Humor: Nu när sommaren är över och man spenderar mer tid i tv-soffan så kan man glädjas åt att det kommer bli mer standup på tv. Barrikadens humororakel Nils Ek tipsar om tre shower och program att spana in och skratta till.

På SVT Play kan man njuta av en 58 minuter lång svensk standup-dokumentär. ”Skratta då – en rolig historia” handlar om vad standup är och hur det är att jobba som standup-komiker i Sverige.

Här följer vi några av Sveriges mest framgångsrika komiker i deras jobb på och bakom scenen, de berättar om gemenskapen komiker emellan, om sina värsta uppträdanden och framförallt om kärleken till humorn. Vad driver människor att ställa sig på scenen och slå knut på sig själva för att få publiken att skratta? Och hur startade standup-rörelsen i Sverige?

Medverkar gör bland andra Nour El-Refai, Henrik Schyffert, Björn Gustafsson, Cissi Wallin, Babben Larsson, Carl Stanley, Messiah Hallberg, Kodjo Akolor, Josefin Johansson, Ulla Skoog, Adde Malmberg och Jesper Rönndahl.

https://www.svtplay.se/video/14991572/skratta-da-en-rolig-historia-om-svensk-stand-up/skratta-da-en-rolig-historia-om-svensk-stand-up-avsnitt-1?info=visa


SVT dammar även av en annan klassiker, nämligen Duööööö Duöö Duöö Duöö ”Släng dig i brunnen”. I början av 90-talet fick vi se många stjärnor så som Babben Larsson, Lasse Lindroth, Adde Malmberg och Carl-Einar Häckner för att nämna några. Ofta med en cigg i mungipan och en öl i näven medan de drog av skämt på klassiska Norra brunn i Stockholm.

Programmet gick mellan 1990 till 1999 och är nu 2017 tillbaks med en ny generation av svenska toppkomiker. I den nya säsongen ska komiker som Petter Bristav, Jonatan Unge, Johanna Wagrell, Nisse Hallberg, Simon Gärdenfors och Albin Olsson uppträda.

https://www.svtplay.se/video/15220993/slang-dig-i-brunnen/slang-dig-i-brunnen-sasong-1-avsnitt-1?info=visa


Om man efter detta inte är mätt på standup och kanske vill ha lite humor av den grövre kalibern får man inte missa roasten av Simon G. Ståuppklubben Under Jord i Malmö bjöd in sina favoritkomiker från hela Sverige för att roasta komikern, rapparen och serietecknaren Simon Gärdenfors.

Deras egna beskrivning lyder ”Det blev en magisk och oförglömlig kväll för alla som var på plats i Nöjesteaterns stora sal”. Och jag är beredd att hålla med.

Medverkande: Simon ”Chippen” Svensson, Johannes Finnlaugsson, Petrina Solange, Elinor Svensson, Johanna Wagrell, Anton Magnusson, Albin Olsson, Henry Bowers och Peter Wahlbeck. Den sistnämnde, Wahlbeck, går all in skulle man kunna säga.