80 år ung – Fantomen. Foto: © King Features Inc/distr Bulls/Egmont

80 år ung – Fantomen. Foto: © King Features Inc/distr Bulls/Egmont

Födelsedagsfirande: Fantomen, Mr Walker, Den Vandrande Vålnaden, Dragos, Ondskans Nemesis – kärt barn har många namn. 1936 skapades Fantomen av den amerikanska serieförfattaren Lee Falk. Superhjälten fyller alltså 80 år men har inga planer att lägga de blåa trikåerna på hyllan i Dödskallegrottan.
– Fantomen går inte i pension! Åtminstone inte frivilligt, säger Andreas Eriksson, tf Fantomenredaktör.

Grattis på 80-årsdagen! Hur firas det här – med ett stort glas mjölk eller?
– Det får bli i farten i så fall, här finns inte tid att sitta ner och ta det lugnt. Fantomen vilar aldrig!

Hur mår 80-åringen?
– Piggare än man kan tro! 80 år är ingen ålder om man tänker på att själva Fantomenlegenden firar 480 år – det var ju 1536 som den förste Fantomen svor dödskalleeden och satte igång det hela. Vi som jobbar med att presentera Fantomenättens äventyr som underhållande läsning har också fullt upp, både med att producera nya spännande äventyr och att gräva fram intressanta klassiker ur krönikorna som förtjänar att upptäckas av nya läsare .

Hur ser framtiden ut, ingen pension på gång?
– Fantomen går inte i pension! Åtminstone inte frivilligt. Men det kan ju hända saker som står utanför Fantomens kontroll, kanske redan i år… Oavsett vad som händer är det ett som är säkert: Fantomen kommer alltid att finnas.

Till hösten kommer en jubileumsbok, vad innehåller den?
– Amerikanska dagstidningsäventyr från 1930-talet till idag. Sex stycken totalt, varav tre aldrig tidigare har publicerats i samlad form i Sverige. Samt jubileumsartiklar om vad som hänt bakom kulisserna på serien under de här 80 åren.

Vilka problem ställs den nutida Fantomen inför?
– Samma som sina förfäder: orättvisor, girighet och ondska finns alltid i överflöd och måste bekämpas. Man kan lätt bli lite uppgiven när man tittar på världsläget, men Fantomen vet att alla insatser är viktiga, stora som små. Han gör det han är bäst på, men vi kan alla bidra till mer godhet i världen, utan att vi behöver maskera oss och slå skurkar på hakan.

Hur har hans brottsbekämpning utvecklats under åren?
– Fantomen har faktiskt inte uppdaterat sig så värst mycket, men kanske kämpar han oftare mot stora organisationer, företag och mäktiga politiker idag. Det är inte småskurkarna i Morristowns hamnkvarter som ligger bakom ondskan i världen utan det finns ett större perspektiv.

– Men i mötet med enskilda skurkar – stora som små – följer han samma princip som använts i århundraden, det handlar mycket om att skurkarna inte ska vara säkra på om Fantomen finns, och om han i så fall är ett spöke som legenden säger. Man kan ju tro att färre personer är vidskepliga idag, men det är lätt att påstå att man inte tror på spöken innan man mött Den Vandrande Vålnaden och hans blodisande röst…

Jubileumsnumret som är ute i butik nu. Foto: © King Features Inc/distr Bulls/Egmont

Jubileumsnumret som är ute i butik nu. Foto: © King Features Inc/distr Bulls/Egmont

I vilka länder kommer tidningen ut?
– Fantomentidningar ges regelbundet ut i Fantomen, Norge, Australien, Turkiet och USA. Lite mer oregelbundet ges det ut album i ytterligare några länder: Finland, Brasilien, Italien, Serbien och Indien. Den svenska och norska tidningen produceras tillsammans och har samma omslag och biserier. De övriga länderna kan använda sig av Fantomenäventyr från Sverige eller andra producenter.

