Biofilm: Benjamin Asplund har varit på bio och sett Alice i spegellandet med bland andra Johnny Depp, Mia Wasikowska och Sacha Baron Cohen i rollerna:
”Alice, Alice, who the fuck is Alice” är det enda som ekar i mitt huvud när jag går in i den fina IMAX-salongen i SF Scandinavia. Jag vet vem Alice är men jag är ändå nyfiken på vad det är som ska få oss att hoppa ner i hålet igen.

Som standard så är jag lite mer pepp på uppföljare men då har man ju alltid skyhöga förhoppningar som oftast inte gör uppföljaren rättvisa. Men det har ju att göra med att vi har bildat någon form av band med personer eller världen i filmen. Jag gillar att bygga band med personer i filmer som jag har sett. Fast jag tror att jag hade glömt bort det här bandet, det var så länge sedan jag besökte hattmakaren och hans vänner.

Men när jag plötsligt sitter som mitt i deras underbara värld som är gjord av starka färger, kärlek och roliga ordvitsar så är det som att jag aldrig hade lämnat dem. Jag stormtrivs med djur som pratar, prinssessor som överspelar och hattmakarens galna meningsuppbyggnader.

Alice (Mia Wasikowska) returns to the whimsical world of Underland and travels back in time to save the Mad Hatter (Johnny Depp) in Disney's ALICE THROUGH THE LOOKING GLASS, an all-new adventure featuring the unforgettable characters from Lewis Carroll's beloved stories.

Alice (Mia Wasikowska) återvänder till underlandet för att rädda hattmakaren (Johnny Depp) i Disneys Alice i spegellandet som grundar sig på Lewis Carrolls berättelser. Foto: Peter Mountain/Disney

Filmen börjar som en film börjar bäst; mitt i en scen. Där Alice är kapten på ett skepp och försöker fly undan pirater. Kanonkulorna viner fram mellan skeppen. På ett mycket underhållande sätt så lyckas hon fly undan piraterna och kommer i land. Där hon märker att världen inte är som hon lämnade den.

Jag vill inte avslöja för mycket men på något sätt så hamnar Alice i underlandet igen. Där har hattmakaren tappat humöret och saknar sin familj. Det är bara ett litet problem, hans familj har dödats av draken från den första filmen. Alice får/tar uppdraget att lösa det genom att resa i tiden för att förhindra att detta händer.

Då måste man ju åka till Tiden, ja Tiden, den person som är Tiden som spelas av Sacha Baron Cohen. Det är ju klart som korvspad att det är det man ska göra, suck, men jag älskar det. I vanliga fall håller jag mig långt ifrån denna man, men faktum är att rollen som Tiden passar honom perfekt. En knäpp gubbe spelar en knäppare gubbe.

Filmen tycker jag är underbar och den håller för att vara en tvåa, för den knyter an och hänvisar till saker som hände i den förra filmen. Fast det är inget mästerverk i nytänkande, men jag tycker att alla borde se den, inte bara minst för att möta Tiden. Jag har sagt det tidigare och säger det igen: Disney gör rätt i att konvertera våra gamla klassiker till spelfilm.

Läs gärna artikeln jag skrev om Djungelboken. Jag myser vid tanken att jag får återvända till mina gamla VHS-Disneyfilmer, fast nu är de digitala och anpassade för nutiden. Det är underbart att återvända och väl värt tiden.

En sak till ni som inte vet vad VHS är. Jag ska berätta något som kommer att spränga era hjärnor: Michael Jackson hade mörk hy när han föddes.

AV MED ERA HUVUDEN!

/Benjamin Asplund