelningschefen Ulf Guttormsson intervjuas av SR där han säger vad han tror ligger bakom resultaten:
– Tonårstiden är då man försöker skapa sin identitet och man provar sig fram. Men nu kan man göra det i hemmiljö via datorer och internet. Du kan vara anonym och du kan anta olika roller och du kan spela rollspel online till exempel. Så lite av det här identitetsskapandet kan ske på andra sätt än med alkohol, säger han.
För den som tar sig igenom rapporten så står det på sidan 25 under rubriken tänkbara bidragande orsaker (gäller i första hand alkohol) så nämns effektivare föräldrakontroll och ökat hälsomedvetande. Och även mer umgänge vid eller via nätet, bl a spel (i och utanför datorerna) Alkoholen har fått konkurrens som social plattform och rum för ”rollspel”/identitetsprövande.
Då det inte installerats en vätske- och alkoholmätare i halsen på de 9 000 svarande ungdomarna så kan man ändå inte vara säker på siffrorna? De har ju ändå bara svarat på ett gäng frågor på ett papper. De kanske ljuger. Njae, med så många deltagare så litar jag på siffrorna. Kanske dock inte i lika stor grad på orsakerna som inte direkt presenteras genom några empiriska studier.
Avdelningschefen tror och orsakerna är tänkbara enligt rapporten. Den här undersökningen visar egentligen bara siffror. Jag hade tyckt att det varit väldigt intressant med en ordentlig uppföljning där det undersöks vilka orsaker som ligger bakom siffrorna. Datorspelande och umgänge online kan säkert ha med saken att göra. Men jag vill ha fakta som visar det också.
När en ändå är inne på forskningsområdet så kom det för ett tag sedan en rapport som visar att gamers oftare än andra väljer att umgås med familj och vänner. 82 procent mot 68 procent. Gamers är också mer benägna att bland annat bidra positivt till samhället (76 procent mot 55 procent) än icke-gamers. Sen får man alltid beakta vem som presenterar forskningen – Twitch är avsändare här och det hade förvånat mig om de visat upp siffror som smutskastat sina egna fans.
Nu kanske jag blev lite väl cynisk framåt kvällskvisten. Det ligger förhoppningsvis säkert en stor del i vad som presenteras, och av de här två rapporterna kan man i alla fall konstatera att det inte är mycket som slår att vara en gamer i dessa dagar.
Bengt out.