Zombier: Hajpen med zombier lever vidare. 10,1 miljoner såg premiäravsnittet av Fear the Walking Dead i söndags. Det är nytt tittarrekord för en kabelkanal i USA.

I väntan på att säsong sex av omåttligt populära tv-serien The Walking Dead ska köra igång den 11 oktober kan de zombiefrälsta nu stilla begäret efter hjärnsubstanser, monotont stönande och skräckfyllda människor. För i söndags hade spinoff-serien Fear the Walking Dead säsongspremiär på amerikanska kabelkanalen AMC. Sex avsnitt är inspelade och redan före helgens premiär stod det klart att det ska komma en andra säsong.

Personligen ser jag fram emot att följa en tv-serie som jag inte redan spoilat sönder genom att läsa i förväg á la The Walking Dead-serietidningarna eller Game of Thrones-böckerna. Kanske kan Fear the Walking Dead ta ut svängarna ännu mer då den inte har en färdig grund att bygga på? Hoppas det.

För oss svenskar går det att följa Fear the Walking Dead på HBO Nordic.

 

<<<Varning för småspoilers om första avsnittet efter den här raden.>>>

 

I det första avsnittet får vi lära känna en dysfunktionell Los Angeles-familj bestående av en skolkande tonårsdotter, en knarkande son som bor på gatan och mamman samt hennes nya kille som vill hjälpa till men dras mellan sin gamla familj.

Scen 1 i det första avsnittet är en klassisk ”zombiefilmstart”. En kille (sonen) vaknar i ett öde och tomt hus (som visar sig vara en knarkarfylld kyrka) som senare inte visar sig vara så öde… Men till skillnad från The Walking Dead som utspelar sig i en postapokalyptisk värld så får vi i Fear the Walking Dead följa vad som händer innan och under det första zombieutbrottet. I princip den tiden som Rick Grimes var i koma.

Första avsnittet är ändå hyfsat lugnt då vi ska lära känna karaktärerna, men redan mot slutet av det långa pilotavsnittet börjar det kaosa loss. Räkna med en säsong av panik, masshysteri, skrik, militärer (jag har sett promo för avsnitt två), blod, action och familjedrama då Los Angeles förvandlas till en krigszon. Jag hoppas dock inte på en för stor dos action i för högt tempo hela tiden. För som jag skrivit innan är det människorna och deras relationer och agerande i krissituationer som gjort The Walking Dead så bra. Lite tid till analys och eftertanke efterfrågas alltså.

Då det varit sparsamt med svar i The Walking Dead hoppas jag dessutom att Fear the Walking Dead kan förklara lite av vad som ligger bakom allting. Men samtidigt är det väl det som är grejen, att ingen vet. Som alltid hoppas jag också att Kirkman vågar ta kål på någon eller några huvudkaraktärer. Första avsnittet verkar ändå lovande. Hade även varit coolt ifall någon The Walking Dead-karaktär svischar förbi i kaoset.

Bengt out.

Featurette med klipp och intervjuer inför säsongen: