Digital celebritet: Det är nog inte så många som har hört talas om Calle Svensson. Desto fler lär dock ha hört talas om hans framgångsrika Vine-konto Såpoperaqueen som precis gått över gränsen 15 000 följare.

Hur kom det sig att du började med att göra vines?
–Många av mina vänner hade Twitter så jag skaffade ett konto och tänkte att jag skulle bli en Twitter-drottning. Jag har ju alltid gillat såpoperor så där uppkom idén till ”Såpoperaqueen”. Men redan efter två tweets kände jag att det inte funkade. Några andra vänner höll på med Vine så jag provade det och där var det lättare för mig att dela det jag brydde mig om.

Och nu har du precis passerat 15 000 följare, vad betyder det för dig?
– Jo det är såhär: när man väl tänker på det är det jättestort. 15 000 är ju mer än det finns invånare än hemmakommunen Tidaholm. Men jag har suttit och väntat på det ett tag för det låg länge på typ 14 995. När det väl hoppade upp kändes det underbart och jag skrek och körde en danssession. Det blev lite sång också för jag älskar att sjunga, även om jag dålig på det.

Calle Svensson, även känd som Såpoperaqueen på Vine.

Calle Svensson, även känd som Såpoperaqueen på Vine.

Vad gör just dina vines så populära?
– Det jag försöker göra är att kombinera vad andra vineare gör med att också visa vem som står bakom kontot. Många lägger upp roliga texter och klipp från till exempel Youtube men jag visar också mig själv och vem jag är. Kontot är det bästa av mig och visar när jag är glad. Det har utvecklats till någon sorts komedi. Ibland vill jag dansa, då lägger jag upp det. Ibland vill jag hänga på Youtube, då lägger jag upp det. Ofta vill jag se på såpoperor, då lägger jag upp det.

calle1Men med framgången har det också funnits en baksida. Du har fått utstå en hel del näthat eller hur?
– Det var i samband med att jag valde att stötta Zara Larsson genom #backazara på en av mina vines. Då fick jag en liten del av det hon fick. Men jag kom egentligen rätt lindrigt undan och har sluppit det mesta. Jag jobbar inte så mycket med politiska åsikter och sen är Vine lindrigare än till exempel Twitter. Det satt inga spår i vardagen och tog inte fäste på samma sätt som för henne och många andra. Jag har 15 000 följare och om någon ibland tycker illa om mig så får det väl vara så. Det är inte värre än livet.

Men du tog ändå uppehåll ett tag?
– Ja jag ville komma ifrån lite i samband med den vinen och då frågade jag mig själv om det ens var värt att fortsätta. Jag tog också bort den vinen som det blivit så mycket uppståndelse kring. Men redan efter tre dagar ville jag lägga ut något igen. Då kände jag att det går ju inte att ta paus i bara två dagar så jag bestämde mig för att hålla mig i minst en vecka. De sista dagarna satt jag bara och väntade på att få göra något. Efter åtta dagar började jag igen.

Vad är planerna framöver?
– Bara fortsätta med Vine och bli mer aktiv på min Youtube-kanal. Så länge jag har inspiration och vilja kommer jag fortsätta. Jag gör ju det här för att det är roligt. Varför förstöra ett koncept som fungerar liksom?

/Martin Löf Nyqvist

Fakta: Calle Svensson

Ålder: 20.
Bor: Falun.
Gör: Studerar Manus för film och TV vid Högskolan Dalarna.
Familj: Mamma, pappa och två systrar.
Aktuell: Fick nyligen 15 000 följare på sitt Vine-konto ”Såpoperaqueen”.

 

Calles fem Vine-favoriter:

– En av mina favoriter, vet inte riktigt varför haha: https://vine.co/v/ej7VXj1berr
– När man försöker vara lite fin i kanten: https://vine.co/v/etFajA7WQx9
– Den Vine jag gjort med mest slingor: https://vine.co/v/emYTQ2DPaJ7
– När folk undrar vad jag ser i såpoperor visar jag ibland denna: https://vine.co/v/eFiiOUKJnUH
– Min midsommar-haul haha: https://vine.co/v/ei1Uvg9eh03