13ssoobdRecension: ”Fem av fem blodiga motorsågar i betyg” – så lyder blurben/omdömet som Barrikaden fått äran att pryda omslaget med till 13 svarta sagor om ond bråd död. Skräckantologin släpptes i dag, 31 maj, på förlaget Swedish Zombie och rekommenderas varmt. För med hög träffsäkerhet i retrokänsla, sina innovativa mord och fantasifulla motiv är det en splatterfest… förlåt läsfest att dö för.

Jag är sedan tidigare ett stort fan av Swedish Zombies novellsamlingar på temat ”13 svarta sagor”. Spöken och superhjältar har varit de tidigare inriktningarna som båda bjudit på spännande och kreativa noveller med mörka undertoner. Och svärtan är återigen fulländad hos de många trasiga, desperata eller rentav galna och mordiska karaktärerna i 13 svarta sagor om ond bråd död. Att läsa om genomgoda karaktärer år 2017 känns inte så fräscht, så de mörka dragen i den blodiga novellsamlingen ger därför ett välkommet djup till huvudpersonerna som vi får följa.

Som exempel på tidigare nämnda fantasirikedom så innehåller Ond bråd död bland annat en förhäxad yxa, ett luciatåg, en taxidermist, ett misslykat försök till ombildande av bostadsrätter, en klassåterträff, amputationer och den onda dockan Chucky. Variationen är stor som synes, men även uppläggen i novellerna. Och ett stort plus är att inte många mord är det andra lik…t.

13 svarta sagor om ond bråd död är inget för den som vill ha feelgood-underhållning och lättsamma mordgåtor i en puttrig sommaridyll. Vem vill förresten det? För här är det motorsågar, yxor, våldtäktsmän som får vad de förtjänar, tortyr och blod och splatter och allmänt smetande ibland. Twistarna är dessutom många i novellerna som är välskrivna och ofta utspelar sig i 80- eller 90-talsmiljö. Johannes Pinters Rewind Tours är den skönaste retronovellen med actionpackad VHS-känsla där fem gamla skräckfilmer besöks, däribland Chucky.

Om jag ska välja ytterligare två favoriter så blir det Under huden av Helena Dahlgren (makaber, finurlig och snyggt berättad om tillfångatagen person) samt Sju sorters kakor av Camilla Linde (blodig, humoristisk, lurig och med skön berättarstil då ombildandet av bostadsrätter ska stoppas). Båda har för övrigt gamla tanter i huvudrollerna.
Mördartanter* är alltså väldigt 2017.

Bengt out.

*För den som vill ha mer av den varan rekommenderar jag Ingrid (2017) av Love Kölle.

Fakta: 13 svarta sagor om ond bråd död

blurbUnder huden av Helena Dahlgren
Kött av Jens Daniel Burman
Hotellet av Cia Sigesgård
Avväpnandet av Sofia Albertsson
Plumpudding av Peter Erik Du Rietz
Konsten att niga fint av Katarina Emgård
Uppstopparen av Love Kölle
Hallonfingrar av Lova Lovén
Efterfesten av Hans Olsson
Sju sorters kakor av Camilla Linde
Ett hemskt sätt att dö av Johan Ring
Skadedjursbekämparen av Ida Tellestedt
Rewind Tours av Johannes Pinter

Redaktör: Jonny Berg
Format: Häftad bok
Antal sidor: 272
Utgivningsdatum: 2017-05-31
Omslag: Gistvall Holm