Filip Alexanderson. Foto: Viktor Fremling/Norstedts förlag

Filip Alexanderson. Foto: Viktor Fremling/Norstedts förlag

Intervju: Den brutala och övernaturliga thrillern/fantastikromanen Förstfödd av författaren och Dramatenskådespelaren Filip Alexanderson fick fina recensioner och ska även bli tv-serie. Men innan dess släpps uppföljaren Elddöpt. Och på frågan om vilka svenska skådespelare som skulle ta plats i Sagan om Ringen väljer han själv att gestalta Aragorn eller Tom Bombadill. Jan Malmsjö får iklä sig toppig hatt och käpp.
– Janne Malmsjö i helskägg blir en udda Gandalf, det skulle jag vilja se, säger Filip Alexanderson.

Nu släpps Elddöpt, berätta om den och hur den hänger ihop med första delen Förstfödd?
– Elddöpt fortsätter två år efter att den första boken slutade. Jonas har hamnat på fängelse under skyddad identitet för att undkomma kontraktet som hans far satt på hans huvud. Samtidigt börjar en mörk historia i Dalarna 1856 och som leder fram till idag. Båda böckerna hänger ihop, men man måste inte ha läst Förstfödd för att förstå allt, även om det är ett plus, säger Filip Alexanderson till Barrikaden.

Förstfödd ska dessutom bli tv-serie, hur är det att se sitt verk förvandlas till ett annat medium?
– Att få se mina fantasier ta verklig form är ganska omtumlande. Serien skiljer ju sig väldigt från det som fanns i mitt huvud, vilket är ganska befriande, det är som att få uppleva berättelsen genom någon annans sinnen, se den på nytt.

När sänds den och är du involverad på något sätt?
– Vi börjar spela in vid årsskiftet och sänder väl ett år senare, skulle jag tro. Förutom att vara delaktig i manusarbetet har min uppgift varit att behålla stämningen och känslan från böckerna. Det finns väldigt mycket outtalat i min värld som ändå måste anas, även om inte allt förklaras fullt ut. Förhoppningsvis kommer jag också att spela med i serien, men rollsättningen är inte helt klar.

Blir även Elddöpt tv-serie?
– Jag hoppas det! Men det beror väl på hur bra första säsongen blir. Dessutom finns det en hel del kvar att berätta från Förstfödd, så vi får väl se när och om det kan bli verklighet.

Framsidan till kommande romanen Elddöpt.

Framsidan till kommande romanen Elddöpt.

Vad är fantastik för dig?
– Egentligen är vi väldigt snäva när vi sätter etikett på böckers innehåll, ofta tycker jag att det förminskar berättelsen. Historiska romaner, fantasy, sci-fi, spänning, deckare – allt är ju sprunget ur en författares fantasi. I många andra länder har man en mycket bredare syn på litteratur och kanske en annan vana av metaforer och symbolspråk. Är Kafka en science fiction-författare bara för att han beskriver världen annorlunda än hur vi upplever den? Jag har alltid gillat när man förhöjer och kryddar med ovanliga saker, det skärper mitt sinne som läsare.

Du är skådespelare till vardags på Dramaten, är skådespelarbiten någonting du kunnat ta med dig in i författarrollen?
– Absolut. Man vänjer sig vid att gå in i andra människors psyken, att försvara olika sorters ståndpunkter. Dessutom är teatern väldigt bra på att koncentrera konflikter och skala bort det överflödiga, vilket jag hoppas att mitt eget skrivande har influerats av.

Om Sagan om ringen skulle spelas på Dramaten, vilka svenska skådespelare vill du ha i rollerna?
– Rolf Skoglund får göra Gollum, den saken är glasklar, och Stina Ekblad blir Galadriel. Janne Malmsjö i helskägg blir en udda Gandalf, det skulle jag vilja se. Och själv måste jag ju få drömrollen Aragorn, eller varför inte Tom Bombadill? En uppsjö hober och dvärgar ska vi nog kunna hitta med hjälp av maskavdelningen, det här blir kanon, jag ska genast prata med teaterchefen.

Bengt out.