Star Wars: Han står främst som regissör för Star Wars-fanfilmen Threads of Destiny. Men Rasmus Tirzitis är mycket mer än så. Projektstartare, eldsjäl, produktionsansvarig, redigerare och skådespelare kan också läggas till i listan och då har jag förmodligen missat en handfull titlar. Barrikaden lyfte luren och ringde upp Rasmus Tirzitis för att snacka lasersvärd, budget, trilogi och om att ta med gamla kända karaktärer från tidigare filmer.

Rasmus Tirzitis, regissör och eldsjäl bakom Star Wars-fanfilmen Threads of Destiny som hade världspremiär i slutet av februari. Långfilmen tog nio år att göra klart. Foton: Armand Dommer

Rasmus Tirzitis, regissör och eldsjäl bakom Star Wars-fanfilmen Threads of Destiny som hade världspremiär i slutet av februari. Långfilmen tog nio år att göra färdig. Foton: Armand Dommer

Du var 18 år när du satte igång, och nu nio år senare är filmen klar. Hur ser du på den här långa resan?

– Först och främst så har jag nästan glömt av hur lång tid det har tagit. Man har varit så uppslukad i processen och med att ha försökt få tag i människor och hitta sätt att jobba med klippen. När det gått fem-sex år tänkte jag att ”oj, tiden har nästan flugit i väg”. Men det är inget jag ångrat att det tagit så lång tid, jag tänker på alla människor jag lärt känna, alla kontakter jag fått och framförallt slutresultatet. Det är en milstolpe som tagit nio år att bli klar med, på både gott och ont kan man säga.

Det låter nästan som en resa med Millennium Falcon, att hyperdriven hackat sig fram?

– Det har varit en bumpy ride så att säga. Man har flera gånger märkt av att man stannat, men då har man fått slå igång motorn för att få det att funka igen, skrattar Rasmus.

Hur mycket Star Wars-nörd var du för nio år sedan jämfört med i dag?

– Någonstans så har det smittat av sig från alla människor man träffat. Deras entusiasm och passion har gjort att det utvecklat sig till nåt helt annat än vad det var från början. Flera medarbetare hade enorma kunskaper och hade dessutom läst på mycket om det här extended universe. Jag hade inte läst så mycket om det. Men nu vet jag att det finns olika nivåer av lasersvärd och fäktningskunnande, och till exempel den här granaten på ryggen som Stormtroopers bär.

Kan du berätta lite om hur det gått till att spela in filmen och få den klar?

– Den tuffaste delen i processen när jag startade var att sätta igång och prata med människor och övertyga folk om vilken nivå vi ville lägga projektet på. En Star Wars-film inspelad i Sverige, bara där klingade det negativt. Det vi gjorde då var att vi hörde av oss till en konceptdesigner som tog fram tio stillbilder med scener från den tänkta filmen. Det hjälpte mycket så att vi fick något konkret att visa upp och förhandla med. Och sen en stor utmaning var att sammanställa och få fram alla effekter. Jag kommer ihåg att jag var inne på ett visual effekt-forum och letade folk, jag har nog mejlat tusentals personer om projektet.

Inte bara regissör. Han gör även rollen som Jedi Padawan Seth Re'x.  ”En fantastiskt rolig sak för en själv, och även kul att visa upp för min dotter om några år. Sen visar det sig om hon också kommer att tycka om Star Wars”, säger Rasmus Tirzitis.

Inte bara regissör. Rasmus Tirzitis gör även rollen som Jedi Padawan Seth Re’x. ”En fantastiskt rolig sak för en själv, och även kul att visa upp för min dotter om några år. Sen visar det sig om hon också kommer att tycka om Star Wars eller inte”, säger han.

Vad säger du om slutresultatet?

– Jo, jag är jättenöjd med hur det har blivit. Man kan definitivt diskutera formatet och kvalitet, men vi arbetade med det bästa vi hade 2005. Då hade man inte mobiler med HD, och den filmades precis innan HD blev standardformat i allting. Men det har varit ett fantastiskt projekt att få växa med, detta var helt nytt i min karriär då. Jag har arbetat med andra projekt under tiden och därför känns det inte som det tagit nio år. Jag har inte tröttnat på att jobba med Threads of Destiny för jag har undermedvetet kopplat bort det då jag jobbat med annat. Sen har jag kunnat komma tillbaka med fräscha ögon för att se vad som kunnat bli bättre.

