Krönika: Pornstache, Crazy Eyes, Red och Piper är tillbaka. I dag är det släppfest för Orange is the new black säsong 2. Och alltså inte bara första avsnittet. Utan HELA säsong 2. 13 avsnitt. För Netflix ger tittarna vad de vill ha, nämligen allt på en och samma gång.

Jag har inte bestämt mig för vad jag är gladast för just nu. Att det är nationaldag, alltså röd dag, eller att säsong 2 av underbara, roliga och fängslande Orange is the new black precis har släppts. Loggade precis in på Netflix för att kontrollera. Och där låg guldklimparna – lika värdefulla och efterlängtade som en insmugglad telefon till ett fängelse – de 13 rykande och helt nya avsnitten. Like a boss.

Kan erkänna att jag var på väg att begå ett grovt räknefel. Min antika tablåtänkarhjärna trodde att serien skulle sändas på kvällen den 6 juni i USA och att vi i Sverige skulle få vänta tills morgonen den 7 juni. Så som det brukar vara med tv-serier från andra sidan Atlanten. Men icke! Jag vet inte vilket svenskt klockslag de släpptes i dag, 6 juni. Det viktiga är att alla avsnitten finns ute. Nu. För Netflix har ändrat spelreglerna i tv-branschen.

Tv-bolaget är allt annat än antikt i sitt tänkande. De valde att i princip överge postade DVD-hyrfilmer för att satsa stort på streamade filmer och tv-serier. Många sa att de var idioter då. Den som säger det i dag är själv idiot. Företaget är numera störst i världen på VOD-tjänster (video on demand) och har 46 miljoner betalande användare sammanlagt. Varav 12 miljoner är utanför USA och 600 000 i Sverige. Och de fortsätter att växa. Snart lanseras tjänsten även i Tyskland, Österrike, Schweiz, Frankrike, Belgien och Luxemburg.

Framförallt så förstår de vad publiken vill och inte vill. För det första så vill man inte betala för mycket. Blir det för dyrt så surfar ju folk in på något av många piratnästen och laddar ner avsnitten illegalt. För det andra så vill man inte vänta i fyra månader på att se klart en säsong. Så vad gör Netflix rätt?

Jo, de tar ”bara” betalt 79 kronor i månaden per konto (som dessutom går att använda på flera olika enheter) och utan att ha någon bindningstid. Lagom billigt, tycker nog många. Deras utbud är enormt. Och så släpper de hela säsonger på en och samma gång av sina nya, högkvalitativa och egenproducerade tv-serier såsom House of cards och Orange is the new black.

Perfekt för en ”binge watcher” som mig. För det är så vi kallas. Vi som kollar avsnitt efter avsnitt efter säsong på rad. Det engelska ordet binge används oftast annars i samband med att någon vrålsuper eller frossar i sig mat. Nuförtiden så vråltittar dagens VOD-användare. Satan vad man gör det ibland. Och Netflix vet att vi tycker om att göra så. Vi vill inte vänta tre månader på att en säsong ska ta slut. Vi vill bestämma själva. Tre dagar för 13 avsnitt á 56 minuter ungefär.

Netflix har till och med underlättat för oss ”binge watchers” genom funktionen att nästa avsnitt påbörjas automatiskt. För visst är det ändå lite jobbigt att lyfta armen, leta upp rätt klipp och sedan klicka?

Bengt out.