Reggae: I morgon går svenska folket och röstar. Tre dagar senare släpper reggae-artisten General Knas sitt fjärde soloalbum – Folkets Röst. Men att rösta, det har General Knas aldrig gjort.
– Vi kan jämföra det med fångar i ett fängelse som vart fjärde år får välja färgen på sina fångkläder. Jag spelar inte med i det spelet.

Under sommaren släpptes singeln Mäktiga Lejon på Spotify och Youtube som en försmak på kommande albumet Folkets Röst.

– Mäktiga Lejon är ganska representativ för soundet och vibben på skivan. Vi ville göra ett riktigt rootsigt album med modernt sound och det tycker jag vi lyckades med, säger Ivan ”General Knas” Olausson-Klatil till Barrikaden.

Kommer det märkas på albumet att det är ”supervalår” i år?
– Titeln på skivan är Folkets Röst, så visst. Men jag är fett skeptiskt till det vi kallar representativ demokrati. Har aldrig röstat och kommer aldrig göra det heller. Det är ett smutsigt skådespel. Vi kan jämföra det med fångar i ett fängelse som vart fjärde år får välja färgen på sina fångkläder. Jag spelar inte med i det spelet. Så länge ”demokratin” inte innefattar en demokratisk styrning av ekonomin är det inte demokrati i mina ögon. Men, positivt att klassfrågan åter är på ytan.

Singeln Mäktiga Lejon handlar bland annat om kärlekskrigare – ett tema som är återkommande. På Svenska Akademiens (som General Knas startade tillsammans med Sture) album Tändstickor För Mörkrädda finns en låt med just det namnet. Och på frågan om ifall det finns för få kärlekskrigare så verkar svaret givet:

– Helt klart! Alla människor borde vara kärlekskrigare. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att det är den enda vettiga sysselsättningen som världen ser ut, att kämpa för frihet, rättvisa och solidaritet.

Vad gör dig förbannad?
– Orättvisor och osolidariskt beteende. Och överklassmänniskor.

Vad gör dig glad?
– Min dotter.

Hur ser du på din egen utveckling från skånsk ragga/dancehall i Svenska Akademiens början med låtar som Falsk Matematik och Snapphaneklanen till att bygga ut det till ett stort livereggaeband och som i dag vara soloartist?
– Det är så fett att få göra det man älskar och kunna leva på det. Men Gud vet att det inte varit någon enkel resa. Först nu är jag helt bekväm i min röst och känner att jag kan ta ut svängarna lite mer. Visst saknar jag den kollektiva känslan i Akademien men det är också fett att få göra sin helt egen grej.

Lärdomar på vägen? Saker du tröttnat på/vill utveckla mer?
– Turnélivet har lärt mig; drick absolut ingen alkohol. Sov så ofta och så mycket som möjligt. Försök inte ta åt dig för mycket av all uppmärksamhet. Man kan få en själens diabetes av allt socker folk häller på en. Be till din Skapare att det du gör är till nytta för mänskligheten. Rök gärna ganja, men inte hela dagarna.

Apropå ganja så har den tunga odlarlåten 12/12 från förra albumet Kärlek & Revolt (2011) spelats 4,4 miljoner gånger på Spotify.

– Det betalar hyran, men jag skulle helst se att musik var gratis. Jag avskyr musikbranschen. Det är en av de lägsta och smutsigaste verksamheterna på vårt jordklot. Och artister i allmänhet är inte mycket bättre. Jag älskar däremot musik.

– Det blir förresten en ganja-tune även på denna skivan, bekräftar General Knas och syftar på låten Aktivist.

General Knas, albumaktuell med Folkets Röst - men tänker själv inte rösta i valet.

General Knas, albumaktuell med Folkets Röst – men tänker själv inte rösta i valet.

Några ”PR-tricks” i skjortärmen den här gången för att skapa diskussion. Du skickade väl hampafrön till tidningsredaktioner vid förra albumsläppet?
– Det stämmer. Kanske man skulle skicka en färdigrullad denna gången.

Folkets Röst kommer att bestå av elva låtar och släpps alltså den 17 september. KAP10 (Kapten Röd) och Partillo producerar de flesta spåren men även One Drop Music och Lance-A-Lot bidrar med varsin produktion. Bland de medverkande gästartisterna syns Kapten Röd, Aki (från Labyrint), Vic Vem och Ras Daniel.

Producerar du något själv? Eller vill göra mer?
– Jag har varit co-producer på de flesta låtarna. Älskar att sitta med och skruva på ljud och bygga arrangemang och så vidare men överlämnar alltid jobbet till någon som kan hantverket.

Berätta gärna om processen med att göra albumet. När började du skriva låtar för det, tankar på inriktning, någon röd tråd etcetera?
– Vi träffades på hösten förra året och började surra om hur vi ville det skulle låta. Så hade vi några jamsessions där vi plockade fram grunder till rytmerna. Sen när rytmerna började utkristalliseras så började sökandet efter vad de ville säga mig. Det börjar ofta med en melodi, eller några få ord. Ett par låtar var mer framtänkta teman, andra växte fram mer spontant.

Hur ska artister och band kunna göra för att leva på musiken i dag om man inte heter Capleton eller är med i One Direction?
– Jag odlade ganja och jobbade på vårdhem i många år för att få råd att göra musik. Det tog tio år om inte mer innan det gick att leva på det. Det bästa tipset är nog att göra så många spelningar som möjligt. Att försöka finna sin egen unika egenskap i stället för att kopiera någon annan. Och att sänka sina utgifter.

Är skivbranschen död?
– Vinylen lever!

Hur tycker du att svensk reggae mår i dag?
– Fantastiskt! Vi är en av de starkaste krafterna, utanför det kommersiella helvetet, som formar ungas världsbild idag. Till vilken håla jag än kommer i Sverige möts jag av kärlekskrigare som vittnar om hur viktig musiken är.

Släppet av Folkets Röst firas med en release-spelning i Göteborg på Pustervik den 19 september.