Rymd-Tirzitis slår tillbaka: Den senaste trailern till Ron Howards ”Solo: A Star Wars Story” har just landat. Han Solo och hans trogna vapendragare Chewbacca ger sig ut på nya äventyr i Millennium Falcon. Det finns mycket att bli upphetsad över här, spana in trailern och ta gärna därefter del av mina personliga höjdpunkter jag plockade med mig efter att ha sett den.

Öppningsskotten är över en nattbelyst, industriell stad. Det första vi lägger märkte till här är en Star Destroyer under konstruktion. Mycket häftigt koncept och visuellt intressant om ni frågar mig. Vi har sett klipp i den tidigare trailern av en något yngre Han (Alden Ehrenreich) och Qi’Ra (Emilia Clarke) åkandes i en speeder genom gatorna, vilket får mig att tro att det här är Corellia, det vill säga Hans hemmaplan. Om Imperiet har en viktigt industriell funktion på den här planeten verkar det naturlig att Han sedan vill ta värvning hos Imperiet, vilket vi fått indikationer av i den förra trailern.

Bild: Starwars.com

Här är ytterligare en glimt av rymdpirater som vi såg i den första trailer på en ökenplanet.
Vi får en närmare titt på den nya kvinnliga karaktären Enfys Nest, ederer i gruppen Cloud-Riders. Det är definitivt en hög Wild West-känsla de vill spegla med Solo filmen (vilket var något som Lucasfilm tidigt gick ut med), Han förbereder sig för en showdown mot piraterna. Jag misstänker att det här gänget kommer vara våra hjältars rivaler genom hela filmen och försöka sno åt sig “vad-det-nu-är-för-något” som Han och co ska lägga vantarna på.

Utan Chewbacca. Bild: Starwars.com

Med Chewbacca. Bild: Starwars.com

 

 

 

 

 

Chewie?. Bild: Starwars.com

Arrrghh. Bild: Starwars.com

 

 

 

 

 

Ett klipp vi får se i den här trailern som jag behöver göra om till min screensaver är när Han och Chewbacca (vad vi kan anta) tittar upp på Falcon för första gången, i motljus och med två solar på himlen. Galet snyggt! Vi såg en version av det här klippet i teasern, men Chewbacca var inte med då, vilket innebär att Chewie förmodligen lagts till vid en ny inspelning. Det finns även ett annat klipp där Chewie har lagts till i den här trailer, Han och Qi´ra som är påväg mot Becket på en ökenplanet. Då har Chewie lagts in kånkandes på två stora väskor. Smekmånaden må tro?

Ny favvo-droid? Bild: Starwars.com

Dryden Vos, som spelas av Paul Bettany, presenteras som en ”big-shot gangster”. Bettany ersatte Michael K. Williams halvvägs genom inspelningen på grund av schemakrock. Williams skulle spela en CGI-karaktär, men då inspelningen blev kraftigt försenad togs beslutet att casta om. Bettanys ansikte är fullt av ärr och senare i trailern slungar han runt två knogjärn med laser på. En innovativ touch!

En till höjdpunkt är den vitsiga, våldsamma, hårda och sarkastiska L3-37 (Phoebe Waller-Bridge). Med den här trailern hotar L3-37 att bli den nya favorit-Star Wars-droiden, genom att följa i samma fotspår som K-2SO (Alan Tudyks) från Rogue One.

Ett ögonblick som jag är rätt förvånad över att de valde att inkludera redan i trailern är när Han får sin berömda blaster, DL-44. Beckett ger blastern en snabb kyss och kastar den till Han. Om filmen Solo väljer att skildra det ögonblick när Han får sin ikoniska svarta väst … det återstår att se. Men det kommer hända eller vad tror ni?

Blastern. Bild: Starwars.com

-“What do you think?”

-“RAWRGWAWGGR!!”

-“Well, what do you know?”

Även i den här trailern får vi bekräftelse av att Han och Chewies vänskap (eller bildande av deras vänskap) kommer att spela en stor roll i filmen. Han och Chewie har fantastisk kemi. Något jag är nöjd med är att det inte verkar som om Ehrenreich försöker göra en Harrison Ford-impersonation, tack och lov! Av det jag sett i trailern att döma anser jag att han lyckas kanalisera en del av karaktärens ruffighet, sarkasm och charm. Det skiner igenom i det här ögonblicket, där Han frågar Chewbacca vad han tycker, bara för att inte gilla svaret.

Ett par nya klipp från heistscenen som äger rum på planeten Vandor ovanpå Conveyex, ett dubbelsidigt tåg. Hela det här heistkonceptet tycker jag är helt rätt väg att gå för en Han Solo-film. Döma av det vi får se i trailern så sätter Beckett ihop ett team, lite á la Ocean’s Eleven … i rymden. Tåget som går genom bergen verkar som sagt vara målet för den stora heisten i filmen, och den är skyddad av troopers. Jag får lite av en Firefly-vibe av det här tåget. (Antingen det eller Snowpiercer.)

Bild. Starwars.com

De här trooperserna kallas för Range Troopers, och det ser ut att vara utrustade för snöigt vädret. De har också magnetiska stövlar för att hålla sig ordentligt fast på tågets tak eller sidor om det behövs. Deras rustning är en konstig blandning av olika trooper rustningar: hjälmen påminner om det vi såg i Rogue One, medan bröstskyddet påminner väldigt mycket om en snowtroopers från Empire Strikes Back. Vilket självklart är rimligt då de arbetar på en kall planet.

Även om jag personligen känner att den här trailern inte riktigt var lika stark som den förra så är min pepp fortsatt väldigt hög inför filmen. Rent visuellt tycker jag att de fortsätter att imponera. Balansen på innehållet i trailern är full av fantastiska stridsscener, både på marken och i rymden. Från Chewbacca som smashar en angripare ner i marken, till Falcon som snurrar runt i en virvel i tunneln.

Det är det viktigt att förstå att detta inte är bara är en film om en ung Han. Det är inte bara en annan film i Star Wars filmuniversum. Det kommer sannolikt att vara en otroligt bra välgjord heistfilm regisserad av den skicklige Ron Howard.

/Rasmus Tirzitis