Recension: Slänger du in Simcity, The Sims och Farmville i en bunker och låter ett atomvapenkrig skaka om allt så blir restprodukten Fallout Shelter. Iphone/Ipad-spelet är klurigt, snyggt, smart och roligt då humorn är på topp för den gode chefen som tar sig tid att lyssna på sina arbetare.

pipboy

Som gammal Fallout-entusiast ser jag fram emot kommande Fallout 4. Som ”bevis” för min entusiasm kan jag berätta att jag till och med hade ett snyggt Pipboy-skal till Winamp när den musikspelaren var nummer ett och inte skrotad.

I väntan på F4-släppet senare i år insupes Fallout-atmosfären i underhållande strategispelet Fallout Shelter. Men bara för den med Iphone eller Ipad, androidversionen tar ännu någon månad eller två innan den släpps. Fallout Shelter är ett gratisspel men det går såklart att göra köp inuti spelet. Något som verkar populärt då det tydligen dragit in sjukt mycket pengar på bara några veckor.

Likheterna med tidigare Fallout-spel är dock inte speciellt stora. För i stället för att springa runt i en gigantisk och postapokalyptisk ökenvärld som ensam Mad Max-hjälte så ska en nu sköta om ett skyddsrum och dess invånare (dwellers). Men var inte oroliga, för Fallout-känslan finns kvar genom detaljer, grafik, humoristiska kommentarer och så får en ju fortfarande skjuta en och annan raider ibland som attackerar basen.

Spelet går ut på att bygga olika sorters rum (diner, power generator, water treatment, radio studio med mera) och placera in rätt gubbe/gumma på rätt arbetsplats. Olika egenskaper (strength, intelligence, agility med mera) passar in i olika rum. I början köar ett gäng dwellers utanför bunkern/skyddsrummet men efter ett tag slutar de komma. Och hur gör en då för att öka befolkningen? Jo, man ber en dweller ta fram pistolen och slänga iväg några sliskiga raggningsrepliker (se bild nedan). Sen blir det åka av i sänghalmen.

Efter lite flirtande och snack så är det dags för att skapa en ny arbetare.

Efter lite flirtande och snack så är det dags för att skapa en ny dweller.

I princip är det så det går till, eller skämt åsido så rättare sagt placerar man en kille och en tjej i sovrummet. Har de högt i karisma går det snabbare med flirtandet. Till slut går de bakom en vägg, det kommer fram lite smileys och tjohej så kommer en kille och en gravid tjej tillbaka. Efter 3-4 timmar föds det en unge och några timmar till på det så har barnet blivit en fullvuxen arbetare som kan dra sitt strå till stacken och inte bara suga i sig resurser utan att vara till nytta. Mammorna drar ett tungt lass då de jobbar hundra procent fram till förlossningen. Ingen föräldraledighet där inte. Inte behövs det VAB heller senare i spelet.

Nya rum låses upp ju fler invånare som finns i bunkern, ett radiorum lockar till sig ännu fler arbetare med sändningarna och så går det till exempel bygga ett gym för att träna upp styrkan.

Arbetarna producerar pengar (kapsyler), mat, vatten och el som en måste hålla uppe på en god nivå så att arbetarna är glada. I vänstra hörnet syns en smiley med procent som mäter hur lyckliga invånarna är. Ju högre desto bättre.

Genom att klara olika miniuppdrag, till exempel att föda fram åtta dwellers eller släcka sex bränder (olyckor händer då och då) så rullar det in extra kapsyler eller resurser. Det bästa är att få en lunchlåda som belöning. Den kan innehålla göttiga vapen, rustningar eller en superarbetare med svinbra egenskaper. Det gör också att samla in ännu mer vapen och rustningar genom att skicka ut folk i ödemarken (wastelands).

Dags att håva in resurserna - vatten, el och mat.

Dags att håva in resurserna – vatten, el och mat.

Att spela sju timmar i sträck för att vänta in en födelse känns lite onödigt. Att spela en timme åt gången, två-tre gånger per dag räcker gott. Lite som att titta till tamagotchin då och då. Men som tur är pågår spelet till viss del även när en inte är inne. Ett fusk för den otålige är att det funkar bra att ställa fram klockan på enheten…

Ett minus utdelas för att en del paddor inte klarar av spelet. För mig och flera andra kraschar spelet efter ett tag på Ipad. Som tur är har min sambo en Iphone modell kraftfullare, hehe. Vid större bunkerbyggen kan det också ibland bli jobbigt att dra arbetare över hela skärmen.

Det jag gillar mest är humorn i spelet. Klickar man runt på arbetarna kommer det lustiga kommentarer, men det roliga är när det uppstår humor som inte är meningen. Det finns en hel del roliga bilder och situationer på #falloutshelter – som i min bild ovan där mannen tar med sig en pistol in till sängkammaren. Kanske ville han bara få sig ett skjut?

Bengt out.