Dataspelsfilm: Wreck-it Ralph är en välgjord och underhållande film som kommer att uppskattas av hela familjen. Särskilt av spelintresserade föräldrar. För hur många kids skrattar åt Street Fighterskämt eller high-fajvar åt att ha upptäckt Paperboy i bakgrunden?

Röjar-Ralf är biffen i mitten, på axeln sitter Vanilja von Sockertopp. Tjejen bakom till höger är Tamora Jean Calhoun från Hero’s Duty och snubben med hammaren är Fix-it Felix. Resten av karaktärerna på bilden kommer från riktiga spel, vilka känner du igen?
Biopremiären var i slutet av 2012. Då existerade inte ens den här nätblaskan. Men kombinationen tv/arkad/data-spel, film och retro blir en översvämning i egenskaper som passar in på Barrikaden så därför kändes det oundvikligt att göra någonting. Det fick bli ett filmtips.
Filmen börjar med att Ralf (som han heter i svenska versionen, jag har sett båda) är på ett anonyma skurkar-möte. I ringen sitter bland annat M. Bison (Street Fighter), Bowser (Super Mario), Doctor Eggman (Sonic), Zangief (Street Fighter), Kano (Mortal Kombat) och det orangea spöket från Pac-Man.
Wreck-it Ralph är 2,75 meter lång och väger 291 kilo. Han är skurken i det gamla arkadspelet Fix-it Felix Jr som står i en spelhall. Men Röjar-Ralf har hamnat i en livskris och tröttnat på sitt jobb att förstöra saker (främst ett höghus som sedan Felix lagar med sin hammare) och att bo ensam utan vänner på en soptipp. När hans spel har 30-årsjubileum är alla bjudna, till och med Pac-Man som inte ens tillhör spelet, förutom Ralf. När arkadhallen stängt och människorna gått hem så kraschar han bokstavligen festen och ger sig ut på jakt efter vad han tror ska ge honom vänner och respekt bland invånarna i arkadspelet – en medalj, precis en sån som Felix och alla hjältar får.

Röjar-Ralf och Vanilja von Sockertopp tränar gokart så att hon ska vinna racet och guldmedaljen i loppet.
Förutom att filmen utspelar sig i Fix-it Felix Jr-miljö vid höghuset så är det främst i de två påhittade* spelen Hero’s Duty (first person shooter där cyborgkryp ska mejas ner) och Sugar Rush (gokartspel á la Mariokart) allt händer. Alltihop vävs ihop på ett bra sätt med huvudkaraktärerna från de tre olika spelen. Handlingen är verkligen genomtänkt, det är smarta lösningar på problemen och inget lämnas åt slumpen. Saker planteras i början av filmen som man inte tänker på och som senare återkommer som viktiga delar längre fram. Och så är rösterna bra, på båda svenska och engelska. Allra bäst är nog Zangief på svenska, gjord av Fredrik Hiller.
Men filmen innehåller inte bara ett stort uppdrag, utan likt ett riktigt spel är det fullt av sidouppdrag som dyker upp och måste tas om hand. Som bland annat att elake Kung Candy gömt allas minnen, att ett cyborgkryp flytt in i den rosa polkagrisvärlden, att Vanilja von Sockertopp är en bugg, att spelet Fix-it Felix Jr riskerar att få elkontakten utdragen om inte Ralf återvänder i tid och att både karaktärerna och deras relationer ständigt förändras under filmens gång.
Det märks vilka spelnördar som varit med och jobbat med filmen, och det är det som gör filmen så underbar. Filmen är som ett spel, eller om det är spelen som blir en film. Det är en modern animerad filmhistoria med en lite old school-känsla över sig då Wreck-it Ralph översköljs av referenser från både äldre och nyare spelklassiker. Bara såna grejer som att Konamikoden används och att det vid tunnelbanan är klottrat ”Aerith Lives” och ”All your base are belong to us” gör den inte mindre genial. Det finns nästan 200 karaktärer med i filmen, men trots att Nintendo väldigt gärna ville ha med Mario i en roll så fick han inte plats. Mycket mer tänker jag inte avslöja, resten får ni hitta själva.

Referensfest. Klottret i tunnelbanan säger bland annat ”Aerith Lives” (hänvisar till Final Fantasy VII) och ”All your base are belong to us” (från Sega Mega Drive-spelet Zero Wing där översättningen från japanska inte gick jättebra.
Snacket bland fans och filmfolk är att Mario sparas till Wreck-it Ralph 2. En film som dock ännu inte bekräftats. Publiken (både föräldrar, barn och folk däremellan) samt kritikerna gillade hursomhelst filmen. Dessutom tjänade filmbolaget en hel del pengar på Röjar-Ralf, vilket kanske är den största anledningen till att man kan hoppas på del två.
Innehåll Wreck-it Ralph
Referensfest och namedropping: 34 procent
Familjeunderhållning i flera lager: 30 procent
Paustillfällen när en obskyr karaktär från ett gammalt spel syns i bakgrunden: 16 procent
Polkagrisar, gelehallon, muffins och annat sockrigt: 10 procent
Genomtänkta lösningar: 8 procent
Personlig glädje över att den finns en vulkan gjord av mentos och cola light: 2 procent
*Efteråt har Disney gjort spel av både Fix-it Felix Jr, Hero’s Duty och Sugar Rush.