Riktiga N.W.A. tillsammans med skådespelarna. Foto: Pressbild /Universal Pictures

Riktiga N.W.A. tillsammans med skådespelarna. Foto: Pressbild /Universal Pictures

Gangstafilm: Straight Outta Compton handlar om hiphop-gruppen N.W.A. och deras framgångshistoria under slutet av 80-talet och början av 90-talet då bland andra Dr Dre och Ice Cube slog igenom i Kalifornien och sedan i hela världen. Nils Ek har sett filmen och blev inte besviken.

Hey Dre tell them were the fuck we are from!

Ni har sett profilbilderna på Instagram och Facebook med Straight out of Hallonbergen, Partille och Luleå. Denna raphistoria är efterlängtad i hela Sverige men trots detta var det nära att filmen inte skulle visas i Sverige. I USA hade filmen premiär den 14 augusti och många blev nog förvånade när filmen inte skulle tas in i av SF. Efter succén som följde ändrade man sig. Filmen inbringade $56,1 miljoner under premiärhelgen, dubbelt så mycket som filmens budget på $29 miljoner.

Vi får i filmen följa hiphopens största pionjärer N.W.A. (Niggaz With Attitude) och dess medlemmar Dr Dre, Ice Cube, Eazy-E, MC Ren och DJ Yella. ”Straight Outta Compton” handlar inte bara om hur gruppen slår igenom, först genom små spelningar på klubbar på västkusten till enorma turnéer runt om det stora scenerna i Amerika, utan även det samhälle som fanns i början av 90-talet i USA. Med rasistiska poliser och Rodney King-rättegången. En grej jag slås av är hur lika till utseendet skådespelarna är originalen. Jag menar Corey Hawkins är sjukt lik Dr Dre.

Lika som bär. Corey Hawkins eller Dr Dre? Foto: Pressbild / Universal Pictures

Lika som bär. Corey Hawkins eller Dr Dre? Foto: Pressbild / Universal Pictures

Man måste inte vara ett stort hiphopfan för att uppskatta filmen även om man som undertecknad satt med och diggade i biomörkret. Filmen kommer bli en minst lika klassisk film som Eminems ”8 Mile”. Jag är svag för filmer som porträtterar musiker så som ”Walk the Line” med Jonny Cash eller ”Cornelis” om Cornelis Vreeswijk. Så mina förväntningar var väldigt höga redan när jag fick höra att det skulle bli en film om N.W.A.. Jag blev inte besviken och kommer definitivt köpa filmen på DVD när den kommer.