Esport: Idag avgjordes IEM i polska Katowice. Några av världens bästa Starcraft 2 spelare hade samlats och vi fick ett par matcher som vi verkligen kan ta med. I fredags fick vi se terranspelaren jjakji spela mot zergen Revival och de bjöd oss på en av de allra bästa matcher vi sett på hela året.  Hela serien var bra, men match fyra fastnade för mig. Revival tappade hela tvåhundra mutalisker i den matchen. Det avgjordes dessutom i en rafflande femtematch vilket alltid är intressant. Men vann hela turneringen gjorde en annan korean, nämligen sOs. 

Segraren sOs kysser sin pokal och firar hundratusen dollar på kontot.

Segraren sOs kysser sin pokal och firar hundratusen dollar på kontot.

I finalen ställdes han mot protoss-spelaren CM herO (ej att förväxlas med Team Liquidspelaren HerO) och vi bjöds på en rätt snabb final mellan båda dessa protoss-spelare. PvP handlar mycket om kontroll och att överraska sin motståndare. Det som avgjorde serien var i fjärdematchen där sOs chansade på att direkt expandera med en andrabas. Något som herO inte lyckades straffa. I femte matchen fick vi se en herO med ansiktet i händerna när han insåg att matchen var förlorad och att sOs skulle vinna och promenera hem med de 100 000 dollar som var i prispotten. Tillskillnad mot många andra turneringar så fick tvåan ingenting med sig. Något som måste gjort att förlusten blev ännu tyngre för herO.

Det mest intressanta under finalhelgen ur svensk synvinkel var självklart Johan ”Naniwa” Lucchesis medverkan. Svensken som varit en av de bästa icke-koreanerna under hela Starcraft 2:s liv har själv sagt att han varit omotiverad och att han tröttnat på spelet. Men vi var nog många som hoppades att han skulle överraska trots allt. Istället fick vi se en all-in som misslyckades mot koreanen Polt och en Naniwa som gnällde på att det inte var tillräckligt ljudisolerat i spelarbåsen. Efter en stunds krånglande så tog han helt enkelt sina saker, lämnade walk-over och lämnade även Polen med var som kan ha varit hans sista match i Starcraft 2.

Slutligen så meddelande Liquid.Taeja att han antagligen lägger spelandet på hyllan då hans handledsskador inte verkar bli bättre. Han kommer saknas, inte minst på Dreamhack där han faktiskt är den enda som har vunnit tre stycken Starcraft 2 turneringar. Varav två i rad. Men det där med handledsskador verkar tyvärr vara väldigt vanligt på Starcraft-spelare och vi önskar honom lycka till i framtiden.