Konvent: Tv- och dataspelsmässan Gamex lockade förra året 28 000 besökare, i år lär den växa ytterligare då amerikanska jätten Comic Con gör sällskap på Kistamässan i Stockholm.
– Comic Con är världens största mässa för tv-spel, serietidningar och fantasy. Så att den kommer till Sverige är naturligtvis jättekul och stort såklart, säger Marika Renström, pressansvarig för mässan som börjar i morgon.

comiccon

I morgon klockan 10 slår Comic Con/Gamex upp portarna i Kistamässan och det stora conventet pågår fram till söndag.

– Spelmässan Gamex har funnits i fyra år och för att utveckla och bredda mässan har vi valt att addera spel, film och serier. På plats finns såväl spelutvecklare, serietidningsskapare och delar av Hollywoods film- och serieindustri, säger Marika Renström, pressansvarig för Comic Con/Gamex.

Kommer den bli återkommande?
– Ja absolut, och vi hoppas kunna erbjuda ännu fler serietidningsevent (utöka Comic Con-delen) kommande åren.

Hur stort är det att Comic Con kommer till Sverige?
– Comic Con är världens största mässa för tv-spel, serietidningar och fantasy. Så att den kommer till Sverige är naturligtvis jättekul och stort såklart.

Skådespelaren RJ Mitte från Breaking Bad kommer till Comic Con Gamex i helgen. Foto: Pressbild

Skådespelaren RJ Mitte från Breaking Bad kommer till Comic Con/Gamex i helgen. Foto: Pressbild

Hur mycket jobb ligger bakom att ha fått hit Comic Con?
– Det är projektledaren Gital AL-Ebeyawi med sitt underbara team som har lagt ner mycket tid, energi och hjärta i det här projektet.

Hur märker man att den sker ihop med Gamex?
– Gränserna mellan spel, film och serier suddas ut. Ett flertal filmer baseras på spel och spel blir spelfilmer. Därför låter vi mässorna Comic Con och Gamex mötas på samma plats. För att de hör ihop.

Några andra spännande happenings, företag eller liknande som kommer att finnas med på mässan?
– Det finns verkligen något för alla på mässan. Självklart är det fantastiskt kul att vi fått hit RJ ”Flynn” Mitte från Breaking Bad och Under the Dome, två skådespelare från tv-versionen av Stephen King-romanen och den amerikanska bestsellerförfattaren Rachel Cane. Och sen är det kul att visa upp Batmobilen också.

– Kommande storspelet The Division kommer att visas på Comic Con/Gamex och den svenska spelutvecklaren från Ubisoft Massive som jobbat med titeln kommer till mässan för att träffa och prata med fans. Ghostbusters firar 30-års jubileum och Batman som karaktär fyller 75 år i år och detta firas av Viaplay.

– Kommande Halo: The Master Chief Collection kommer att kunna spelas i Xbox monter samt det efterlängtade actionrollspelet Bloodborne, som släpps först 2015, finns att förhandstesta i Playstations monter. Och Bandai Namco Gamex introducerar storspelen Project Cars med Oculus Rift, Lara Croft and the Temple of Orisis. Dessutom bjuder EA på storslagen Sverigepremiär av Dragon Age: Inquisition och Battlefiled Hardline, båda spelbara långt innan releasedatum.

Något du tycker att man absolut inte får missa?
– Cosplaytävlingen är helt klart en visuell upplevelse som inte bör missas. Den nordiska mästaren och hennes tvillingsyster kommer till mässan och berättar om sina resor samt hur de skapar sina fantastiska dräkter. Sen är jag nyfiken på Måns Mårelid och Björn Stein, filmskaparna bakom Känn ingen sorg. De kommer till Stora scenen på lördag.

Hur många besökare väntas till Kista?
– Förra året lockade Gamex 28 000 besökare. Så det hoppas vi kunna nå även i år.