På Dödens Väg – Ett samlingsalbum.

Serier: Barrikaden tog ännu ett samtal med hjärnan och pennan bakom Karl Kämpe-serien, Jörgen Karlsson, som nu släpper ett samlingsalbum vid namn Karl Kämpe Äventyraren – På Dödens Väg. Förutom alla serier innehåller det även extramaterial som förord, introduktion, berättelserötter, omslagsgalleri och skisser.

Grattis Jörgen till ännu en framgångsrik kickstarterkampanj. Din första kampanj gav 8 260 kronor och nu släpper du ett samlingsalbum som drog in 86 318 kronor. Hur känns det?
– Det känns väldigt bra att få denna fantastiska respons efter många år av hårt slit. Om sanningen ska fram så är samlingsalbumet den första kickstarter jag gjort som redan under kampanjen täckte alla kostnader. De övriga serietidningarna har först efter merförsäljning antingen nått ett plus minus noll-resultat eller gjort en liten vinst. Det finns också någon enstaka serietidning som fortfarande har röda siffror men ingenting farligt. Resan har varit lång om man säger så och jag har lärt mig oerhört mycket. Denna erfarenhet tar jag med i framtida kickstarterkampanjer.

Detta var din sjätte kickstarter vilket är imponerande. Hur många till känner du att du vill göra?
– Så många som jag måste. Egentligen är det väldigt mycket mer arbete med att genomföra en kickstarter än många tror och skulle jag kunna skippa detta steg och ändå få serietidningen Karl Kämpe Äventyraren att gå runt så skulle jag göra det. Men jag är inte i närheten av sådana försäljningssiffror så under tiden jag bygger upp varumärket så är kickstarter ett utmärkt redskap. Hela Karl Kämpe-projektet har bara börjat och om lyckan står oss bi har vi många år av nya äventyr framför oss.

Jörgen Karlsson, serieskapare.

Har Covid påverkat dig eller produktionen av tidningen?
– Inte direkt. Eftersom alla som arbetar med Karl Kämpe arbetar hemifrån så rullar produktionen vidare. Dock blev en ny serietecknares pappa sjuk i Covid-19 så han var tvungen att ta hand om honom i någon vecka men han återhämtade sig så den historien slutade lyckligt.

Ett samlingsalbum känns som en bra julklapp och även introduktion till herr Kämpes värld. Vart kan jag köpa tidningen om jag inte hann köpa den via kickstarter?
– På Dunderdagars webbsida (www.dunderdagar.se) hittar du samlingsalbumet och de serietidningar som fortfarande finns i lager till försäljning. Dunderdagar är mitt företag som producerar Karl Kämpe och förhoppningsvis andra varumärken i framtiden. Samlingsalbumet finns också till försäljning hos vissa återförsäljare och lär dyka upp på fler ställen inom en snar framtid så håll korpgluggarna öppna.

 

EXTRALIV: TIDIGARE INTERVJUER MED JÖRGEN KARLSSON:
Karl Kämpe ges ut tack vare Kickstarter (2017)
Jörgen Karlsson – en kämpe på Kickstarter (2018)