Rymd-Tirzitis slår tillbaka: Det har cirkulerat en del rykten från en “insider” och andra obekräftade källor, men nu verkar det som om vi har fått en bekräftelse på exakt när och var ”Solo: A Star Wars Story” passar in i Star Wars-tidslinjen.

Han Solo spelas av Alden Ehrenreich. Foto: Starwars.com

Det behövs bara en nypa sunt förnuft och grundläggande Star Wars-kunskaper för att kunna lista ut att ”Solo” utspelar sig efter ”Star Wars: Episod III – Revenge of the Sith” och före händelserna i ”Star Wars: Episod IV – A New Hope”, men vi visste bara inte exakt när. Nu har vi en mycket tydligare uppfattning om var denna högt förväntade spin-offen kan tänkas platsa in.

Detta beror på en ny liten tidslinje publicerad av Del Rey Books, den officiella utgivaren för Star Wars-romanerna. Som i kombination med de canon-händelserna som äger rum i Star Wars-universumet pekar på en perfekt tidpunkt för den kommande unge Han Solo-filmen.

Följ länken för att se exakt hur tidslinjen ser ut: http://www.randomhousebooks.com/campaign/star-wars-timeline/

Filmen kommer att äga rum mellan händelserna i Tarkin-romanen och A New Dawn-romanen. Att döma av trailern kommer filmen också att utspela sig över en längre tid, kanske till och med flera år, vilket passar med tanke på att Tarkin och A New Dawn har ungefär tre till fyra år mellan sig. Tarkin utspelar sig 14 år och A New Dawn utspelar sig 11 år före händelserna i original trilogin.

Detta skulle i sin tur betyda att Solo utspelar sig 4 till 7 år efter ”Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith”. Vilket är ungefär 12-15 år innan vi möter Han och Chewie på Cantinan i Mos Eisley i ”Star Wars: Episod IV – A New Hope”. Det är perfekt med tanke på hur ung Han ser ut att vara i trailern och det kommer också att hjälpa oss alla att smälta tanken på att Alden Ehrenreich så småningom ska åldras in till Harrison Ford. Människor förändras mycket på 15 år….. eller? Vi får inte glömma att Han och Chewie behöver ett par år på sig att totalt trasha ner Falcon till sin mer skitiga, använda och ruffiga look som vi är vana vid att se den.

Chewbacca (Joonas Suotamo), Tobias Beckett (Woody Harrelson) och Han Solo (Alden Ehrenreich). Foto: Starwars.com

Det är ett smart drag av Lucasfilm att se till att det finns andningsrum mellan ”Solo” och ”A New Hope”, eftersom det ger dem lite utrymme när det kommer till att skapa nya historier. Utanför möjligheterna till böcker och serier, ryktas det att Alden Ehrenreich skrivit på ett kontrakt för tre filmer – vilket tyder på att en Solo-uppföljare skulle kunna vara på tapeten. Det är självklart viktigt att komma ihåg att skådespelare ofta skriver på för fler filmer men det betyder nödvändigtvis inte att det garanterat blir fler. Detta har blivit en standard affärspraxis i Hollywood, vilket ger studion säkerhet om en uppföljare skulle bli aktuellt.

Lucasfilm jobbar också vidare med en ny trilogi med Rian Johnson och en annan separat serie från David Benioff och D.B. Weiss. MEN om ”Solo” är älskad, skulle de vara dumma att inte återvända till det här hörnet av galaxen någon gång i tiden. Efter den 23 maj får vi se hur det går.

/Rasmus Tirzitis