Är det första fullängds-fanfilmen med Star Wars?

– Ja, det stämmer. Det finns en parodi tidigare som gjorts. Men den får klassas i en annan kategori, och den var 90 minuter. Det är jäkligt coolt att det är första fullängdaren.

Vad har budgeten varit för hela filmen?

– Någonstans mellan 35-50 000 kronor. Allt är i princip materiella kostnader som mat och bensin. Vi har hela tiden arbetat mot budgeten. Som till exempel när Andreas Rylander, som spelar Lord Siege, köpte sin kostym själv som han tyckte om. Tack vare att han gjorde det hade vi råd att tillverka två nya dräkter. Det mesta har jag tagit ur egen ficka, jag hade precis slutat gymnasiet när vi satte igång och det fanns inte så mycket pengar direkt när idén föddes.

Det finns ju en hel del fanfilmer, George Lucas verkar rätt schysst med att släppa in fans i sitt universum eller hur är det?

– Vi har inte haft någon direkt kontakt med honom eller bolaget. Men det som sagts tidigare är att om man inte smutskastar eller tjänar pengar på franchisen så är det helt okej att göra film och fanfiction så att historierna lever vidare.

De frivilliga som varit med och arbetat kommer ifrån i stort sett hela världen. Förutom Sverige så finns bland annat USA, Kanada, Brasilien, Nya Zeeland, Australien, Tyskland, Holland, Spanien och Italien representerade. Och specialeffekterna har precis som allt annat också gjorts helt ideellt.

– Vi har fått hjälp av folk som dels vill förbättra sitt CV och även såna som vill jobba med ett projekt som kan visas upp för en stor publik och visas för potentiella arbetsgivare. Några av dem har bland annat jobbat med Prometheus och som Andreas Feix som senare gjort specialeffekter för Game of Thrones. Av sammanlagt nästan 1 900 klipp så har Andreas Feix gjort 800. Så knappt halva filmen är tack vare hans blod, svett, tårar och kunskaper.

Andreas Rylander (mitten) som Lord Siege.

Andreas Rylander (mitten) som Lord Siege.

Det skymtar förbi lite gamla kändisar i filmen som bland annat R2-D2 och en rancor. Och så tyckte jag att admiral Ackbar smög förbi på ett ställe?

– Det stämmer, vi har lyckats få in honom på rymdstationen.

Var ni sugna på att slänga in ännu fler kändisar i filmen?

– Absolut, och vi hade väl tankar på att få in ännu fler referenser. Men man kan inte bara arbeta med blinkningar till fansen. Förvisso är det en hyllningsfilm till Star Wars, men då känns det bättre att som vi gjort ta med lite detaljer i bakgrunden och även ha med något skämt som det här med ”crappy armour” för Stormtroopers.

Jag har hört att det finns tankar på att göra en trilogi, stämmer det?

– I samma veva som projektet drog igång så var det en ursprungstanke att göra tre filmer. Men det var innan filmen skulle bli uppåt två timmar lång och ta nio år att göra. Men det är väl inte helt uteslutet. Det beror lite på vad det blir för reaktioner – om det är övervägande haters eller lovers. Det tar ändå enormt mycket tid och pengar för att genomföra ett nytt sånt projekt. Vi får se om publiken uppskattar det vi gjort, den är ändå av fans för fans. Men manus finns för en trilogi och även en drös med konceptbilder som målats upp.

Men du jobbar i filmbranschen nu eller?

– Jo, jag jobbar som filmredigerare och producerar långfilmer, kortfilmer, eventfilmer och även webb-tv.

Du får ringa J.J. Abrams och visa upp Threads of Destiny nu då?

– Ja, haha. Jag får väl se till att göra det. Han är känd för att ta in fans, nu till episod VII så har han låtit två fans bygga R2-D2. Om jag inte får vara med på episod VII så kanske det blir på episod VIII eller IX.

Läs mer och/eller se filmen: Recension av Threads of Destiny