PC: Hjärndöda horder av zombies som bara väntar på att bli slaktade verkar göra något speciellt med gamers. De spelar ingen roll om de är komiska, läskiga eller äckliga. Zombiespel går hem och 2014 är ytterligare ett bra spelår för zombieälskare. Men går det ens lägga alla dessa zombiespel i samma kategori bara på grund av våra återuppståndna motståndare?

 

Zombiehord i Left 4 Dead 2

Zombiehord i Left 4 Dead 2

Om ni går in på Steam och väljer spel taggade med “Zombies” så kommer ni få upp ca 86 spel. Vissa av dessa är DLC (downloadable content), men siffran är ändå hög. Jämför med “Pirates” som bara får ihop fjuttiga 16 spel, eller “Vampire” som endast kan räkna upp till skrattretande 14 spel. Det verkar som om speltillverkarna har tagit sig en titt i den taktikbok som zombies använder. Styrka i antal och svämma över motståndaren med så många hjärndöda köttstycken tills det inte finns något sätt att värja sig! Men det är faktiskt inte en helt korrekt analys. Visst finns det ett överflöd av zombiespel och en hel del vill bara försöka tränga sig fram i mängden. Men faktum är att det finns väldigt många starka zombiespel. Spel som står på egna ben och nog knappast skulle behövt en trend av zombiespel att klara sig.

Left 4 Dead, The Walking Dead, Day Z, Dead Island, Resident Evil, Dead Rising och Plant vs. Zombies är alla framgångsrika och har zombies gemensamt. Men i övrigt finns det så stora skillnader att de inte hamnar i samma kategori alls. Left 4 Dead är ett intensivt FPS (first-person shooter) där snabba reflexer och samarbete är en nyckel till överlevnad. Varje scenario är filmlikt med färgstarka karaktärer som du och dina vänner kan stöka över på någon timme eller två beroende på svårighetsgrad och begåvning. Framgångsrikt som få spel de senaste åren och en tredje del är efterlängtad.

Favoriten Clemmentine blir attackerad av en zombie i The Walking Dead: Season 2

Favoriten Clemmentine blir attackerad av en zombie i The Walking Dead: Season 2

Om nu Left 4 Dead är hetsigt och intensivt är The Walking Dead raka motsatsen. Med storyn och berättandet som främsta vapen golvade det här spelet en hel bransch 2012. Antalet tårar som fälldes i slutet av första säsongen är nog oöverträffat inom spelmediet och den nya säsongen lovar mer spänning och känslor. Det finns inga pussel, inga vapen att samla och många andra klassiska spelelement saknas men det gör absolut inget. Det är känslorna som är det viktiga. Spelaren dödar såklart sin beskärda del av zombies men i det här spelet, precis som i TV-seriern eller seriealbumen, är det människorna och relationerna som är det som får oss att längt till nästa del. The Walking Dead är på fullt blodigt och blödigt allvar!

Plants vs. Zombies från Popcap

Plants vs. Zombies från Popcap

Då kan vi snabbt jämföra det med lättsamma Plants vs. Zombies. Här behöver du inte ta något på allvar. För de zombies du ska stoppa med diverse plantor gör det sannerligen inte. De klär ut sig i komiska utstyrslar, skickar felstavade lappar och stapplar sig fram genom din trädgård. Uppföljaren fortsatte på samma spår och i år släpptes även en FPS-variant av spelet. Komiken är ett genomgående tema och målet är att spendera några timmar utan att du behöver investera allt för mycket av dina känslor och energi på spelet.

Zombies genomsyrar alla de här spelen men det är också i princip den enda gemensamma nämnaren. De är inte någon hjärndöd hord som bara hoppas att något spel ska slinka igenom och bli populärt. De är välgjorda och smarta spel som har olika styrkor och väljer att ha zombies som ett element. Zombien få dig att skratta, gråta eller skrika av skräck. En perfekt motståndare som kommer vara med oss i många spelår framöver.