Den svenska redaktionen producerar ju äventyr som publiceras över hela världen. Berätta mer om hur det arbetet går till och fungerar.
– Vi har ett antal kreatörer som brukar kallas ”Team Fantomen”, som består av skickliga författare och tecknare från hela världen – inklusive Sverige. Författarna skickar in manusidéer (synopsis), går sedan vidare med att skriva ett detaljerat manus som beskriver äventyret ruta för ruta, och sen sätts manuset i händerna på en tecknare. Efter tecknaren gjort sitt så skrivs texten in i pratbubblorna, serien färgläggs och ett snyggt omslag ska målas, oftast av en annan tecknare än den som gjorde äventyret. Under alla steg i processen är redaktören inblandad och håller koll så att allt håller sig inom ramarna för vad en Fantomenserie bör innehålla. Från idé till tryckt tidning i butik tar det minst nio månader – oftast mer.

Jag tror det var HM som ett tag hade Fantomenkalsonger. Om en vill köpa häftiga souvenirer eller merchandise, har du nåt bra tips?
– Fantomenslips är ju en klassiker, om man vill visa sitt Fantomenintresse för allmänheten är den oftast smidigare än Fantomenkalsongerna. Ringar och halsband med Fantomentema är lämpliga som smycken. Jag rekommenderar också en Fantomenmugg att dricka sin (choklad)mjölk ur!

Klassiska djungelordspråk:

Då Fantomen rör sig står blixten stilla.
Fantomen smyger tystare än djungelkatten.
Det finns nätter då Fantomen lämnar djungeln och går på stadens gator som en vanlig man.
Du hittar aldrig Fantomen – han hittar dig.
Fantomens röst isar blodet.
Fantomen är hård mot de hårda.
Sikta aldrig på Fantomen.
Fantomen har tusen ögon och tusen öron.
Fantomen har tio tigrars styrka.
Den som ser Fantomens ansikte dör en fasansfull död.
Då Fantomen frågar svarar man.
Att vakna i mörkret och se Fantomen – en fasa för onda män.

Biserierna har ju alltid varit en stark del av Fantomentidningarna. Thorgal, Mandrake och Herman Hedning är några personliga favoriter. Hur viktiga är de generellt för tidningen och hur väljs de ut?
– Väldigt viktiga, det har våra läsare varit tydliga med. Biserierna måste tillföra variation och får inte vara en ”Fantomenkopia”, samtidigt som de ska passa in i tidningens profil även om det har gjorts en del experiment under årens lopp också. Tidningen producerar än idag en hel del egna biserier av främst svenska serieskapare. Här kommer idéerna oftast från kreatörerna själva, som skickar in förslag till redaktionen. Utöver dessa är de flesta biserierna inköpta från Frankrike. Thorgal och alla dess spinoffserier till exempel, och den alldeles nya westernserien Undertaker som började i år.

Det har gjorts några filmförsök med Fantomen. Bland annat med Billy Zane. Men för att göra något bombastiskt i superhjältestil á la Marvel eller DC Comics, vad krävs då?
– Långsiktighet och att man tar ett grepp på hela Fantomenlegenden, inte bara den nuvarande Fantomen. Det gäller att ha en lång filmserie planerad med utrymme även för historiska äventyr. Egentligen vore det nog bäst med en TV-serie för att rymma nästan 500 år av brottsbekämpning!

Batman vs Superman går på bio just nu. Hur skulle en trekamp sluta om även Fantomen gav sig in i matchen?
– Om Fantomen har en bra anledning att ge sig på dessa hjältar, så skulle han hålla sig dold i skuggorna och vänta på rätt läge att slå till. Han smyger tystare än djungelkatten, så inte ens Superman skulle märka något förrän det var försent. Och även om Batman också är bra på att skrämmas är det inget jämfört med en legend som satt skräck i kriminella under fem sekel. Skulle det värsta hända och Fantomen trots allt går bort (även om det är troligare att han dödas av en skurk och inte av andra seriehjältar) så står nästa generation beredd. Fantomen kommer alltid att finnas, som sagt.

Avslutningsvis, vilket är ditt favoritpalindrom?
– Dallasmygelmadamlegymsallad, såklart!

Bengt out.