Rymd-Tirzitis slår tillbaka: ”Solo: A Star Wars Story” blev inte riktigt den biosuccé som Lucasfilm hade räknat med och många har ställt sig frågan vad det kommer att innebära för framtida Star Wars-filmer. En färsk rapport från sidan Collider skriver om att Lucasfilm har lagt kommande Star Wars-spinoffer på is.

Han Solo spelas av Alden Ehrenreich. Foto: Starwars.com

Den spinoff som Lucasfilm höll på att jobba på (och som fans verkligen har skrikit efter) var filmen om Obi-Wan Kenobi och det arbetet har nu pausats. Det innebär att James Mangolds försök med Boba Fett lär hamna i limbo, tills Lucasfilm har utrett vad som egentligen gick fel med ”Solo: A Star Wars Story”.

Självklart kan premiärdatumet i maj ha haft något att göra med Solos presterande på bio. I motsats till ”Rogue One” eller de episodiska filmerna av J.J. Abrams och Rian Johnson, fick ”Solo” gå head-to-head med en massa andra sommarblockbusters under maj månad. Den hade premiär bara en månad efter giganten ”Avengers: Infinity War” (som dragit in alla pengar som finns) och knappt två veckor efter ”Deadpool 2”.

Filmen hade också premiär bara några månader efter den kritikerrosade men slutligen fan-splittrande Episode 8 ”The Last Jedi”. Till skillnad från de tre första Disney Star Wars-filmerna upptog ”Solo” en traditionell maj-sommarplats och så nära efter två andra filmer blev den klart överskuggad. Man undrar hur filmen skulle ha gått om Lucasfilm flyttat fram Solos release till december istället. Det finns statistik som pekar på att en “vanlig person” går på bio max sex gånger om året. Så därför fightas bolagen om att få vara en av dessa sex filmer.

För egen del har jag njutit av faktumet att ha levt i en tid med den lyxen att det kommit en ny Star Wars-film varje år. Star Wars står mig väldigt nära om hjärtat (som ni säkert förstår!) och jag vill hellre ha fler filmer att välja bland att älska (så länge som de håller den kvalitet som presenterats tills idag). Säga vad man vill om de senaste fyra Star Wars-filmerna vi fått, men kvaliteten har det inte varit någon brist på. Varje film har haft sin beskärda del av vad som varit bra respektive mindre bra med sig – men otroligt underhållande har de alla varit.

Då Star Wars-spinofferna bara varit i utvecklingsstadiet kan det också förändras väldigt fort. Idéerna kommer och går och när Disney och Lucasfilm har tagit fram en ny “säkrare” plan hur de ska hantera, distribuera och marknadsföra filmerna på rätt sätt, då kommer också spinoff-filmerna vara på banan igen. Det finns fortfarande gott om Star Wars-filmer på vägen, inklusive den tidigare nämnda trilogin från Rian Johnson samt en serie filmer som utvecklas av David Benioff och D.B. Weiss.

Mer om detta när vi hör om det …

/Rasmus Tirzitis