Star Wars: Rasmus Tirzitis fortsätter att punktmarkera den kommande Star Wars-filmen Rogue One: A Star Wars Story. I dag delar han med sig av sina tankar kring den senaste trailern som bland annat innehåller en halv sekund med en viss figur i svart.
– Sist men absolut inte minst får vi se, det vi alla väntat så länge på att få se, Darth Vader, skriver Rasmus Tirzitis.

En minut och 56 sekunder in i nya trailern för Rogue One: A Star Wars Story dyker han upp - Darth Vader. Foto: Youtube

En minut och 56 sekunder in i nya trailern för Rogue One: A Star Wars Story dyker han upp – Darth Vader. Foto: Youtube

Världens Star Wars-fanatiker har fått gå och suktat (i vad som känns som en evighet) efter nytt material från den kommande storfilmen Rogue One: A Star Wars Story, och nu har äntligen den heta trailern kommit!

Ni med koll borde veta vid det här laget: Filmen utspelar sig innan A New Hope och även om Disney gör allt vad de kan för att filmen inte ska nämnas som en prequel, så är det precis vad filmen är. Storyn är en grupp rebeller som sätter av för att stjäla ritningarna till den fruktade Death Star. Rogue One: A Star Wars Story blir den första fristående filmen i en kommande Star Wars-antologi som skildrar händelserna utanför den huvudsakliga tidslinjen och har biopremiär strax innan jul.

Trailern öppnas med ett klipp av vad som verkar vara planeten Jedha, en så kallad ”helig mark för dem som använder Kraften”. Vi vet redan att Donnie Yens karaktär Chirrut Îmwe inte är en Jedi, men ett slags brukare av kraften. Vi har hittills fått se glimtar av (den blivande omtalade) fighten han har mot ett helt gäng Stormtroopers.

Gareth Edwards sa i en intervju att planeten är särskilt viktigt för Jedis, eftersom det är där de samlar material för att tillverka ljussablar. Det är inte helt klart än hur vårt rebellgäng kommer hamna på eller vad de kommer göra på den här planeten.

Rogue One: A Star Wars Story..(Diego Luna)..Ph: Film Frame..©Lucasfilm LFL

Diego Luna spelar Cassian Andor i Rogue One: A Star Wars Story. Foto: ©Lucasfilm

Jag kan bara inte kan få nog av hur snygga Star Destroyers är i den här trailern. Stor eloge till det kreativa teamet bakom de här fantastiska bilderna som de fortsätter att ge oss med mycket välkänd grafik på nya och intressanta sätt. Jag bara älskar hur skeppet kommer ut ur skuggan av Death Star.

Jag känner på mig att K-2SO kommer att bli en av juvelerna bland de nya karaktärerna i filmen. Jag kan knappt vänta och se vad han kommer göra mot dem som kaptenen inte ser som sina vänner.

Jag blir så förvånad över vad de lyckats göra rent visuellt med (vad som i grunden endast är en grå boll) Death Star. Klippet när Death Star tycks sväva upp och ner ovanför en planet. Naturligtvis, i rymden finns det egentligen inget ”upp” eller ”ner”, men det är något som vi egentligen aldrig sett tidigare i Star Wars.

Sist men absolut inte minst får vi se, det vi alla väntat så länge på att få se, Darth Vader. Okej, vi hade väl kanske inte räknat med att se en svart nacke mot en nästan helt svart bakgrund, men ändå! Med tanke på att det är drygt fyra månader kvar till premiären kan vi vara säker på att det här inte är den sista trailern för Rogue One och då kanske vi får en till glimt av Vader. Det är ingen överraskning att Emperor skickar sin tuffaste kraftanvändare på jakt efter den grupp som stal Death Star-ritningarna.

En annan sak som bör noteras är att stämningen på den här trailern inte är annorlunda jämfört med trailern som dök upp i slutet av april. Det har ju cirkulerat en hel del rykten de senaste månaderna att ”Disney vill göra den här filmen mer som The Force vaknar!”. Om så är fallet, är det inte synligt i den här trailern. Det finns inget förändrat i tonen från den första trailern i slutet av april till den här trailern 3,5 månader senare.

Rogue One: A Star Wars Story..(Jiang Wen)..Ph: Film Frame..©Lucasfilm LFL

Jiang Wen spelar Baze Malbus i Rogue One: A Star Wars Story. Foto: ©Lucasfilm

Vi fick rykten för ett par månader sedan att Gareth Edwards Star Wars-film skulle genomgå omfattande reshoots (extainspelningar, som för den delen inte är ovanligt inom filmskapande utan tillhör standard att man går tillbaka och filmar lite mer efter att man gjort en första klippning) för att göra filmen mer lik i ton och anda som The Force Awakens. Ryktena har nekats och alla parter hävdade att reshoots var en del av den planerade efterproduktionsprocessen (som de ofta är).

Oavsett om du blev lämnad imponerad eller besviken efter den nya trailern, är det svårt att hävda att filmen inte är ett otroligt hantverk för sig. Från första bild till sista så är trailern en sann fröjd för ögat! De har verkligen fångat den klassiska och bekanta känslan från A New Hope, samtidigt som den ger oss något färskt och nytt.

/Rasmus Tirzitis

 

Läs tidigare delar då Rasmus Tirzitis analyserar Rogue One: A Star Wars Story:

Rogue One: Traditionen av praktiska effekter bärs vidare

”Otroligt vilka känslor en trailer kan väcka i en Star Wars-nörd”