Filmposter – skapad av Star Wars-fans.

Filmposter – skapad av Star Wars-fans.

Star Wars: Den svenska långfilmen Star Wars: Threads of Destiny samlade fans och entusiaster till ett stort och ideellt projekt som tog nio år att få klart. Men efter tre år och nästan tio miljoner views på Youtube så har Disney och UMG nu valt att plocka bort fanfilmen från videosajten.
– Det känns riktigt trist att det här har hänt nu, filmen är ju trots allt mitt kärleksbrev till Star Wars, säger regissören och eldsjälen Rasmus Tirzitis som ligger bakom filmen.

I början av 2014 släpptes fanfilmen Star Wars: Threads of Destiny, en film som Barrikaden också recenserade. Men efter nästan tre år på Youtube är den alltså blott ett minne där.

Vad är det som hänt?
– UMG har på uppdrag av Walt Disney Records plockat bort filmen. Anledningen till att filmen plockats bort är på grund av att vi använder John Williams klassiska Star Wars-öppningstextmusik utan tillåtelse, säger filmens regissör Rasmus Tirzitis som också intervjuades av Barrikaden vid filmsläppet.

Den som vill läsa om Rasmus Tirzitis tankar kring senaste Star Wars-filmen kan för övrigt klicka in sig på krönikan ”Rogue One: A Star Wars Story: Darth Vader är cool igen”.

Varför försvann den nu och inte kort efter att den publicerats?
– Det är på grund av att tekniken hunnit ikapp så bolagen som äger musiken kan lokalisera ”missbrukare” och åtgärda det. Den tekniken fanns inte på samma sätt för tre år sen när filmen släpptes.

Har Disney eller Youtube hört av sig direkt till dig?
– Nej, inget personligen.

Så ser det ut nuförtiden på Youtube-videon...

Så ser det ut nuförtiden på Youtube-videon…

Hur känns det att den inte längre finns kvar?
– Det känns riktigt trist att det här har hänt nu, filmen är ju trots allt mitt kärleksbrev till Star Wars. Alla som arbetat på filmen har ställt upp helt gratis och lagt ner blod, svett och tårar för att vi ska kunnat genomföra projektet. Syftet med filmen har varit att framhäva kreativa förmågor framför och bakom kameran, i en galax långt långt borta.

Finns det någon möjlighet att den kan få finnas kvar, går det att förhandla?
– Det återstår att se, vi har försökt kontakta Walt Disney Records.

Om fans vill se filmen, finns den någon annanstans?
– Filmen är inte svår att hitta. Den som googlar kan hitta flera olika sätt att få tag på den och antingen streama eller ladda ner. Tre år är en lång tid för att något ska hinna spridas på nätet så den kommer alltid att finnas kvar. Det vi kan göra nu är att byta musiken i filmen och ladda upp en ny version. Kanske följer vi Lucas tradition och gör fler ändringar – en 2017 special edition av filmen.

Bengt out.