RPG: Farsan är död. Du är äldsta syskonet. Dags att plocka upp yxan och försvara klanens heder.

Expeditions: Viking är ett nytt RPG-spel från Logic Artist. Jag har fått prova på en betaversion och ser fram emot det färdiga spelet. Viking riktar sig till dig som tycker om att behöva göra svåra val som påverkar händelsernas utveckling. Du skapar din karaktär och kastas sedan in i en värld full av våld och politik. Vissa utmanar dig öppet, andra smider planer i det dolda. Det står klart att om du ska leda din klan till framgång är det dags att börja jobba.

Är du en diplomat eller en råbarkad krigare? De val du gör påverkar hur omgivningen ser på dig.

Är du en diplomat eller en råbarkad krigare? De val du gör påverkar hur omgivningen ser på dig.

Viking är i grunden ett klassiskt RPG med turbaserade fighter, dialogdriven handling och utvecklande av karaktärer. I min testrunda skapade jag en kvinna med hög finess. Beväpnad med två dolkar började en smått ondskefull och äregirig person ta form. Svala Tryggsdottir. Svala visar ingen nåd. På krigsfältet rör hon sig smidigt och utdelar enorm skada. Men det slutar inte där. Under dialogsekvenserna finns en underhållande spelmekanik. Beroende på vad din karaktär har för egenskaper kan du göra flera olika val. Du kan gå direkt från ord till handling. Eller hoppa över ord och gå direkt till handling. Med Svalas höga finess kan hon således sticka kniven i de med meningsskiljaktigheter. Utan att de anar det. Du kan såklart gå en mer diplomatisk och förhandlingsvänlig väg. Men hur ska du kunna leda ett gäng blodtörstande krigare om du beter dig som en tönt.

Klassisk uppställning med "Tank, Support & DPS".

Klassisk uppställning med ”Tank, Support & DPS”.

En spännande addition är att du även ska bygga och förbättra din by. Genom att samla resurser kan du uppgradera byggnader. Kanske förstärka smedjan så du kan göra bättre vapen. Viking har även utvecklat det klassiska ”vila upp sig”-momentet. Du bestämmer bland annat vem som ska få vila, vem som ska jaga, vem som ska stå vakt eller vem som ska ge sig ut och leta resurser. En skön bredd av spelmomentet som gör det både roligt och trovärdigt.

"Meningsskiljaktigheter löses med kniv"

”Meningsskiljaktigheter löses med kniv”

I betaversionen är långt ifrån allt upplåst och en del finslip kvarstår för spelutvecklarna innan lansering. Som helhet känns det som att Viking har en bra balans mellan strömlinjeformad och öppen händelseutveckling. Jag vill få göra flera olika val men samtidigt känna att historien går framåt. För mig som älskar att kunna dricka en kopp kaffe under tiden jag spelar så är Vikings klockrent. Dock blir det lätt att man glömmer bort kaffet när intrigerna hopar sig. Kort sagt så kommer min äregiriga lönnmördare Svala fortsätta kampen för makt så fort det färdiga spelet släpps. Hela Danmark ska enas och de brittiska öarna ska plundras.