PC/RETRO: Över 300 000 personer har i över en vecka försökt ta sig fram igenom Pokemon Reds välkända värld. På kvällarna sitter det stundtals närmare 100 000 personer live och försöker gemensamt hjälpa den pixliga karaktären på sin resa att “catch them all”. Eller nu ljög jag. För en stor del av de som spelar tycker att det roligaste i spelet är att “trolla” (förstöra för alla). Att släppa startpokemonen (mer känd som Abby) lös, hoppa över en gärdsgård så man måste göra om en sträcka som tog flera timmar att klara och som försöker ta fram den värdelösa “Helix-fossilen” ur packningen hela tiden (som det av oklar anledning finns en kult kring).

Det tar allt som oftast en evighet bara för att flytta sig en liten bit i spelet.

Det tar allt som oftast en evighet bara för att flytta sig en liten bit i spelet.

Detta äventyr sker på twitch.tv där en tillsvidare hemlig upphovsman har programmerat om det första pokemonspelet till att styras från twitch-chatten. Du kan helt enkelt skriva in vad spelet ska göra. UP får till exempel karaktären att gå uppåt.
Enkelt och genialt. Man kan samarbeta för att lyckas ta sig framåt i spelet! Men när över 50 000 personer samtidigt trycker in sina kommandon så uppstår nya problem.
Speciellt när inte alla jobbar för att klara spelet utan snarare finner glädje i att skapa problem.

Samtidigt så är det fascinerande att det växer fram grupper på nätet som startar strategier och taktiker för att ta sig igenom olika segment i spelet. “Nascar-strategin” är min egen favorit som egentligen bygger på att man i en viss byggnad alltid trycker åt vänster. Av den enkla anledning att det aldrig är dåligt att gå just till vänster i den byggnaden.
Det finns massor av taktiker och planer på diverse forum.
Men trots taktiker, strategier, samarbeten och gemenskap så är Twitch Plays Pokemon mest kaos. För även om många av de som spelar faktiskt försöker klara av spelet så är det de som förstör och som uppskattar anarkin när alla försöker styra samtidigt som nog får ut mest av det hela.
Vi andra kan uppskatta tanken och det sociala experiment som det faktiskt är.

Även om det inte ger så mycket att spara spelet då det inte kommer stängas av så är det ett populärt mål att lyckas med.

Även om det inte ger så mycket att spara spelet då det inte kommer stängas av, så är det ett populärt mål att lyckas med.

Frågan är om det kommer gå att klara spelet. För de som spelat de första pokemonspelen så vet man att den sista tunneln innan de sista bossarna (så man kan bli pokemonmästare) är full med frustrerande pussel även för en enskild spelare. När den månghövdade massan av troll som twitch-chatten består av ska bestämma är det upplagt för problem. Lägg till att det faktiskt är viss fördröjning mellan streamen och chatten så kan vi konstatera att det kommer att bli svårt.

Skaparen av spelet har under veckan lagt till en ny funktion där man kan rösta mellan anarki och demokrati. I anarki fungerar det som jag tidigare beskrivit och allt som skrivs i chatten händer, men i demokratin så gör karaktären det som flest skriver. Sedan pausar och fortsätter med det som skrivits mest efter. Chatten gillade dock inte detta så anarkin har fortsatt att regera för det mesta.

Vad kan vi lära oss av detta då? På det populära forumet Reddit jämförde någon det med att se på när en bil kraschar i slow-motion. Det är en ganska träffande beskrivning. Eller att se någon försöka springa uppför en lodrät vägg.
Det är underhållande en stund, men känns nästan lite sjukligt om jag sitter och kollar en längre period. Hela experimentet visar allt det fina med mänskligheten. Gemenskap och att samlas runt något och försöka övervinna alla odds. Samtidigt så lyfter det fram det där längst in i oss som egentligen bara vill se världen brinna.
Anarchy rules! RIGHT