Film: Få saker kan få en att längta efter en biopremiär som en filmtrailer. Och det är kanske inte så konstigt då det är trailerns syfte. Men hur som haver, vi på Barrikaden gillar trailers och genom åren har dessa kittlande filmsnuttar blivit allt mer sofistikerade. Vi har djupdykt i den digra samlingen förhandstittar för att ge denna smala konstform lite välförtjänt uppmärksamhet.

Men först lite historia, för visste ni att trailerns uppfinnare var smålänning? Den första trailern visades i USA år 1913, då för att göra reklam för en teater-musikal. Idémakaren bakom detta revolutionerande PR-tilltag var en viss Nils Granlund, född i Ljuder socken i Lessebo kommun år 1889. Men. Jag kan redan här stoppa er, stäng ner SJ-fliken i er webbläsare igen, för det finns inget museum över N. Granlund i Ljuder. Vad som däremot finns är ett monument över Utvandrarna, Vilhelm Mobergs omsusade tetralogi, detta då böckernas fiktiva karaktärer härstammade från orten.

Men vi lämnar Ljuder sockens förlorade PR (!) och hoppar raskt tillbaka till trailers:arna. Här följer en uppsättning som är värda att rekommendera.

Max Payne (2008)
En trailer som totalhögg mig och min nuvarande hustru rakt i filmnerven. En trailer som verkligen får en att längta till biostolen, och som samtidigt är ett bra exempel på när en trailer är bättre än själva filmen, som är riktigt praktusel.

Rare Exports (2010)
Rare Exports var en film jag blev smått besatt i efter att ha sett trailern. Bara idén till filmen är så bra, så cool och så.. finsk. En trailer som lockar en till 2010 års bästa julfilm. Vissa gör hat på den, men de har fel. Den är briljant.

Prometheus (2012)
Förvisso inte filmens faktiska trailer, som även den är suverän. Men den här fejk-TED:n är galet bra. Den visar att en talskrivare som vet vad hen gör lätt överträffar de mest påkostade specialeffekter. Viss förkunskap om Alien krävs dock.

Alien (1979)
Tipsar jag om Prometheus så måste jag även nämna Alien. En riktig klassiker i trailer-sammanhang. Filmen i sig är kult och trailern gör den absolut rättvis. Fångar den där rätta Alien-känslan.

World War Z (2013)
Jag hade förvisso läst boken innan jag såg trailern och sådant förhöjer givetvis ivern. Men jäklar vilken trailer det här är, det där tjutljuden, klippen, tjutljuden, paniken och inte minst tjutljuden. Vackert.

Kingdom of Heaven (2005)
En exceptionellt vacker film med en lika vacker trailer. Filmen är kanske inte riktigt allt vad trailern lovar, men jag gillar den ändå. En riddar-action som är mer sorgsen än actionfylld. Fint.

Sucker Punch (2011)
Älskade trailern, och blev förstummad av filmen. Den var absolut inte vad jag förväntade mig. Vilket kanske inte är det bästa betyg man kan ge, men detta är en fantastisk trailer.

På Barrikaden är vi flera som älskar trailers och här följer ett par tips från kollegiet:

Jonas Bengtsson: Terminator 2: Judgement Day (1991)
”Terminator 2 är ju magisk. Musiken, Arnold och inte minst RÖSTEN.”

Marko Wivolin: The Blair Witch Project (1999)
 ”Den är annorlunda. Den lyckas väcka ett obehag och en vilja att veta mer. Den leker med ljud och bild på ett spännande sätt. Minimalistisk trailer, med det där lilla extra.”

Jonas Hansson: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)
”Jag var sjukt pepp för att det var Sagan om fucking Ringen. Allt jag någonsin velat se på bio.”

Axel Johnson: 300 (2006)
”Varje scen är en tavla. Visuellt bländande, musikaliskt pepprande och narrativt fångande från första bildruta”

Axel Johnson: The Dark Knight (2008)
”En fras. Why so serious?”

Världens tolv bästa

Det finns ohyggligt många trailers där ute och att påstå att de tolv ovan är världshistoriens bästa vore fel. Men de är trailers som fångat oss och som fått oss att återvända för att se dem igen, även långt efter att vi sett filmen. Vilket måste sägas vara det bästa betyg en trailer kan få.

Vi ser därmed gärna att listan utökas. Vi på Barrikaden älskar nämligen att få höra åsikter från er läsare. Så har du tips på en trailer som förtjänar att uppmärksammas? Mejla mig på tomas.lowemo@barrikaden.se så lägger jag gladeligen in tipset i listan – det är trots allt vår plikt som landsmän till Nils Granlund att sjunga trailerns lov.