Rymd-Tirzitis slår tillbaka: Barrikadens Rasmus Tirzitis vilar inte på Star Wars-Han(en) då analyserna peppras ut i dessa tider när nyheterna avlöser varandra. I dag behandlar han den anime-inspirerade tv-serien ”Star Wars Resistance” som premiärsänds i höst på Disney Channel.

Disney har annonserat sin nästa animerade Star Wars-tv-serie. En anime-inspirerad äventyrsserie som heter ”Star Wars Resistance”. Skapad av ”Star Wars Rebels” showrunner Dave Filoni kommer det nya projektet att fokusera på Kazuda Xiono, en ung pilot som rekryteras av The Resistance och som får ett topphemligt uppdrag att spionera på det allt mer växande hotet av The First Order.

Inget specifikt premiärdatum har fastställts ännu men Disney har meddelat att ”Star Wars Resistance” kommer att ha premiär i höst på Disney Channel i USA innan den släpps på Disney XD och runt om i världen.

Från Clone Wars. Bild: Starwars.com

Serien kommer att äga rum under tiden före händelserna i ”Star Wars: The Force Awakens”. Precis på samma sätt som Rebels vävde in välbekanta karaktärer från Star Wars-galaxen, lovar Disney att Resistance kommer att innehålla ”den älskade droiden BB-8 tillsammans med fantastiska piloter, färgstarka nya karaktärer och med gästspel av fansfavoriter så som Poe Dameron och Captain Phasma, både Oscar Isaac och Gwendoline Christie kommer att låna ut sina röster.

Filoni berättar att idén bakom ”Star Wars Resistance” kom ur hans fascination för piloterna som stred under Andra världskriget:

– Min farfar var pilot och min farbror flög och reparerade plan, så det har påverkat mig mycket. Star Wars har en lång historia av snabba race, och jag tror att vi har lyckats fånga den spänningen i en anime-inspirerad stil, vilket är något som hela teamet har velat göra länge.

Från Rebels. Bild: Starwars.com

Enligt mig låter premissen väldigt likt Rebels, men det är nödvändigtvis inte något negativt. Men vi kommer få en ny serie som utspelar sig innan en trilogi och handlar om en grupp karaktärer som har ett militäriskt uppdrag. Det här låter också lite som att det kan fylla samma syfte som Poe Dameron-serietidningen haft, som är canon och handlar om Black Squadron. En elitgrupp piloter och utspelar sig precis innan ”The Force Awakens”. Missförstå mig rätt, jag är riktigt exalterad över den här nya serien. Det mesta som Dave Filoni varit inblandad i kring Star Wars sedan Clone Wars, har varit riktigt bra.

Den här serien öppnar dock stora möjlighet att svara på en del frågor som vi fans har. Vem Snoke var och hur det kommer sig att The First Order fått sån otroligt stor makt. I ”The Force Awakens” får vi veta av Leia att Snoke var den som korrumperade hennes son, det finns en möjlighet att vi kommer att få se hur hon fick den vetskapen.

I boken Bloodline, som är canon, så är Leia med och skapar The Resistance och den boken utspelar sig sex år innan The Force Awakens. Vid den punkten så tränar Ben fortfarande tillsammans med Luke. Vilket betyder att när den här serien är tänkt att utspela sig i tidslinjen, vilket jag kan tänka mig kommer vara någonstans omkring Bloodline. Vi kanske får se mer av Luke och Ben och vad som hände mellan dem. Eftersom sanningen om att Luke och Leia är Darth Vaders barn kom till känna under Bloodline, vilket förstörde Leias politiska karriär. Hon beslutar därefter att bilda The Resistance för att bekämpa The First Order, vilket märkligt nog ingen annan tycks bry sig om att vilja göra. Hon skickar sedan ett meddelande till Ben varför hon höll det hemligt att Darth Vader var hans morfar. Det skulle vara intressant om serien på något sätt, skulle vilja adressera hur Ben handskas med den nya vetskapen.

Från Rebels. Bild: Starwars.com

Är det troligt? Nej, eftersom den troligen inte kommer vara huvudfokuset för ”Star Wars Resistance” utan de nya karaktärerna kommer vara det, men jag skulle bli förvånad om vi inte får veta något om Ben Solos val att ansluta sig till mörkret. Samt hur Luke Skywalker misslyckas. Jag har en känsla av att vi ändå kommer få se en del av Leia i serien.

Filoni har tidigare tagit obesvarade frågor kring karaktärer och deras livsöden från Clone Wars och gav dem ett svar i Rebels, så vem vet! De animerade serierna har haft en del gemensamma teman och jag skulle bli förvånad om den trenden inte fortsätter.

Jag undrar vilken animationsstil vi kan vänta oss. Clone Wars utvecklades under lång tid och det var inte förrän de senare säsongerna som jag tycker att det verkligen fick till en schysst visuellt tilltalande stil. Rebels hämtade sin visuella stil mycket från Ralph McQuarries målningar, vilket fick den att osa väldigt mycket Original Trilogy. Mycket passande i det här fallet eftersom den serien skulle utspela sig strax innan ”A New Hope”. Så Rebels kanske aldrig såg lika snygg ut som Clone Wars gjorde vid sin pik, men den kändes alltid som Star Wars. Därför är jag väldigt nyfiken på vilken stil ”Star Wars Resistance” kommer att få. Men det spelar ingen roll hur den ser ut – så länge som historierna och karaktärerna är intressanta.

Från Clone Wars. Bild: Starwars.com

Frågan är om ”Star Wars Resistance är tv-serien vi väntat på? Svaret för mig är att jag ser fram emot den! Jag är mer än villig att ge serien en chans. Jag skulle definitivt inte föreslå att döma ut den för snabbt, eftersom även Clone Wars hade något av en svajig början och den växte till sig ordentligt. Förhoppningsvis kommer Dave Filoni att ge ”Star Wars Resistance” en mer ordentlig start.

Dessutom fick TCW fler fans, och mig inkluderad, att uppskatta prequelsfilmerna mer – kanske kommer Resistance att medföra någon liknande effekt på fansen som haft svårt för sequelfilmerna hittills. Och kapten Phasma kommer att vara med! Kanske är hon faktiskt en karaktär den här gången.

/Rasmus Tirzitis