Digitalt: Året börjar lida mot sitt slut. För många kanske det är slutet på något jobbigt. Det finns kanske ångest för att åka hem vid jul. Vissa kanske har det så fantastiskt att de inte vill att året ska ta slut alls. Vi datornördar vet dock att vi har Steams julrea att vänta. Och det väntar man gärna på.

Its funny cause its true.

It’s funny cause its true.

Det finns dock vissa regler som gäller vid alla Steams realisationer. Och turligt nog har de en pågående rea som vi kan använda som exempel. Just nu har de nämligen en utforskarrea (vilket jag antar är deras Black Friday-rea eller Thanksgivinghelgsrea). I vilket fall finns det just nu enorma mängder spel till osannolika priser på Steam (det finns andra försäljare av spel som matchar deras priser, men då de är den största plattformen just nu är det den vi utgår ifrån).

Men vad är det för regler som gäller när det börjar bli readags på digitala spel då?

Att bara köpa sådant som du faktiskt tänkt spela? Jo tjena.
Jag köper bara sådant som jag tänkt och vill spela, men sitter fortfarande med ett steamarkiv med spel som jag inte ens öppnat. Men man kan försöka i alla fall.

Den viktigaste regeln är dock att aldrig köpa något som inte är en s.k. “featured deal”, “deal of the day” eller “flashsale” eller dylikt innan sista dagen på rean. För om du köper ett spel för halva priset och sedan inser du nästa dag att det är en deal of the day på exakt samma spel som du köpt fast då var det 75 procents rea. Då känner man sig lurad (trots att du i grunden gjort en bra affär trots allt). Därför är det viktigt att VÄNTA med inköpen till sista dagen, eller köpa sådant som du vill ha ifrån de “deals” som är speciella för just den här dagen.

Just nu kan du tillexempel köpa Banished på rea (som vi recenserade tidigare iår) och HD versionen av Age of Empires 2 på featured deals som gör dem riktigt billiga. Även Shadows of Mordor som kom ut för under en månad sen går att få till extra bra pris just nu. Och om inte Steam tänker hitta på något bus så är detta de bästa priserna man kommer kunna köpa dessa spel för under just denna rea.

Så sitter du och är spelsugen så är det guldläge att fylla ut din Steamkatalog. Men glöm som sagt inte av de gyllene reglerna. Och försök som sagt att bara köpa spel som du verkligen är intresserad av för det är lätt att bli blind när det är så billigt att man köper på sig en hel hög med spel som sedan  blir liggande.

Slutligen så blir väl de flesta glada för att få datorspel i julklapp? Guldläge är det i vilket fall att köpa spel som du vid senare tillfällen kan ge bort till dina intet ont anande släktingar och vänner.