Skräck: ”Flickan i hörnet” ser till format och utseende ut som en barnbok vid första kollen. Den är 17 gånger 16 centimeter stor och en centimeter tjock. På varje illustrerat uppslag finns det två till sex rader med kort och kärnfull text. Huvudpersonerna är också barn. Men vid en närmare titt visar det här sig vara en skräckupplevelse – som absolut inte är till för barn.

”Flickan i hörnet” är den första delen i bokserien ”Sagor för döda barn”.

Barn i skräckfilmer kan vara bland det otäckaste som finns. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför och vill nog inte analysera det djupare heller just nu. På grund av duon Mårten Dahlrot, som låg bakom skräckföljetongen @deogondoda på Instagram, och Joakim Hanner, som tidigare släppt den lovecraftianska skräckserien Kelippot, tycker jag nu även att barn i serier/böcker är bland det otäckaste som finns.

Och det är inte för att Joakim Hanners snygga svartvita och välpassande illustrationer i ”Flickan i hörnet” (ges ut av Swedish Zombie) är övertydliga och superäckliga med splatter och massa avhuggna huvuden överallt. Det är faktiskt bara ett fåtal avhuggna huvuden med. Utan det är snarare tvärtom. Att de subtila illustrationerna i kombination med Mårten Dahlrots träffsäkra, smålustiga och välskrivna strippar, poesisnuttar och oneliners – kalla texterna vad man vill – är vad som skapar den kusliga och otäcka stämningen.

Eller vad sägs om textraden ”Att gömma sig under täcket hade varit en bättre idé, om Amanda varit ensam om den”? Det är fan bra subtil skräck.

Målgruppen sägs vara från nio år och uppåt och i så fall är det nog den otäckaste barnboken någonsin. För barn som läser eller lyssnar på den här så kallade barnboken lär drabbas av mardrömmar, förvirring och men för livet. Och den förälder som läser boken ger även sig själv problem då en får förklara saker som att monstret inte är i garderoben, utan ovanpå. Eller varför varelsen åt upp pappa och brorsan:
”Vad är det varelsen håller i, pappa/mamma?”
”Eh, jo, hrrm. Det är stora daggmaskar min lille vän” (eller inälvor)

Nej, säkrast för alla är nog att den här skräckbarnboken blir helt och hållet barnförbjuden. Kanske till och med vuxenförbjuden.

Bengt out.