Biofilm: Benjamin Asplund har varit och sett gangster/polis-filmen Triple 9 på bio. Och han gillar vad han beskådat:
– Vet inte exakt vad det är som drar mig till filmen med det är inte det vanliga med ”familjen går först”. Utan snarare att den fångar något som känns verkligt, skriver han i recensionen.

999-1När jag ser en film så älskar jag när filmen kan få mig att känna något. När man sitter i biomörkret och lever sig in så fantastiskt mycket i berättelsen. Att alla måsten utanför biodörrarna glöms bort. Allt i världen får ju oss att känna olika saker men jag vet inte exakt hur jag ska förklara det, men om jag försöker så vill jag känna något undermedvetet.

Jag vill inte få det skrivet på näsan utan det ska komma krypande från golvet och in i hjärnan. Om någon blir skjuten i höger hand så ska jag rycka till i den handen när jag ser det hända. När hjälten i filmen slår det sista slaget och vinner fighten ska jag pusta ut. Eller när jag kommer ut ur biografen så slår tanken mig, det är smart att råna en bank. Det är den bästa sortens känsla som hänger kvar efter ett besök i filmens värld.

En actionfilm är svår att känna med på riktigt och mina favoriter bland polisfilmer är de med huvudpersoner som kommer in och tar över i sin coolhet/pondus. De bara äger stället och alla lyssnar på dem, gör som de säger, även om det skapar problem och bryter mot lagen. Om man nämner några exempel så Vic Mackey från The Shield och varför inte Chicago PD med Hank Voight.

De som tänker på sin familj, kollegor och vänner först och lagen sist. Jag känner inte riktigt så tighta band med denna film. Men det finns fortfarande något där som får mig att tycka om den. Vet inte exakt vad det är som drar mig till filmen med det är inte det vanliga med ”familjen går först”. Utan snarare att den fångar något som känns verkligt. Alltså en så där bra känsla som hänger kvar som jag inte vet vad de kommer från. Men som nu sitter som etsat i huvudet.

Filmen handlar om poliser som är smutsiga, korrupta och som inte vet var gränsen går. Den utspelar sig i nutid och skildrar poliser som extraknäcker med att råna banker. Inledningen i filmen är ett mycket intressant bankrån med massor av skottlossning, hot och biljakter. Vilket är mycket genomtänkt och snyggt filmat. Allt går nästan rätt men trots detta så får gänget inget betalt när rånet är utfört.

Maffiabossen som beställt jobbet väljer att inte betala och erbjuder ett nytt extremt mycket svårare jobb. Nu blir det panik inom gruppen. Antingen så tar gänget det nya erbjudandet eller så tvingar de maffiabossen att betala. Innan gänget hinner bestämma sig så dör en av killarna och det är solklart att det är maffian som ligger bakom.
Det enda alternativet som finns kvar är att göra ett till jobb. Som förhoppningsvis ska ge ännu mer pengar. Om nu maffian som skulle betala för det första jobbet, betalar denna gång? Samtidigt så ser man hur sprickorna i den interna gruppen växer. Vem kan du lita på, kommer alla att göra det de ska och inte gola?

Jag har väl redan avslöjat det men jag tycker mycket om filmen som hade Sverigepremiär 18 mars. Ljudet i filmen är okej men jag är inte superimponerad av bilden. Många scener är mörka och grumliga, men de ljusa scenerna ser jättebra ut. Men jag ser framemot en upphottad Bluray-kopia som säkert kommer ha bättre bild än på bio.
Triple 9 är en riktigt bra film, men jag vet inte varför. Men min magkänsla säger det.

/Benjamin Asplund