Counter-Strike: Barrikadens högst oseriösa och spontana satsning på e-sport har gått in i nästa fas. Och slog ner som en flashbang. För det blev en förkrossande vinst med 16-4 i tävlingsdebuten.
– Laget före jaget var taktiken som funkade till hundra procent. Nu får Nip och fnatic akta sig, säger Axel ”OutbackNilas” Johnson halvt på skämt.

Onsdagen den 6 januari gick det officiella Desert Eagle-startskottet för e-sportlaget Cenil i Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). Efter lite grindande under eftermiddagen nådde den sista spelaren level 3 vilket möjliggjorde att lämna fritidsläget och istället spela ”på riktigt”.

En kvintett gamers seglade då under Barrikadens flagg in i tävlingsläget på CS:GO. Lagnamnet Cenil var klart sedan tidigare och myntades av rutinerade camparen Albin ”Neighbourman” Carlsson.
– Vi är ju lite äldre än medianåldern på CS-spelare. Därför blev blandningen senior/senil/CS helt enkelt till Cenil när idéerna mixades ihop, säger Neighbourman som på grund av datorstrul hemma trotsade minusgraderna i Göteborg och bänkade sig på ett centralt ”gibbställe”.
Men först laddade han som vanligt.
– Alltid kebab innan CS.

Den svängda gången på kartan Inferno går under namnet banan eller bananen. Där "skördade" Cenil stora triumfer.

Den svängda gången på kartan Inferno går under namnet banan eller bananen. Där skördade Cenil stora triumfer.

– Vi måste vara noggranna och ”stick together team” för det är jäkligt bra spelare man möter i det här spelläget, sa Tom ”Oligarken” Karlsson – Cenils GeT_RiGhT – på taktikgenomgången som genomfördes på Skype under en uppsluppen stämning.

Motståndarlaget bestod, som alltid i dessa tider, av flertalet ryssar men de saknade en Vasilij Zajtsev – en hjälte och toppspelare – och Cenil slapp bli dominerade. Vilket alla var glada för. En bot kom in i motståndarlaget efter ett tag vilket var synd. För dem. Men inte så mycket att göra åt. Mer än att skjuta ner den.

Och som det sköts. Cenil inledde matchen som terrorister på kartan Inferno och tog hem inledande pistolrundan vilken är så viktig nuförtiden på CS-scenen. Av bara farten blev det tre raka vinster då Cenil var kungar av ”bananen”. Om det varit en kommentator hade det förmodligen låtit i stil med:

”Great team play from the Swedes in Team Cenil. They might be old and their reflexes are not what they used to be but they compensate with inventive tactics and they really got eachothers backs. They’re really asking questions to their opponents with this style of play.”

Borås finaste killar Per ”Perbarian” Bengtsson och Axel ”OutbackNilas” Johnson spelade lika inspirerat och (prick)säkert som Anders Svensson mot Argentina i VM 2002. Duon briljerade med varsin knivning och det läckte igenom spontanapplådsljud genom lurarna från övriga lagmedlemmar. Crocodile ”That’s not a knife” Dundee hade varit avundsjuk.
– Man letar ju alltid efter en knivning i en match men samtidigt kommer det spontant när det väl sker. Det måste showas för lagkamraterna och samtidigt sätter det sig på psyket för motståndarna, säger film/kniv/CS-oraklet Perbarian.

Print screen efter den historiska segern för Cenil.

Print screen efter den historiska segern för Cenil.

I paus och inför sidbytet var ställningen 11-4. Ett minst sagt bra läge för Cenil. Större mirakelvändningar har dock skett och det gällde att inte släppa på gasen. Men med ännu en pistolrundevinst så var initiativet återigen i Cenils händer/tangentbord. Den här gången som CT och bombplatserna bevakades stabilt. OutbackNilas fick in en fin ”spray ’n pray” som flashad och det var helt enkelt Cenils dag.
– En del gånger får du bara ge upp aimet och lita till de kosmiska krafterna. Särskilt när du inte ens ser AK:n framför dig! Som tur var så var krafterna på min sida den här gången, säger OutbackNilas.

Inget kunde stoppa de fem spelarna som satt utspridda i Borås, Oslo, Stockholm och Göteborg. Slutresultatet skrevs till 16-4 i Cenils historiska första match.
– Jag älskar att slå ryssen. Mest i hockey egentligen men Counter-Strike är den nya hockeyn, säger Oligarken.
– Det som fällde avgörandet till vår fördel var vår kommunikation och lagspel samtidigt som vi hade bra variation i hur vi tog oss an banan, säger Perbarian.

En seger i debuten ger hopp inför fortsättningen. Och vad som dessutom känns hoppfullt inför framtiden är att det på avbytarbänken fanns flera riktigt tunga lirare. Däribland Robin ”Wallhack” Johansson, Elton ”Aimbot” Hansson och Marko ”Another One Bites de_dust” Wivolin.

Bengt out.