Dataspel: Blizzards kommande spel Heroes of the Storm släpptes nyligen för ett begränsat antal användare att testa. Värt att notera är att spelet just nu bara är i alpha-stadiet, vilket är ett väldigt tidigt skede i utvecklingen av ett spel. Så mycket kommer att ändras och läggas till innan hela spelet släpps.
Heroes of the Storm är ett så kallat moba-spel. Där moba står för ”multiplayer online battle arena”. Genren härstammar från en mod från Blizzards eget spel Warcraft 3. Där lät man användare fritt utnyttja speleditorn till Warcraft 3, och därifrån föddes DotA, Defense of the Ancients. Andra spel som Heroes of Newerth eller det nu mycket populära League of Legends som kommit efter, är i grunden en ren kopia av DotA. DotA 2 som också är väldigt populärt utvecklas av Valve och är alltså inte Blizzards egna spel. Det är väl därför man nu har valt att satsa på ett eget spel inom genren och då alltså gjort Heroes of the Storm.
Mekaniken i spelet handlar om att två lag om fem personer möter varanda på olika kartor med varierande miljöer. Man väljer varsin hjälte, vilka alla härstammar från något av Blizzard egna spel. Du kan hitta karaktärer som Kerrigan från Stacraft, Arthas från Warcraft eller Diablo från ja… Diablo. Alla har olika spells och abilities. Vissa heroes är mer tankiga och andra gör mer skada, men tar mer skada och så vidare. Lagen har varsin bas samt utposter placerad i tre ”lanes” på kartan. Det gäller att pusha sig fram med hjälp av neutrala enheter från respektive lag på alla tre lanes för att sedan gå in och förstöra deras huvudbas. I många av moba-spelen har man tillgång till en rad olika items att köpa i spelet som buffar ens hjältar och hjälper till i stridens hetta. Dessa items som man kan köpa ingame kan även kombineras och på så sätt skapa än mer kraftfullare items. Detta gör att det finns många olika ”builds” man kan göra med många olika hjältar vilket ger spelen en extra dimension för metaspelandet.
Men detta itembyggande är något Blizzard helt gått ifrån i sitt nya spel. Det är väl egentilgen en trend Blizzard har haft de senaste åren att streamlinea alla sina spel så att den stora massan snabbt ska kunna sätta sig in i spelet. Man kan märka av detta i princip samtliga titlar de har i sin katalog. WoW, Diablo 3, Starcraft 2 och även Hearthstone har alla blivit, eller är mycket mindre ”hardcore” än vad de en gång var. Och så är även fallet med Heroes, detta gör att Heroes of the Storm känns väldigt förenklat i jämförelse med andra mobas där ute. Vilket självklart kommer leda till att fler kommer kunna sätta sig in och spela det. Det är helt enkelt mindre att tänka på när man bara har sin hero och sina abilities att tänka på och inte allt itembyggande.
Det man istället har fokuserat mer på är själva kartan och dess objectives. Det kommer finnas olika kartor att spela på med unika quests på varje. Det kan tex vara något i stil med att man samtidigt som man slåss mot andra laget, har möjlighet att gå ner i en gruva och samla döskallar och döda en bossgolem som man sedan kan summona för sitt eget lag. Att utföra questen på respektive karta hjälper ditt lag såpass mycket att det alltid är värt att göra dem.
Spelet kommer att vara gratis i grunden men där modellen är att man kommer att kunna köpa nya hjältar och skins för riktiga pengar inne i spelet. Även mounts och en del annat kommer att finnas för försäljning. Denna modell av att ge ut spelet gratis och sen casha in på alla mikrotransaktioner används nu av de flesta speltillverkare.
Men det återstår att se om Blizzard kan ta sig upp på tronen till en genre de en gång hjälpt till att skapa eller om spel som League of Legends och DotA 2 fått ett allt för stort försprång i moba-träsket. Det kommer hur som helst i viss mån bli lyckat då Blizzard nu har samlat på sig en stora skara fans genom åren som garanterat kommer att testa spelet.
Det är en del gamers som just nu streamar spelet och vill man se det i action kan man gå till twitch.tv och hoppa in i valfri kanal för att se hur det fungerar.
Här nedan är Blizzards egen överblickstrailer för spelet.
Pontus Thorsén