Krönika: Som filmskapare och Star Wars-fanatiker så är det en enorm fröjd när mina två största intressen kan sammanstråla. Jag kastar mig alltid över bakom kulisser-bilder, klipp, dokumentärer, DVD:er eller nyheter när de släpps på nätet. Bara för att få en chans att kunna lyfta på motorhuven och se hur allting snurrar i en sån här enorm karusell som Star Wars, skriver Rasmus Tirzitis, skaparen av svenska fanfilmen Star Wars: Threads of Destiny.

Rogue One: A Star Wars Story (Donnie Yen) Ph: Film Frame ©Lucasfilm LFL

Filmruta från Rogue One: A Star Wars Story. Foto: Getty Images / ©Lucasfilm

Star Wars Celebration är i full gång och en tre minuter lång bakom kulisserna-video (se längst ned i artikeln) till Rogue One: A Star Wars Story har släppts! I den här bakom kulisserna-filmen får vi se nya ansikten, människor, aliens och droider. I likhet med bakomfilmen till Star Wars: The Force Awakens som släpptes vid den här tiden förra året, bjuder det här tre-minutersklippet oss också på massor av praktiska effekter. Filmskaparna har tydligen haft ett starkt fokus på att återskapa den klassiska Star Wars-stilen och teamets kärlek till materialet lyser igenom.

Filmruta från Rogue One: A Star Wars Story. Foto: ©Lucasfilm

Filmruta från Rogue One: A Star Wars Story. Foto: Getty Images / ©Lucasfilm

Rogue One, om du inte visste, utspelar sig före händelserna i Star Wars Episod IV: A New Hope. Handlingen kretsar kring ett gäng rebeller, under ledning av Felicity Jones (Jyn Erso), på uppdrag att stjäla ritningarna till Death Star. Biopremiär blir det den 16 december, 2016.

Den nyckelfras som har associerats flitigt med Rogue One har varit att det är en ”krigsfilm” och den här bakomfilmen är full av klipp som stödjer den beskrivningen. Det finns en hel del praktiska explosioner som smäller av titt som tätt. Eftersom Greig Fraser är Rogue Ones fotograf (mannen bakom fotot till ”Zero Dark Thirty”) så vet vi att filmen kommer att fyllas med dynamiska och intensiva actionbilder.

Till min stora fröjd så kan vi också se hur den här filmen bär vidare traditionen av praktiska effekter. I en scen med Ben Mendelsohn (Director Orson Krennic), som verkar utspela sig på Death Stars Commander Bridge, har man använt bakgrundsprojektion av en planet vid inspelningen istället för en greenscreen. Att skådespelarna erbjuds en sån här analog möjlighet, att på plats se vad som ska befinna sig utanför rymskeppets fönster, är unikt i modern tid.

Rogue One: A Star Wars Story Ph: Film Frame ©Lucasfilm LFL

Filmruta från Rogue One: A Star Wars Story. Foto: Getty Images / ©Lucasfilm

En till av mina favoriter var att se en glimt av ett rymdskepps cockpit som sitter fast på en gimbal framför en projicerad skärm av ett landskap mitt under en strid. Blandningen av praktiska och digitala effekter som används i skapandet av Rogue One ger den verkligen en old school-look och textur.

Den övergripande känslan man får av bakom-filmen och även av hur stolta och glada skådespelare och regissören var i panelen vid Celebration, så tyder saker och ting på att allt är som det ska. Filmen är inte alls så illa ute som det rapporterades om för ett par veckor sen, då ryktena om extra inspelningar cirkulerade. Om något ser filmen ännu mer djärv och bad-ass ut.

/Rasmus Tirzitis

Läs mer om Rasmus Tirzitis tankar om ”Rogue One: A Star Wars Story”: ”Otroligt vilka känslor en trailer kan väcka i en Star Wars-nörd”