Spel: Youtube och då också i förlängningen Google försöker köpa Twitch.tv som är den största streamingtjänsten för spel i världen. Varför är detta en nyhet då? Jo för att de ryktas betala en miljard dollar för tjänsten. Det är rätt mycket. För att jämföra köpte Google Youtube för ca 12 miljarder svenska kronor.

Världens största tjänst för att live-streama spel är till salu om du hostar upp 1 miljard dollar.

Världens största tjänst för att live-streama spel är till salu om du hostar upp 1 miljard dollar.

Men det handlar också mycket om rädsla från många kreatörer som streamar att det kommer bli problem. Att de inte kommer kunna tjäna pengar på samma sätt som innan och det faktum att Google i princip skaffar sig monopol på framförallt spelrelaterat internetinnehåll. Twitch är i nuläget den bästa streamingtjänsten för spel och spelare och med en smidigare lösning för att ladda upp live-videos till Youtube så kan de verkligen ta över marknaden helt och hållet. Alla live-event kommer vilja lägga upp sin VOD:s (video on demand) och nu kanske man kan hitta vad man letar efter framöver också.
Kan också vara värt att nämna att Twitch.tv har 55 miljoner unika tittare varje månad och 1 miljon aktiva kreatörer. Så man förstår att Youtube vill ha en del av kakan.

Något som många verkar vara oroliga över är att man inte längre kommer kunna spela musik på sina livestreams. Något som jag kan tycka är helt rätt. Istället för att spela musik från Spotify eller Youtube för sina tittare (även om någon sorts youtubelösning kanske går att lösa) så måste de antagligen hålla sig inom de vanliga reglerna för att spela musik för personer online. Något som jag inte ser något som helst fel med. Snarare att Twitch.tv varit lite lata istället för att ta tag på det.

Största nackdelen är att företag som Nintendo (som tvingat ned massa Youtubevideos) kanske lägger sig i internetfenomen på Twitch.tv som Twitch plays pokemon. Något som skulle göra denna skribent väldigt olycklig i alla fall. Men eftersom inget är helt klart än så kanske vi inte ska spekulera mer än nödvändigt. Men trots internets skrik om att detta är katastrof tror jag ändå att det i slutändan kan bli positivt.