Intervju: Fox Mulder, Dana Scully och Chris Carter är tillbaka. Kultsuccén X-files återuppstår för sex nya avsnitt på Fox. X-files-fantasten och experten Micki Almasi, vars rekord är 17 episoder på ett dygn, ser mest fram emot att få fler svar kring Cancer Man.
– Är han Mulders pappa?
Många kommer ihåg vad de gjorde och befann sig vid stora världshändelser. Vad gjorde du, var befann du dig och när fick du beskedet om en ny säsong?
– Jag låg på soffan, scrollade igenom Twitterflödet och såg det via kontot LAist. Det var någon dag innan det ”slog” här. Jag låg och undrade om det verkligen skulle slå här, så det var en lättnad och se att det skrevs upp så hårt överallt, säger Micki Almasi.
I fotbollstermer, hur mottog du beskedet: Som att Bayern München vunnit Bundesliga (extremt glad)? Som att Jogi Löw äter en snorkråka (äcklad)? Som att Effenberg gör comeback (förvånad och skeptisk)? Som att VM i Qatar ska avgöras i december (lol)? Som att Bastian Schweinsteiger bjuder dig på sitt födelsedagskalas (lyrisk)?
– Jag tog väl det ungefär som när Bixente Lizarazu värvades tillbaka hem 2005 – första vändan var han bäst i världen på det han gjorde men vid återkomsten visste man att det inte kunde bli lika bra som det var innan. Återkomsten handlade om pengar och nostalgi för alla parter.
Vad längtar du efter mest? Skinners flint, Cancer Mans cigg eller Mulders I Want to Believe-poster?
– Av ovannämnda får jag svara Cancer Man. Inte för att han är en mer sympatisk man än Skinner, som ju är adoptivpappamaterial, men för att det finns så många obesvarade frågor som rör honom. Är han Mulders pappa? Mördade han Martin Luther King Junior? Varför stödde han kubanerna under Bay Of Pigs-invasionen? Vilket väl förvisso är det enda sympatiska den mannen gjort.
– Annars hoppas jag mest att John Dogget är med. Han kom in som en stjärna och räddade serien när den slumrade ordentligt. En rejäl karl.
Hur slutade allt i ”sista” säsongen (9) i maj 2002?
– Helvete, det minns jag knappt själv. Men det var ju inget tydligt avslut, vilket fans och andra grymtade högt om. Men i korthet: övriga gänget (Scully, Dogget, Skinner och Reyes) prison brejkar ut Mulder som sitter fängslad för ett mord han inte utfört. Därefter ger dom sig ut i någon öken för att prata med en ”vis man” som självfallet visar sig vara Cancer Man. Dom blir attackerade och Cancer Man dödas av attackerande militärer (vilket han förmodligen inte alls det gör). Reyes och Dogget flyr med militären i hasorna medan Scully och Mulder ger sig av till ett sjaskigt motellrum där man som tittare slutligen tror man ska få se dem bli ett på allvar. Men de pratar bara och sen är det över. Ett enormt antiklimax.
– Till saken hör att slutet avsiktligen lämnades öppet för att Chris Carter skulle kunna göra megabraksuccéer i form av filmer till uppföljare. Men den första blev ett fiasko och idén dog förmodligen ut. Den andra X-filesfilmen är ju nästan helt utanför seriens koncept.
Sex avsnitt. Bra? Dåligt? För lite? Lagom? För många?
– Jag gillar idén att det bara blir sex episoder. Både av praktiska och resultatorienterade skäl. Dels är flera av skådisarna – till skillnad från tidigare – kontrakterade för andra stora serier nu. Inspelningstillfällena lär bli få och då finns det en risk att det tar lång tid att spela in. Dessutom verkar ju glöden i manusförfattarnas pennor brunnit ut, så det är bra att inte sikta för högt.
Du isolerade dig under ett par veckor år 2007 för att sträckkolla alla episoder. Hur lång tid tog det att kolla igenom avsnitten?
– Jag minns inte exakt, men runt tre veckor tog det att gå igenom samtliga 202 episoder. Plus/minus någon/några dagar. Jag minns att jag såg 17 avsnitt som mest på en dag. Det var en fantastisk tid.
Var det värt det?
– Skolan blev lidande och det sociala livet tvärdog. Jag minns att det gick så långt att jag avböjde en krökarkväll. Men var det värt det? Oh ja. Annars hade jag bara gått och grubblat om dagarna. Men upplevelsen lärde mig att aldrig mer följa en serie, vilket jag höll mig till fram till True Detective häromåret.
Löste de någonsin något fall?
– De löste de flesta fall, såvitt jag minns. Oftast var det ju dock normala lösningar på till synes paranormala fall. Ofta byggdes ju en så enorm spänning upp att slutet inte kunde väga upp förväntningarna man byggt upp.
Vilket avsnitt är mest känt?
– Det kan jag inte riktigt svara på. Men de två sista avsnitten, The Truth I och II, tillhör dem. Även om de upplevdes som en besvikelse. Musings of a cigarette smoking man är ett annat, med fördjupning i Cancer Mans historia. Ett tag var de inne på att göra komiska program, varav Small potatoes raskt blev kultförklarat av obegripliga skäl.
Vilket avsnitt är bäst?
– I min bok står de så kallade Myth/Arc-avsnitten alltid ut. Det vill säga de som är en del av en stor, sammanhängande story kring en konspiration på regeringsnivå om en alien-invasion, i vilken Scullys och Mulders privata öden är sammanvävda. De är väl 3 till 5 per säsong ungefär. Allra bäst minns jag Piper Maru från säsong 3 eller 4. Då den svarta oljan introduceras. Då förstår man hur omfattande denna konspiration är och att skaparna är redo att gå all in på alien-grejen. Har man inte bestämt sig för att djupdyka innan så gör man det där.
Varför ville alla att Mulder och Scully skulle bli tillsammans?
– Tja, det är väl av rent mänskligt sympatisk-empatiska skäl. Det är två ensamma, i mångt och mycket trasiga och traumatiserade människor som har kul tillsammans. Ska man sen vara ärlig var det väl många som tände på Scully och helt enkelt ville ha lite köttiga sexscener.
Behövs Mulders tre nördiga polare i kommande säsong eller kan Mulder googla fram svaren i stället?
– Dom behövs! Mulder lär ju fortfarande köra Altavista.
Finns det någon signaturmelodi som kan konkurrera med X-files?
– Det finns definitivt ingen mer stämningsfull. Men bäst är fortfarande Bumbibjörnarna.
Vilken svensk punklåttitel passar in på X-files bäst?
– ”Det vi kan bäst” av Skumdum eller ”Låt dom hata oss” av Masshysteri. Det får bli den senare, hela texten är faktiskt väldigt passande. ”Låt dom hata oss, så länge dom är rädda”. Scully och Mulder har aldrig brytt sig om att uppfattas väl av arbetsgivaren (regeringen), myndigheter eller någon, för den delen. Snarare tvärtom.
Avslutningsvis, finns verkligen sanningen därute?
– Ja, sanningen finns därute. Men vi får aldrig lära känna den. Kapitalister och borgare kommer se till att den blir fördold.
Bengt out.