Författaren A.R. Yngve med trilogin framför sig.

Författaren A.R. Yngve med trilogin framför sig.

Intervju: Den nedfrysta huvudpersonen Darc blir återuppväckt efter 900 år och vaknar upp i en retromedeltid där han måste finna sitt öde. Så låter kortversionen av A.R. Yngves trilogi som släppts på svenska. Och om allt går väl så slutar äventyret inte där.
– Jag har redan skrivit en liten uppföljare på engelska, säger A.R. Yngve till Barrikaden.

Berätta om ditt släpp som gjorts nu i dagarna?
– Precis nu, i mars 2016, har alltså min trilogi ”DARC AGES – De mörka tidevarven” kommit ut på Wela Förlag som illustrerad storpocket. De tre delarna är ”Första Boken: Uppvaknandet”, ”Andra Boken: Ödemarkens barn” och ”Tredje Boken: Slaget om framtiden”. Totalt är trilogin över 600 sidor lång – om man inte räknar med bilderna, säger A.R. Yngve.

Är det några särskilda event, signeringar eller dylikt i och med släppet?
– Nej, vi hann inte planera något. Och jag bor i Oslo med min familj, så det är knepigt att fara till Sverige för att signera — annat än till Göteborg, som ligger närmast. Vi får se om jag får till att signera böcker där senare, eller på en SF-kongress.

Du är svensk och bor i Oslo, kommer böckerna även att komma på norska?
– Jag har redan börjat höra mig för bland norska förlag om ”Darc Ages”, men det är alltför tidigt att säga något. Norska förlag vill helst ge ut deckare…

A.R. Yngve står själv för tecknandet och bilderna i trilogin.

A.R. Yngve står själv för illustrationerna i trilogin.

Beskriv handlingen i trilogin?
– Huvudpersonen låter frysa ner sig levande när han fått obotlig cancer. Han blir återuppväckt i framtiden och botad – men då har det gått 900 år, och världen har hamnat i en slags retro-medeltid där han måste överleva och finna sitt öde… och han får namnet ”Darc”.

– Hela historien är illustrerad – jag var serietecknare innan jag slog mig på att skriva prosa. Detta är en ”publikfriare” med massor av action och äventyr, romantik, drama, nattsvarta skurkar, ädla hjältar och hjältinnor, talande robotar, hemska monster, tragiska mutanter och en hälsosam dos humor.

Riktar den sig till någon särskild målgrupp?
– Tonåringar i alla åldrar. Om du gillar ”Star Wars” men är redo för någonting lite mer vuxet, så är ”Darc Ages” definitivt för dig. Och berättelsens ”retro-medeltid” kanske faller ”Game of Thrones”-fansen i smaken.

Uppslag från en av böckerna.

Uppslag från en av böckerna.

Den har getts ut på webben tidigare eller var är den publicerad innan?
– Först kom trilogin som illustrerad engelsk följetong på webben, 1999-2000. Sedan gav jag ut den själv på engelska — först som Print-on-Demand, sedan som e-bok på Amazon.com. Först förra året började jag översätta den till svenska. Snacka om att ta en lång omväg mot målet…

Och nu finns den för första gången i fysisk form?
– På svenska, ja. Den kommer också som e-bok på svenska.

Hur känns det att ha trilogin färdig och framför dig?
– Jag har haft den ”med mig” mentalt i så många år. Det är svårt att beskriva känslan… ungefär som att se sitt favoritbarn växa upp och lämna hemmet. Jag är förstås glad, men det är svårt att slappna av och tillåta sig att bara glädjas.

– Allt jag tänker på nu är hur jag ska hjälpa min litterära ”avkomma” finna nya läsare, bygga en läsekrets för kommande böcker. Så snart jag nått ett mål, börjar jag snegla på nästa.

Det har beskrivits som ditt mest ambitiösa projekt någonsin, på vilket sätt?
– Dels för att det är så stort i omfång, dels för att det tagit så lång tid. Första utkastet till ”Darc Ages” skrev jag 1993! Då var tanken att göra en jättelång tecknad serie. Så skrivandet av romanen föregicks av flera års förarbete när jag gjorde mängder av skisser, synopsis, bilder, och dagdrömde hela scener… som senare hamnade i böckerna.

– Det som läsarna ser i de här tre böckerna är egentligen bara ett litet stycke av ett komplett fiktivt universum i min hjärna.

yngve2

Låter som att det blir en fortsättning på ”Darc Ages” efter det här?
– Jag har redan skrivit en liten uppföljare på engelska, ”DARC AGES – City of Masks”, som kom ut som ”Print-on-Demand”-pocket i 2007. Jag vill ge ut den på svenska så snart den är översatt, förutsatt att trilogin går bra. Och sen är det bara att skriva fler böcker som utspelar sig i samma universum.

– Nu gäller det att ”Darc Ages” hittar sin skara av svenska läsare. Om trilogin skulle få en liten grupp hängivna fans som är villiga att berätta för omvärlden hur bra böckerna är, så har jag en chans att få ge ut fortsättningen. Kort sagt: Fansen har makten att låta ”Darc Ages” leva eller dö.

Avslutningsvis, vilket är ditt favoritpalindrom?
– ”Aha”. Det säger jag ofta.

Bengt out.

Läs mer: Tidigare intervju med A.R. Yngve >> ”Genrer blir en mental tvångströja”