Biofilm: Disneys nya animerade film Zootropolis hade premiär i onsdags. Barrikadens spel- och filmrecensent Benjamin Asplund ger den svenska 3D-versionen omdömet ”Mycket underhållande och rolig. Faktisk extremt rolig vid vissa tillfällen”.

Precis innan filmen börjar så ställer jag mig frågan; Vad kan jag vänta mig av ytterligare en animerad film? Eller framförallt vad ska den innehålla för att den ska bli bra? Krävs det massa glada sånger, en cowboy som möter en rymdkille eller behöver jag bara roliga spelreferenser från en kille som är röjig?

Jag är i efterhand glad att jag inte hinner bestämma mig för svaren på alla mina frågor, utan att det helt plötsligt blir svart i salongen och filmen börjar. För när jag efter 1 timme och 48 minuter kommer ut ur bion har jag helt glömt dessa tråkiga frågetecken och känner mig bara glad övar att ha sett en bra film.

Judy Hopp på språng i filmen Zootropolis. Foto: Pressbild

Judy Hopps på språng i filmen Zootropolis. Foto: Pressbild

Filmen handlar om Judy Hopps, en kanin som växer upp i ett samhälle där alla djur kan bli vad de vill. Men det finns tydliga klyftor mellan djuren. Främst mellan betande, snälla, gulliga små djur och elaka, starka, stora rovdjur. Judy bestämmer sig för att bli polis och i klassisk underdog-anda tränar hon tills hon blir den bästa i sin klass.

När man är bästa polisen så får man flytta till storstaden Zootropolis som är långt från hennes vanliga trygga miljöer på landet. Där inser hon att det inte är lika lätt att var polisens första lilla gulliga kanin, när djuren runt henne på polisstationen är bland annat elefanter och noshörningar. Nu måste Judy visa sina framtassar och vara bäst. Men det är inte så lätt när den enda arbetsuppgiften hon får av sin chef är att lappa bilar.

Samtidigt i staden så försvinner det flera medborgare spårlöst. När Judy försöker stoppa en tjuv som rånar en butik så hamnar hon mitt i fallet med de spårlöst försvunna djuren. Till hennes chefs stora ilska så följer nu Judy sina spår mot en lösning på vad det är som händer med djuren som försvinner.

Jag tycker att filmen är mycket underhållande och rolig. Faktisk extremt rolig vid vissa tillfällen. Tänk dig att du går till DMV, som man har sett på film att det alltid tar extrem lång tid på. Där jobbar det sengångare och de är exxxtttrrreeeemmmttt lååååååååångsamma, vilket får mig att skratta (scenen finns med i trailern nedan).

Det finns djurpersonligheter i filmen som vi alla kan känna igen oss i. För att få krypa in i den tecknade Zootropolisvärlden och njuta av glada färger, roliga skämt och knasiga djur är det absolut värt att ta dina egna eller lånade barn som täckmantel. Eller gå själv om du törs.

/Benjamin Asplund