Speedrun: Efter fyra års planerande, glitchsökande och tränande så är nu det gamla världsrekordet i att klara Half-Life så snabbt som möjligt slaget, eller snarare krossat. Inte för att jag visste att så många försökte slå det. Det nya rekordet lyder hur som helst på 20,41 minuter – nio minuter bättre än det gamla rekordet.

Jag var livrädd, satt på helspänn och Gordon Freeman med kofoten i högsta hugg hasade sig ungefär tre steg fram och ett steg bakåt när jag först spelade Half-Life (släpptes 1998). Jag uppskattar att det tog flera veckor innan jag klarade hela spelet. De här snubbarna gör det på 20 minuter och 41 sekunder, på hard.

Tydligen så låg det gamla världsrekordet på 29 minuter och 41 sekunder. Men med flitigt användande av glitchar, script, moddar och buggar men framförallt en sjukt hög hastighet så flyger (ordagrant nästan ibland…) de fram mot slutbossen. Enda tidsödslandet är när de måste vänta på att de sega forskarna ska prata och öppna dörrar.

Det har diskuterats i diverse trådar om ifall det är fusk det här rekordet. Och det går såklart att se på den saken med olika ögon. För begreppet speedrun tas verkligen till sin spets då det är svårt att uppfatta vad som egentligen händer ibland. Men målet var att klara spelet så fort som möjligt, vilket de också gör genom att utnyttja en hel skvadron med glitchar i spelet.

Om man ska dra en parallell till idrottsvärlden så är ett världsrekord gjort med dopning inte giltigt. Det spelar dock egentligen inte så stor roll i det här fallet, det är imponerande bara att bevittna den sinnessjukt höga hastigheten. För en hardcore-gamer som lirar ”godmode” skulle sannolikt inte komma i närheten av det här rekordet. Det tog ändå fyra år av förberedelser.

Efter att ni sett rekordet i youtube-klippet ovan så kan den intresserade gå in på deras youtube-sida och läsa mer om hur rekordet gick till.